Welke maat Kettingzaagslijper heb ik nodig?


Het is een veel voorkomende misvatting dat alle kettingzagen op elkaar lijken. Zeker, de meeste mensen realiseren zich dat verschillende merken verschillende ontwerpen zullen produceren, maar veel mensen denken nog steeds dat deze merken nog steeds dezelfde maat ketting produceren om mee te werken. Helaas is dat niet het geval. Omdat er geen standaard kettingmaat is voor alle kettingzagen, is het niet meer dan logisch dat er ook niet één maat is die op alle kettingzagen past.

Dit kan een frustrerende vergissing zijn als u een vervangende ketting of een kettingzaagslijper moet kopen en toevallig verkeerd raadt. Het goede nieuws is dat als u deze fout heeft gemaakt, het niet al te moeilijk is om deze te corrigeren. Het enige wat u hoeft te doen is een snelle blik op uw kettingzaag te werpen en u zou goed moeten zijn om te gaan.

Het eerste wat u moet doen is ervoor zorgen dat de kettingzaag is uitgeschakeld en de kettingrem is ingeschakeld. Zodra u dit hebt bevestigd, kijkt u naar de zijkant van uw kettingzaag. Als u naar de zijkant van uw apparaat kijkt, moet u de meter van uw apparaat kunnen controleren. Kijk hiervoor goed naar de schakels van uw ketting.

Er moet een reeks getallen of cijfers in de zijkant van uw ketting zijn gegraveerd. U bent op zoek naar de grootte (of de steek) van uw kettingzaag. Kijk goed en bevestig dat u het juiste nummer hebt voordat u verder gaat – als u dat niet doet, zult u niet in staat zijn om uit te vinden welke maat kettingzaagslijper u moet gebruiken.

Zodra u de kettingsteek hebt gevonden, moet u de website of de handleiding van de fabrikant raadplegen om te zien welke grootte van het bestand u nodig hebt om uw kettingzaagblad te slijpen. Dit is de enige manier om er 100% zeker van te zijn dat u het juiste formaat bestand koopt. Als u echter om een of andere reden geen toegang heeft tot deze informatie, moeten de volgende nummers u een idee geven van wat u moet doen.

Als u werkt met een kettingsteek van 32, dan hebt u waarschijnlijk een bestand nodig van 3/16 inch of ongeveer 4,8 mm. Als u werkt met een kettingsteek van 38, zult u waarschijnlijk een bestand nodig hebben dat ongeveer 7/32 inch of 5,5 mm is. Als u werkt met een kettingsteek van 40 of 50, hebt u waarschijnlijk een vijl nodig van 1,4 inch of 6,4 mm. Ook hier geldt dat deze getallen slechts een ruwe schatting zijn.

U zult de nauwkeurigheid ervan niet positief kunnen bevestigen, tenzij u ze controleert aan de hand van de instructies van de fabrikant. Als u eenmaal de benodigde vijlgrootte van de kettingzaagslijper heeft gevonden, kunt u aan de slag! Kijk hoe het zich verhoudt tot uw ketting en zorg ervoor dat u er effectief mee kunt werken.

Bij gebruik van de slijpvijl moet de vijl in de hoek van de lijn staan die op elke snijplotter moet worden gemarkeerd. Deze lijn zal u de juiste hoek tonen om het bestand naar beneden te vijlen om het te slijpen. Als u geen lijn ziet op een van uw snijplotters kunt u de slijper neerzetten en naar de winkel gaan – geen lijn betekent dat er niet genoeg van het snijplotter over is om te slijpen.

Recent Posts