klopboormachine of boorhamer


De klopboor en de hamerboor, twee machines met dezelfde functie, maar zich onderscheidend door hun specifieke eigenschappen. Met een hamerboor, waarop je de hamerstand kunt uitzetten, kun je eveneens gewoon boren, maar met een klopboor kun je niet hamerboren. Dan vraag je, je misschien af, waarom er dan nog klopboormachines verkocht worden, als je met een goed uitgeruste hamerboor precies hetzelfde werk kunt doen. Klopboormachines zijn lichter van gewicht en vaak ook iets kleiner. Dat maakt ze handzamer voor montage- en constructiewerkzaamheden, zodat je er ook mee kunt schroeven.
klopboormachine of boorhamer

Wat is een klopboormachine

beste klopboormachine
Een klopboormachine is een boormachine, waarbij de boorkop een trillende, oftewel kloppende beweging maakt. De klopbeweging wordt opgewekt door de rotatie van twee, ongelijk geribbelde platen die na elke toer weer in elkaar vallen. In principe zijn de klopboormachines een doorontwikkelde uitvoering van de gewone boormachine.

Bij het gebruik van de klopfunctie moet je zelf meedrukken om de vibratie sterk genoeg te laten zijn, om in steen te boren. Bij het mixen van specie, het borstelen van staal of om in hout te boren, heb je geen klopfunctie nodig en kan deze uitgezet worden.

Wat is een boorhamer

beste accu boorhamers
Een boorhamer is een krachtige boormachine, waarvan het klopmechanisme een pneumatische aandrijving heeft. Bij boorhamers klopt niet de gehele boorkop mee. Dat heeft als voordeel dat de boorhamer zelf het zware werk doet. De slagkracht van een boorhamer is vele malen groter, dan die van een klopboormachine. Met beide machines kun je dezelfde diameters boren.

Wanneer een boorhamermachine alleen over een hamerfunctie beschikt en niet over de rotatiefunctie die nodig is om te boren, spreken we van een drilboor. De meeste kleine hamerboren beschikken over een schakelaar, waarmee je kunt switchen van hameren naar boren of allebei. Deze typen boorhamer worden ook wel combihamers genoemd. De standaard accessoireset die bij een hamerboor geleverd wordt, bestaat daarom vaak niet alleen uit (steen)boren, maar bevat ook enkele sloopbeitels.

Boren in hout

Bij het boren in hout, gebruik je een gewone- of klopboormachine en een houtboortje. Wanneer je een klopboor gebruikt, zet de je de klopfunctie uit. De meeste houtboortjes beschikken over een centreerpunt, maar er zijn ook houtboren die dat niet hebben. Vind je het makkelijker om een referentiepunt in het hout te hebben, kun je eerst met een puntig voorwerp een putje (center) maken. Niet alleen is het makkelijk, het voorkomt ook dat je boor wegglijdt.

Wanneer je een groot gat in hout wilt boren, is het verstandig om eerst een klein gaatje voor te boren. Omdat hout relatief zacht materiaal is, splintert het makkelijk. Door met een klein boortje eerst een gaatje voor te boren, verminder je de kans op splintervorming en krijg je een strakker boorgat. Afhankelijk van de hardheid van het hout, kun je ook spelen met de versnellingen op de machine. Een klopboormachine beschikt over twee versnellingen en een handmatig in te stellen toerental. Je voelt het wel tijdens het boren. Loopt je boortje vast, geeft je een beetje gas bij en komt de rook eruit, ging je te snel. Wanneer je te vaak of te lang het boortje warm laat lopen, krijgt het op den duur een blauwe kleur en breekt het sneller.

Boren in kunststof

Voor het boren in kunststoffen kun je een gewone boormachine gebruiken. Neem je een klopboormachine, zet de klopfunctie dan uit. Er zijn geen speciale boortjes voor kunststof. Alle soorten kunststof kun je boren met een standaard metaalboor. Omdat kunststoffen snel warm worden, is het belangrijk dat je het toerental, van de boormachine laag houdt. Dit is vooral van belang bij dikke en harde kunststofsoorten, waarbij je langdurig moet boren.

Wanneer je met nieuw kunststof werkt en er zit nog folie op, laat dit tijdens het boren dan vooral zitten. Je voorkomt er krassen mee door het aanraken met gereedschappen of schoonmaken na bewerking. Om de door statische elektriciteit aangehechte boorresten te verwijderen, gebruik je het best een stofzuiger.

Boren in een muur

Wanden van gipsblokken, zachte stenen muren en pleisterwerk, boor je met een klopboormachine en een steenboor. Afhankelijk van de hardheid van het materiaal, duw je al borend de machine een beetje door, zodat het boortje de steen kan ‘wegbijten’. Om te zien hoe diep je boort, kun je gebruik maken van een diepteaanslag of dieptestop. Op de meeste nieuwe boormachines zijn deze tegenwoordig standaard aanwezig. Heb je die niet, kun je ook een plakbandje of viltstiftstreepje op je boortje aanbrengen.

Bij oude brokkelende of poreuze muren, is het vooral zaak dat je rustig en met beleid boort. Wanneer je denkt dat je met het boren wel eens schade zou kunnen toebrengen aan de muur, zet dan de klopfunctie uit en het toerental in een lage stand.

Boren in beton

Boren in beton doe je met een boorhamer en een steenboor die geschikt is voor beton of een speciale betonboor Steenboren en betonboren, zien er op het oog hetzelfde uit. Betonboortjes hebben echter een punt van het uiterst harde widiametaal. Om in beton te boren, zet je de hamerfunctie op de boormachine aan. Je hoeft zelf verder geen kracht uit te oefenen. De slag die de boorkop geeft is groot genoeg om het beton weg te bijten.

Boren die speciaal voor beton zijn ontwikkeld zijn de P2S en de P4S.

  • De P2S beschikt over twee snijvlakken en is geschikt voor gewoon beton. Hij kan een hoge snelheid aan, maar slaat vast in gewapend beton.
  • De P4S beschikt over vier snijvlakken en een kruisvormige kop. Deze blijft boren, zelfs al hij metaal tegenkomt. Dit boortje kan geen hoge snelheden aan.

Voor het boren in tegels die op een betonmuur gelijmd zit, boor je eerst zonder hamerfunctie door de tegel en pas wanneer je op het beton komt, zet je deze weer aan. Met de hamerfunctie zou je de tegel kapot namelijk kunnen slaan.

Gewapend beton

Gewapend beton boor je met een hamerboor, op de hamerstand en een P4S boortje of een boortje met vergelijkbare eigenschappen. Per merk boorhamer kunnen de vattingen en daardoor ook de boortjes, onderling verschillen. Ook al is de uitvoering van de boortjes hetzelfde, de benaming is vaak anders. Hilti bijvoorbeeld, heeft een TE-YX boortje met vier of zes snijkanten voor in gewapend beton, terwijl Bosch hiervoor de SDS Plus-5X serie aanbiedt.

Boren in metaal

Boren in metaal doe je met een gewone boormachine, of met de klopfunctie uit, met een metaalboortje. Metaal is een hard materiaal dat snel warmte produceert. Als regel kun je aanhouden dat: hoe harder het metaal en hoe groter het gat, des te lager je het toerental houdt. Merk je dat het goed gaat op een bepaald toerental, kun je het iets opvoeren. Als je boortje begint te piepen, te roken of het breekt, ging je te snel.

Grote gaten boor het best eerst voor, met een klein boortje. Dat boort makkelijker en er wordt minder warmte opgewekt die of het boortje kan beschadigen of je werkstuk kan doen verkleuren. Om wrijvingshitte tegen te gaan, kun je tijdens het boren in metaal, koelen met boorolie. Boorolie is te koop in druppelflesjes en spuitbussen.

Recent Posts