Boren in beton tips


Boren in beton vraagt een andere aanpak dan in hout, metaal of pleisterwerk. Beton is het resultaat van een chemische reactie van cement, water en toeslagmiddelen. Het cement hard uit door het contact met het water. De soort en de hoeveelheid toeslagmaterialen bepalen de kwaliteit, lees hardheid, van het uiteindelijke beton. Om te boren in beton heb je niet alleen een speciale boormachine nodig, ook het boortje moet over een uitzonderlijke hardheid beschikken.
boren in beton

Welke boormachine voor beton

Voor het boren in beton gebruik je een boorhamer. Een boorhamer is voor hardere materialen veel efficiënter dan een gewone klopboormachine. Een gewone klopboormachine heeft twee geribbelde platen in de kop die over elkaar draaien. Deze geven de trilkracht. Hiermee kun je prima in hout, metaal, kunststof, zachte steensoorten en pleisterwerk boren.
beste accu boorhamers
Voor andere materialen, zoals hard natuursteen en beton, is een boorhamer veel efficiënter. In plaats van de twee geribbelde platen die over elkaar heen stuiteren, zit er in de kop van de boorhamer een zuiger die een luchtbel comprimeert. De slag die dit geeft, is krachtig genoeg om beton te breken of er een gat in te boren. Wanneer je de draaifunctie van een boorhamer uitzet, functioneert hij als drilboor. In plaats van een boortje, bevestig je dan een beitel in de boorvatting. Laat je de boorkop alleen draaien, kun je er gaten in dezelfde diameters mee boren als met een gewone klopboormachine.

De hamerstand van een hamerboormachine is aan en uit te zetten. Zonder te hameren heeft de hamerboor dezelfde functie als een gewone boormachine. Je kunt hem dan tevens gebruiken om er mee in hout, metaal en kunststoffen te boren.

Welk boortje voor beton

Boortjes worden grofweg onderscheiden in hout-, metaal- en steenboren. Om in beton te boren heb je een steenboor nodig die geschikt is voor beton. Niet elke gewone steenboor is dat. Bij een gewone standaard steenboor is het materiaal, over de gehele lengte van de boor, hetzelfde. Betonboortjes hebben een punt die van harder materiaal is, als de body van de boor. Meestal is dat wolframcarbide, in de volksmond beter bekend als widia. Dit materiaal is bijna net zo hard als diamant en sterk genoeg om er mee door beton te boren.

Boren in tegels

Wanneer een betonnen muur betegeld is, zul je eerst door de tegel moeten boren. Het is dan belangrijk dat je daarbij de tegel niet breekt. Je kunt ook niet met een boorhamer direct in het glazuur boren. Door de slagfunctie zal hij zich al stuiterend over de tegel bewegen en vind je geen grip om hem er tegenaan te kunnen zetten.

Je kunt dit ondervangen door, op te boren plek, een kruisje van schilderstape te plakken. Daarnaast is het verstandig eerst een klein gaatje te boren, waarbij je de hamerstand op de boormachine even uitzet. Ben je eenmaal door de tegel, neem je je uiteindelijke boormaat en boort langzaam, nog steeds zonder te hameren, door de tegel verder. Op het beton aangekomen, zet je de hamerfunctie aan en maak je het gat af.

Tijdens het boren in beton hoef je met een boorhamer niet te duwen. De slagfunctie van de boorhamer doet al het werk voor je. Om het boren te vergemakkelijken, kun je wel af en toe de boor, al draaiend, een eindje uit het gat trekken, om vervolgens weer verder te boren. Op deze manier, haal je het boorstof uit het boorgat. Daardoor zal het boortje minder snel warm worden en omdat het niet gehinderd wordt door opeengehoopt betonstof, ook makkelijker het beton ‘wegbijten’.

Handige tools bij het boren

Wanneer je een gat in beton boort, met als doel er iets aan te bevestigen, zul je met grote waarschijnlijkheid een plug gaan gebruiken. Daarvoor wil je een gatdiepte hebben die een paar millimeter dieper is, dan de lengte van de plug. Voor een plug van 20 mm lengte, heb je een gatdiepte van 23-24 mm nodig.

Je kunt met een stift een streepje op het boortje zetten. Dit is handig, als je slechts een gaatje in het beton te boren hebt. Voor een hele serie is het handiger dat je een dieptestop gebruikt. Bij de meeste merken boorhamers zit er standaard een dieptestop op de machine. Om de juiste diepte te bepalen, houd je simpelweg de plug tegen de boorkop en stelt de dieptestop af tot op de punt van de plug, plus een beetje.

Wanneer je in een keuken of badkamer een gaatje in de muur wilt boren, kun je te maken krijgen met leidingen van elektriciteit, water of gas die in de muur aangebracht zijn. Om geen leidingen te doorboren, kun je hiervoor een leidingzoeker gebruiken.

Een leidingzoeker, ook wel wandscanner genoemd, is een detectieapparaatje dat feilloos metalen in muren vindt. Leidingen en bekabelingen, spoor je zo eenvoudig op, zodat je veilig kunt boren.

De laatste handige tool die we je willen adviseren te gebruiken bij het boren in beton, is de stofzuiger. Bij het betonboren komt er een heel fijn stof vrij dat zich door de hele kamer verspreid. Dat is zeer ongezond voor je longen. Door tijdens het boren de stang van de stofzuiger onder het boortje te houden, zuig je meteen alle boorstof weg. Om de plug makkelijker in het gat te slaan, kun je ook het geboorde gat even uitzuigen. Tijdens het boren in beton, warmt het in stof in het boorgat op, waardoor het soms niet allemaal meekomt, wanneer je het boortje eruit trekt.

Recent Posts