Hoe verander je een boor?


Wat zijn de twee soorten boren?

Het hebben van een boormachine is een van de meest veelzijdige gereedschappen die u kunt bezitten. Met de juiste boren voor het werk, kunt u door vrijwel elk soort materiaal boren – staal, gips, plastic, hout of pijp. Er zijn twee verschillende soorten boren: Keyless en Keyed, en elk type heeft zijn eigen instructies voor het verwisselen van een boor:

Sleutelloze boor:

  • Draai de boorkop los – Het cilindervormige uiteinde van de boor die de boor vasthoudt. Pak hiervoor de klauwplaat met één hand vast terwijl u het handvat van de boor met de andere hand vasthoudt. Draai de klauwplaat tegen de klok in om de bekklemmen te openen en maak de klauwplaat los.
  • Verwijder de boor – Als deze is losgemaakt, zal de boor die zich op dat moment in de boor bevindt beginnen te wiebelen, en dan zou u hem gemakkelijk uit de boor moeten kunnen trekken. Controleer altijd de boor om er zeker van te zijn dat deze er niet beschadigd of versleten uitziet. Als dat het geval is, gooi hem dan uit zodat hij later niet per ongeluk gebruikt kan worden.
  • Plaats de boor – Houd de nieuwe boor zo vast dat de schacht – het tegenovergestelde uiteinde van het boorgedeelte – naar de kaken van de boorkop gericht is. Steek dan met je wijsvinger en duim het bitje in de boorkop.
  • Knijp in de trekker – Terwijl u uw vingers lichtjes op de bit en de chuck houdt om de bit op zijn plaats te houden, geeft u de boortrigger een paar korte knijpbewegingen om de chuck rond de bit stevig aan te spannen.
  • Optioneel – Activeer het ratchetingmechanisme – Als uw boor een ratchetingmechanisme naast de chuck heeft dat extra druk uitoefent op de schacht van de boor, moet u deze op zijn plaats klikken. Om in te grijpen, draait u het mechanisme stevig met de klok mee.

Boor met spiebaan:

  • Plaats de klauwplaat – Als uw boor een klauwplaat bevat, moet u deze gebruiken om de klauwplaat los te maken. Er zit een tandwiel met tanden aan het uiteinde van de boortang. Om de tandwielen te plaatsen, moet u de tanden in lijn brengen met de tanden op de klauwplaat en vervolgens de punt van de sleutel in een van de gaten aan de zijkant van de klauwplaat steken.
  • Draai de klauwplaat tegen de klok in – Als de sleutel wordt gedraaid, beginnen de klauwplaten, dat zijn de drie of vier stukken in de mond van de klauwplaat die het bit op zijn plaats houden, te openen. Blijf de sleutel draaien totdat de klauwplaat voldoende geopend is om de boor gemakkelijk uit te schuiven.
  • Verwijder de boor – Als de klauwplaat eenmaal is losgemaakt, trekt u de boor met duim en wijsvinger naar buiten of draait u de boor met de voorkant naar beneden en laat u de boor op een tafel vallen. Controleer de boor op beschadigingen. Als de boor tekenen van scheurvorming vertoont, gooi hem er dan uit.
  • Steek een bit in – Met de boorkaken nog steeds wijd open, plaats de nieuwe bit met duim en wijsvinger in de nieuwe bit, zodat de schacht eerst naar binnen gaat.
  • Zet hem vast – Terwijl u uw vingers licht op het bit houdt en het bit op zijn plaats houdt, draait u de klauwplaat met de wijzers van de klok mee om de klauwplaat met uw andere hand stevig vast te zetten. Verwijder vervolgens de spankop en haal uw hand uit de boor voordat u de boormachine aanzet om te testen voor gebruik.

Recent Posts