Zagen zonder splinters


Splintervrij zagen kan met elk type zaag. Het probleem ligt hem namelijk niet in het hout, maar aan hoe je zaagt en met welk soort zaagblad. Zelfs plaatmateriaal met een dunne, snel splinterende toplaag, zoals fineerplaat, kan iedereen splintervrij zagen.

De handzaag

Met een handzaag splintervrij zagen, is niet voor iedereen weggelegd. Je moet ervaring hebben om op een rustige uitgebalanceerde manier zonder haperen, lange halen met de zaag te kunnen maken. Om te zagen zonder splinteren, neem je bij voorkeur een handzaag met een fijne vertanding. Daarbij is het ook belangrijk dat hij goed scherp is. Hoe scherper de zaag, des te scherpere de zaagsnede.

De decoupeerzaag

decoupeerzaag
Bij het gebruik van een decoupeerzaag is het belangrijk dat je het juiste zaagblad gebruikt voor het te zagen materiaal. Je kunt met veel zaagbladen vrijwel alles doorzagen, maar wanneer je splintervrij wilt zagen, zul je een zaagje moeten gebruiken dat speciaal ontwikkeld is voor dat specifieke materiaal.

Als je met het zagen van multiplex bijvoorbeeld, een zaagje gebruikt dat niet voor dit materiaal geschikt is, zal het resultaat een lelijke zaagsnede zijn, waar de splinters tot wel een centimeter uit de plaat kunnen barsten. Zaagbladen voor multiplex hebben korte rechte tandjes die niet teveel hout in een keer ‘wegbijten’. Wanneer je met beleid een decoupeerzaag hanteert, kun je zelfs splintervrij bochten zagen.

Je kunt splinters voorkomen door:

  • voordat je gaat zagen met een breekmes en een liniaal, de zaaglijn in te kerven
  • aan weerszijden van de plaat een strook schilderstape te plakken, op de tape een lijn te trekken en daarover te zagen. Deze methode werkt bij alle zaagmethoden.

De cirkelzaag

cirkelzaag
Om zonder splinters met een cirkelzaag te zagen, heb je een zaagblad nodig, waarop minimaal 80 tanden zitten.

Daarnaast is ook de methode, waarmee je met een cirkelzaag, in bijvoorbeeld plaatmateriaal zaagt, anders. Je kunt gebruik maken van schilderstape, zoals beschreven bij de decoupeerzaag, maar dit werkt niet echt lekker. Omdat de zaagkracht van een cirkelzaag veel groter is en ook de manier waarop de zaag zich in het hout bijt anders is, is er nog een andere methode die eigenlijk vaker gebruikt wordt. Bij het zagen met een cirkelzaag, heb je alleen aan de bovenkant van het materiaal, daar waar de zaag uit het hout komt, maar een versplintering. De onderkant van het materiaal is altijd splintervrij. Wanneer je de zaagsnede in twee etappes maakt, voorkom je dat alle houtvezels in een keer omhoog worden getild, met als gevolg versplintering. Zaag eerst het materiaal, zo maar enkele millimeters in en ga daarna, met de cirkelzaag, nog een tweede keer door het voorgezaagde kanaal. Het resultaat is een splintervrije zaagsnede.

De tafelzaag

compacte tafelzaag
De zaagmachine die je het minste problemen geeft bij het zagen zonder splinters, is de tafelzaag. Net als bij voorgaande zagen, is het ook hier belangrijk dat het te gebruiken zaagblad vlijmscherp is en beschikt over minstens 80 tandjes. Voor fijnfineren speciale soorten multiplex zijn er zelfs zaagbladen met 180 tandjes.

Het fijne van een tafelzaag is dat hij beschikt over hulpstukken waarmee je het materiaal kunt verankeren. Dit draagt ertoe bij dat er slechts een minimale afstand overblijft, tussen de verstekplaat en het zaagblad. Op deze manier worden de vezels van het hout ondersteund, waardoor je een mooie splintervrije zaagsnede krijgt.

Plankje proefzagen zonder splinters

Als je werkt met een voor jou onbekend of nieuw soort zaagblad of je wilt een bepaald eindresultaat behalen, zoals splintervrij zagen, zet de zaag dan niet gelijk in je werkstuk. Probeer eerst te zagen zonder splinters op een ander stukje, van hetzelfde materiaal. Tijdens het proefzagen zie je dan, hoe hard je moet duwen of juist niet en of het nodig is dat je de snelheid van de zaagmachine aanpast.

Recent Posts