Hogedrukreiniger sproeiers


Ultieme gids voor hogedrukreinigersproeiers

Sproeiers zijn een van de belangrijkste onderdelen van een hogedrukreiniger, omdat ze direct invloed kunnen hebben op de exacte manier waarop uw hogedrukreiniger functioneert, evenals op de manier waarop hij bepaalde oppervlakken of soorten vuil reinigt in vergelijking met een gewone slang zonder slangmondstuk – helaas is de keuze tussen deze onderdelen niet zo eenvoudig als u zou denken. Beste Gereedschappen heeft deze korte handleiding gemaakt om de verschillen tussen de verschillende soorten sproeiers uit te leggen, evenals enkele van de verschillende manieren waarop u ze kunt gebruiken en voor wat voor situatie ze het meest geschikt zijn. Lees meer over de beste hogedrukreiniger die je kan kopen.

Kleurcodering

Hoewel niet alle fabrikanten het volgen, is er een universeel kleurcoderingssysteem dat het gemakkelijk maakt om in één oogopslag te zien welke nozzles welke zijn – in de meeste gevallen zal rood de meest elementaire zijn, met andere kleuren die bepaalde delen van de functionaliteit verhogen of verlagen voor verschillende situaties en reinigingswerkzaamheden.

Gele sproeiers hebben over het algemeen een afwijking van ongeveer vijftien graden, waardoor er een lichte nevel ontstaat in plaats van een enkele waterstraal. Groen is hoger, meestal vijfentwintig graden, terwijl wit een hele veertig graden is, waardoor het een enorme kegel water creëert voor het omgaan met grotere gebieden van lichte vlekken en vuil. Zwarte sproeiers werken op een iets andere manier, waardoor de druk van de slang afneemt en het doseren van zeep veel gemakkelijker en minder rommelig wordt.

Het is belangrijk om te onthouden dat bredere hoeken minder kracht uitoefenen op elke centimeter van een oppervlak dat ze raken: moeilijk te verwijderen vlekken kunnen de volle kracht van het rode nulpunt nodig hebben om er volledig af te spoelen. De afstand tot het oppervlak is ook van invloed op hoeveel druk er daadwerkelijk wordt uitgeoefend, dus het kan gewoon een kwestie zijn van dichterbij komen.

Veiligheid

Hoewel u misschien alleen water uit uw gas- of elektrische hogedrukspuitmonden spuit, kan het toch schade aan lichtere of minder beschermde oppervlakken veroorzaken. Een krachtige, nulgraads explosie kan zelfs stukken van een stenen muur afbreken als die dicht genoeg bij elkaar staan, en u kunt iemands huid beschadigen als u de stroom per ongeluk op hem richt.

Zelfs bij de hoogste sproeihoeken zijn uw sproeiers ontworpen om boven alles te reinigen, en het water zal nog steeds met een gevaarlijke hoeveelheid kracht bewegen als het de slang verlaat. Breekbare oppervlakken kunnen vaker tevoorschijn komen dan u zou verwachten – glas, dun hout en gips kunnen gemakkelijk worden beschadigd met een slecht geplaatste waterstraal, dus het is belangrijk om de juiste sproeier voor de situatie te gebruiken.

Turbo-sproeiers

Turbostraalpijpen zijn een tweetraps type straalpijp die een krachtige nulgraad creëert in een bredere conus van water, die met een hoge snelheid ronddraait. Deze zijn uitstekend geschikt voor het verwijderen van vuil op industrieel niveau of gedroogde vlekken die niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd met regelmatige waterstralen – ze zijn echter ook veel gevaarlijker, en de draaiende beweging kan het moeilijk maken om precies te voorspellen waar het water zal landen. Er is ook het risico dat u het per ongeluk vastpakt, wat pijn kan doen, afhankelijk van het ontwerp van de sproeier zelf.

Reiniging van de sproeiers

Het water zal door het mondstuk lopen, maar dat betekent niet dat het schoon is – ze hebben nog steeds de juiste zorg nodig om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt raken of inwendig beschadigd worden. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een kleine naald, die meestal in het gat van de sproeier past zonder enige schade te veroorzaken: dit zal het vuil of de chemicaliën die erin vastzitten naar buiten stoten, waardoor het water met de beoogde druk doorstroomt.

Het kiezen van een sproeier

Terwijl veel elektrische en gasdrukwassers met een set van sproeiers worden geleverd, kunt u altijd specifieke sproeiers kopen als u op zoek bent naar een bepaalde reinigingskracht of stijl. Gezond verstand is altijd het belangrijkste onderdeel van het kopen van een: zal het daadwerkelijk geschikt zijn voor wat je doet, en vult het daadwerkelijk de rol die je nodig hebt om het te doen? Als u bijvoorbeeld probeert een nauwkeurig reinigingsmiddel te krijgen, moet u geen breder mondstuk kiezen en het gewoon dichter bij de muur houden – u moet een smaller mondstuk krijgen en het van verder weg gebruiken, waardoor de schade aan het oppervlak tot een minimum wordt beperkt.

Het is ook belangrijk om te oefenen met de sproeiers die u al hebt, vooral als een van de sproeiers vergelijkbaar is met de nieuwe – te dicht bij een oppervlak beginnen kan veel schade veroorzaken, omdat het water plotseling uit het niets zal sproeien. U moet ervoor zorgen dat u weet hoe u een oppervlak langzaam kunt benaderen op een manier die geen gaten in het oppervlak slaat, vooral niet in dun hout of tijdelijke oppervlakken.

Geweren en toverstokken

Spuitbussen en sproeiers zijn alternatieven voor conventionele sproeiers en kunnen u helpen om te gaan met ruimtes die u anders moeilijk zou kunnen bereiken. Ze zijn niet bedoeld om uw standaard slang-en-nozzle-opstelling volledig te vervangen en moeten altijd worden gebruikt om ze aan te vullen – als u bijvoorbeeld onder een verhoogd dek of terras moet schoonmaken, kan een sproeierpistool er gemakkelijk onder passen zonder dat het vast komt te zitten, en zal het niet spuiten met de volle kracht van de standaard slang.

Toverstokken zijn beter voor het raken van zeer specifieke gebieden met lagere druk uitbarstingen van water en kunnen veel dunnere spleten dan spuitpistolen passen ten koste van het feit dat ze moeilijker te richten zijn. Beide kunnen vaak worden uitgerust met eigen sproeiers, en sommige kunnen zelfs de originele hogedrukspuitmonden gebruiken, waardoor ze nog veelzijdiger en gevarieerder zijn.

Maar zelfs als ze dat niet kunnen, zijn ze nog steeds ongelooflijk nuttig voor situaties waarin geen van uw bestaande sproeiers nuttig of nuttig zijn, vooral als u een dikkere slang gebruikt die niet goed in kleinere ruimtes past.

Recent Posts