Hoe gebruik je een invalzaag?


De invalzaag is een van de meest populaire gereedschappen onder doe-het-zelvers en professionele houtbewerkers. Deze veelzijdige elektrische gereedschappen maken het zagen door hout snel en eenvoudig. Ze kunnen nauwkeurige rechte lijnen door plaatmateriaal snijden, door hout hakken en deuren en vloeren afknippen, terwijl ze gladde, afgewerkte randen achterlaten. Het gebruik van een invalzaag lijkt op het eerste gezicht misschien verwarrend, maar met een paar eenvoudige tips kunt u uw nieuwe gereedschap veilig en efficiƫnt gebruiken voor verschillende houtbewerkingsprojecten.

Welk materiaal kunt u snijden?

Het eerste wat u in gedachten moet houden is dat invalzagen, ook wel duikzagen genoemd, ontworpen zijn voor het doorzagen van materialen op houtbasis zoals multiplex, timmerhout, sierlijsten en melamine. Probeer nooit uw gereedschap te gebruiken om door niet-houten materialen zoals keramiek, staal of aluminium te snijden. Dit kan uw zaag beschadigen en veiligheidsrisico’s voor de gebruiker met zich meebrengen.

Het blad selecteren

De volgende stap is het kiezen van het juiste snijmes. Aangezien het mes door uw werkstuk zal snijden, is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het juiste mes voor het werkstuk wordt gebruikt. Voor algemeen gebruik is een blad met 14 tanden perfect aanvaardbaar, maar een blad met 48 tanden is ideaal voor het werken met melamine en multiplex, evenals voor het bereiken van een meer afgewerkte, gladdere rand.

Zaagdiepte aanpassen

Stel vervolgens de snijdiepte van uw mes in. Dit zal bepalen hoe diep het mes snijdt. Sommige fabrikanten suggereren dat u moet voorkomen dat u door hout met een diepte van minder dan 1/8″ inch zaagt. Maar het belangrijkste om in gedachten te houden is dat de diepte niet zo diep moet zijn dat het de nauwkeurigheid belemmert, maar dat het diep genoeg moet zijn om de risico’s van bladschade en terugslag te elimineren.

Spoorrails

Een van de grote voordelen van het gebruik van een invalzaag is dat je er een geleiderail mee kunt gebruiken. Met een geleiderail kunt u perfect rechte zaagsneden maken langs lange plaatmaterialen zoals multiplex, deuren en melamine. Hij wordt aan uw werkstuk bevestigd met strips of F-klemmen, zodat u uw zaag soepel langs uw zaaglijn kunt laten glijden.

Duiksnedes

Een ander voordeel van de invalzaag is dat ze ook duikvluchtzagen kunnen maken. Zo kunt u uw zaagblad over elk gebied van uw werkstuk plaatsen, zelfs in het midden, en er recht in zagen. Het belangrijkste om te overwegen voordat u een duikvlucht maakt, is dat u, in tegenstelling tot rechte zaagsneden, uw zaagpad niet ziet. Dit betekent dat u, als u veilig wilt zijn, ervoor moet zorgen dat uw zaagpad vrij is van obstakels voordat u het mes in het materiaal steekt.

Uw gereedschap starten

Voor invalzagen moet u zowel de duikontgrendeling als de stroomtrekker inschakelen. Eerst drukt u op de valbreker die het zaagblad uit de behuizing van het gereedschap steekt. Daarna drukt u gewoon op de trekker om de motor te activeren voordat u de insteekkoppeling loslaat. Door op beide schakelaars te drukken, zet u uw zaag met succes aan en bent u klaar om uw zaagproject aan te pakken.

Laat uw zaagblad de gewenste snelheid bereiken

Zodra uw gereedschap is geactiveerd, moet u het niet alleen in uw werkstuk vastzetten. Het werken met de verkeerde snelheid kan uw werkstuk beschadigen en veiligheidsrisico’s zoals terugslag veroorzaken. Haal in plaats daarvan de trekker over en laat het mes de ideale snelheid bereiken voordat u met het zagen begint. Een mes dat met de juiste snelheid draait, zaagt sneller, schoner en preciezer.

Hoe sluit u de DEWALT-invalzaag aan?

Een van de beste dingen aan een invalzaag zoals de modellen die DEWALT aanbiedt, is de mogelijkheid om uw motorzaag te gebruiken met een railgeleidingssysteem zoals het TrackSaw systeem. Zo kunt u uw gereedschap aan de basis van het spoor bevestigen en uw zaagblad over lange oppervlakken laten glijden, zodat u perfect rechte zaagsneden op uw werkstuk hebt. Om deze functie te gebruiken met uw DEWALT TrackSaw Kit, koopt u gewoon een geleiderail op de gewenste lengte en zet u uw zaag vast op de rail.

Eenmaal op zijn plaats, kunt u precieze, rechte zaagsneden in elk houtmateriaal bereiken. En voor langere zaagsneden kunt u spoorverbinders aanschaffen waarmee u meerdere geleiderails met elkaar kunt verbinden, zodat u zelfs de langste zaagsnedes met gemak en nauwkeurigheid kunt uitvoeren.

Hoe zet u een Festool invalzaag op?

installeren van een invalzaag

Een andere grote onderneming die duikzagen maakt, is Festool. Dit bedrijf produceert kwaliteitsgereedschap dat net zo eenvoudig te bedienen is als het DEWALT invalzaagsysteem. Om uw Festool invalzaag in te stellen, moet u het gereedschap stevig op de geleiderail plaatsen. Wanneer u uw gereedschap op de rail legt, zult u merken dat er een beetje speling is tussen de machine en de rail.

Draai de nokken op de bodemplaat vast om de pasvorm aan te spannen tot er geen enkele speling meer is. Zorg er wel voor dat je de nokken niet te strak aandraait, want je wilt geen speling tussen de zaag en de rails, maar je wilt ook dat de machine soepel en zonder weerstand glijdt. Als je eenmaal de juiste pasvorm hebt bereikt, is de volgende stap het trimmen van de splinterbescherming.

Deze strook is gemaakt om langs de rand van de geleiderail te hangen, maar als u de zaag eenmaal aan het spoor hebt vastgemaakt, kunt u de zaag gewoon langs de rail laten lopen om het overtollige deel van de splinterbescherming af te snijden. Als dat klaar is, hoeft u alleen maar de splinterbescherming aan de machine vast te klemmen en bent u klaar om een grote verscheidenheid aan houtbewerkingsprojecten aan te pakken.

Hoe kan ik van blad wisselen op een invalzaag?

Er zijn verschillende merken die vandaag de dag geweldige invalzagen maken, maar het enige wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze deze gereedschappen allemaal ongelooflijk makkelijk te gebruiken hebben gemaakt. Hoewel er misschien wat kleine verschillen tussen de modellen zijn, hebben de meeste een snel en eenvoudig zaagbladwisselsysteem waarmee u de zaagbladen in een paar seconden kunt verwisselen.

Bij de meeste modellen moet u het dompelmechanisme inschakelen om het mes bloot te leggen en eenvoudigweg de asbout te verwijderen. Zo kunt u het oude blad verwijderen en een nieuw installeren. Zodra een nieuw mes is geplaatst, hoeft u alleen maar de asbout vast te draaien en is uw gereedschap klaar om weer in gebruik te nemen.

Recent Posts