AirFryer schoonmaken & Onderhoud


Airfryers zijn geweldig. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk om mee te koken en ongelooflijk handig, maar ze gaan niet eeuwig mee, niet zonder de juiste reiniging en het juiste onderhoud. Houd deze richtlijnen in gedachten om ervoor te zorgen dat uw airfryer een nuttig en productief apparaat blijft voor de komende jaren.
AirFryer schoonmaken

Hoe maak je een airfryer schoon?

Traditioneel is het frituren van voedsel erg rommelig. Je eindigt met veel vuile pannen, smerig keukengerei en een vette laag op alles wat er rondom de frituurpan zit. Airfryers daarentegen zijn relatief schoon. Het kookmandje is volledig gesloten, waardoor spatten en al het vet, vet en olie in uw etenswaren niet meer naar beneden druppelt in de oliepan eronder. Dit betekent echter niet dat u niet hoeft te reinigen. Uw airfryer moet elke keer dat u hem gebruikt worden gereinigd.

Om uw airfryer schoon te maken:

 • Haal de stekker van de airfryer uit het stopcontact en laat hem afkoelen.
 • Veeg de buitenkant af met een vochtige doek.
 • Was de pan, schaal en mand met warm water en afwasmiddel. Alle afneembare onderdelen van de airfryer zijn vaatwasmachinebestendig, zodat ze in de vaatwasmachine kunnen worden geplaatst als u ze liever niet met de hand wilt wassen.
 • Maak de binnenkant van de airfryer schoon met warm water en een doek of spons.
 • Als er voedsel vastzit aan het verwarmingselement boven het voedselmandje, maak het dan schoon met een borstel.
 • Zorg ervoor dat de pan, de bak en het mandje volledig droog zijn voordat u ze terugplaatst in de airfryer.

Tips:

 • Gebruik geen keukengerei om vastzittend voedsel te verwijderen. De onderdelen van uw airfryer zijn bekleed met een anti-aanbaklaag die gemakkelijk te krabben is. Gebruik altijd een niet-schurend sponsje om vastzittende levensmiddelen in de mand of de lekbak te verwijderen.
 • Als het voedsel is uitgehard op de pan en het mandje, laat het dan weken in heet water en zeep. Dit maakt het voedsel zachter en maakt het gemakkelijker om het te verwijderen.
 • Als u opeenvolgende partijen voedsel kookt, kunt u wachten tot de laatste partij klaar is voordat u uw airfryer reinigt.

De airfryer op de juiste manier opbergen

Als uw airfryer eenmaal is schoongemaakt, zorg dan dat u hem veilig opbergt. Wacht minstens dertig minuten tot hij is afgekoeld voordat u hem opbergt. Wanneer u hem toch opbergt, zorg er dan voor dat hij rechtop staat en niet op een stopcontact is aangesloten. Als er een opbergcompartiment voor de snoeren is, steek de snoeren erin voordat u de airfryer opbergt.

Onderhoud van de airfryer

Naast de regelmatige schoonmaakbeurten heeft uw airfryer enig basisonderhoud nodig om ervoor te zorgen dat hij niet beschadigd raakt of verkeerd begint te werken. Dit houdt in:

 • Inspectie van de snoeren voor elk gebruik. Steek nooit een beschadigd of gerafeld snoer in een stopcontact. Dit kan ernstig letsel of zelfs de dood tot gevolg hebben. Zorg ervoor dat de snoeren schoon en schadevrij zijn voordat u uw airfryer gebruikt.
 • Zorg ervoor dat het apparaat schoon en vrij van vuil is voordat u begint met koken. Als het lang geleden is dat u uw airfryer voor het laatst hebt gebruikt, controleer dan de binnenkant. Er kan zich wat stof hebben opgehoopt. Als er voedselresten op de panmand zitten, maak deze dan schoon voordat u begint te koken.
 • Zorg ervoor dat de airfryer rechtop staat, op een vlakke ondergrond, voordat u begint te koken.
 • Zorg ervoor dat de airfryer niet in de buurt van een muur of een ander apparaat wordt geplaatst. Airfryers hebben minstens 4 inch ruimte achter en 4 inch ruimte boven nodig om de stoom en hete lucht tijdens het koken voldoende te kunnen ontluchten. Als u ze in een afgesloten ruimte plaatst, kan de friteuse oververhit raken.
 • Controleer elk onderdeel, inclusief de mand, de pan en het handvat, vóór elk gebruik. Als u beschadigde onderdelen aantreft, neem dan contact op met de fabrikant en laat ze vervangen.

Problemen met de airfryer

Hoewel airfryers zijn gebouwd om duurzaam te zijn, kunnen ze van tijd tot tijd problemen ondervinden, zoals elk huishoudelijk apparaat. Normaal gesproken zijn deze problemen klein en gemakkelijk op te lossen. Enkele van de meest voorkomende zijn:

 • Een aanhoudende voedselgeur op de airfryer: Voedingsmiddelen met een doordringende geur kunnen een blijvende orde op uw airfryer achterlaten. De beste manier om geuren te elimineren is om de friteuse direct nadat u klaar bent met koken te reinigen. Als de geur nog steeds aanwezig is, zelfs nadat u klaar bent met het schoonmaken, laat u de pan en het mandje 30-60 minuten weken in afwasmachinezeep en maak het weer schoon. Als het weken niet werkt, probeer dan de geur te neutraliseren door een citroen doormidden te snijden en over de pan en het mandje te wrijven. U kunt ook wat citroensap in de pan of op een papieren handdoekje spuiten en de airfryer ermee afvegen. Als u klaar bent, wacht u een half uur en wast u de airfryer opnieuw.
 • Bellen of schillen aan de binnenkant van de airfryer: De onderdelen van de airfryer zijn bedekt met een anti-aanbaklaag. Als u per ongeluk een krasje op de pan maakt met een keukengerei of door het mandje verkeerd in de airfryer te plaatsen, kan de hitte van het koken leiden tot borrelen. Gelukkig is de anti-aanbaklaag niet schadelijk en vormt het geen gezondheidsrisico, dus het zal uw voedsel niet vergiftigen, zelfs niet als er een paar restjes in verdwijnen. Als er bubbels ontstaan in de voering, moet u contact opnemen met de klantenservice en kijken of u in aanmerking komt voor een garantievervanging.
 • Moeilijkheid om de pan in de airfryer te schuiven. Dit gebeurt normaal gesproken als er te veel eten in de mand is gestopt. Probeer een deel van het voedsel te verwijderen en uw maaltijd in twee partijen te bereiden. Controleer ook het voedselmandje. Het kan zijn dat deze niet goed aan de pan is bevestigd. Haal het mandje uit de pan en plaats het opnieuw. Zorg ervoor dat het klikt. Zo weet je dat het erin zit.
 • Er komt witte rook uit de kookpan: Er ontstaat rook als er te veel vet in de bodem van de lekbak terechtkomt en deze door de hitte tijdens het koken begint af te breken. Dit kan gebeuren als u de pan niet hebt schoongemaakt na de laatste keer dat u erin hebt gekookt of als u bijzonder vettig voedsel zoals worst of spek kookt. Gelukkig veroorzaakt de rook geen schade. Haal gewoon de stekker uit het stopcontact, laat het apparaat afkoelen en reinig het vet.
 • Verkeerd gekookt voedsel: Als uw voedsel ondergekookt is, kan het probleem zijn dat u gewoon te veel voedsel in de kookmand hebt gedaan. De warmte van de spoel wordt geabsorbeerd door het voedsel in de bovenste laag in plaats van door te dringen tot de onderste lagen. Probeer een kleinere partij te koken of schud het mandje halverwege het koken. Dit zorgt voor een betere circulatie en zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig over het voedsel wordt verdeeld.
 • De airfryer start niet: Controleer voordat u de fabrikant of een reparatiedienst belt of de stekker van de airfryer in het stopcontact zit, of het stopcontact werkt en of het elektrische snoer niet beschadigd is. Als de onderdelen schoon en in goede staat zijn, dan is het probleem waarschijnlijk mechanisch. Uw fabrikant zal in staat zijn om een reparatie op te zetten of u door te verwijzen naar een gekwalificeerde reparatiedienst.

Uw Air Fryer in optimale werkconditie houden

Bij een goede reiniging, opslag en onderhoud kan een airfryer jarenlang meegaan zonder dat deze kapot gaat of problemen oplevert. De belangrijkste dingen om te onthouden zijn:

 • Lees de gebruikershandleiding zorgvuldig door voordat u de friteuse installeert en kookt met uw airfryer.
 • Kook de gerechten altijd volgens de specificaties in de gebruikershandleiding. Voeg geen grote hoeveelheden vloeistof of olie toe, kook geen gerechten die niet door de fabrikant worden aanbevolen en volg het recept altijd nauwgezet op.
 • Reinig de airfryer na elk gebruik. Alle onderdelen moeten grondig worden gewassen, zonder schurend gereedschap.
 • Controleer de airfryer voor gebruik visueel. Zorg ervoor dat de snoeren, de afneembare onderdelen en de behuizing in goede staat zijn.
 • Bewaar de friteuse altijd rechtop en stabiel, en bewaar hem nooit als hij heet is of in de muur is gestoken.

Hete luchtfriteuse zijn eenvoudig te gebruiken, te reinigen en te onderhouden. Met slechts een snelle schoonmaakbeurt, een beetje verzorging en een goede opberging blijven ze zorgen voor handige, gezonde en probleemloze maaltijden zolang u ze nodig heeft.

Recent Posts