Zijn decoupeerzagen bladen universeel?


Hoewel er een specifiek type zaagblad bestaat dat een universeel zaagblad of U-schacht wordt genoemd, betekent dit niet dat alle zaagbladen universeel zijn. Deze naam is er gewoon om het soort schacht te beschrijven dat dit specifieke legmes heeft. De schacht is het deel van het zaagblad dat door het gereedschap wordt vastgehouden. En omdat verschillende gereedschappen verschillende schachten accepteren, moet u uitzoeken welk zaagblad compatibel is met uw gereedschap.

Er zijn enkele verschillende soorten decoupeerzagen die gebruikt worden om het elektrisch gereedschap door verschillende materialen te laten zagen. Het blad dat u kiest, heeft invloed op het materiaal dat u efficiƫnt kunt zagen, op de snijsnelheid van de machine en op de afwerking die deze produceert. Om inzicht te krijgen in de compatibiliteit van de zaagbladen, kijken we naar twee specifieke manieren waarop de zaagbladen worden ingedeeld op basis van de schacht en de samenstelling.

Schacht van het blad

De belangrijkste manier waarop decoupeerzaagbladen worden gecategoriseerd is op basis van het type schacht dat ze hebben. De schacht is het stuk van het zaagblad dat in de klem van de decoupeerzaag is vergrendeld. De bladen hebben ofwel een T-Shank (tangkolf) ofwel een U-Shank (universele kolf).

T-shankplaatjes zijn nu de meest gebruikte soort decoupeerzaagbladen op de markt. Deze bladen hebben aan de bovenkant een klittenband die in de gereedschapsloze bladklem van uw elektrisch gereedschap past. Deze bladen zijn compatibel met de meeste moderne decoupeerzagen die u vandaag de dag in de schappen vindt.

Een U-schacht blad heeft een snede in de vorm van een “U” aan de bovenkant. Hoewel dit jarenlang het meest gebruikte type mes was in decoupeerzagen, heeft de komst van het gereedschapsloze messenwisselsysteem – dat de T-Shank messen accepteert – ervoor gezorgd dat ze aan populariteit hebben ingeboet. Hierdoor worden deze bladen steeds minder geaccepteerd.

Samenstelling van de bladen

Er zijn ook een paar andere functies die worden gebruikt om te onderscheiden welk legmes u moet gebruiken. Het belangrijkste kenmerk naast de schacht is het materiaal waarvan het blad is gemaakt.

Het materiaal waarvan een decoupeerzaagblad is gemaakt, heeft invloed op twee dingen: welk materiaal het kan doorsnijden en hoe duurzaam het zal zijn. De meeste decoupeerzagen die u tegenkomt, zijn gemaakt van een van de vier verschillende metalen. Deze metalen zijn koolstofstaal, bi-metaal, wolfraamcarbide en hogesnelheidsstaal.

U moet beslissen op wat voor soort materiaal u uw gereedschap gaat gebruiken voordat u beslist welk blad voor u geschikt is. Hoge-koolstofstalen messen worden over het algemeen gebruikt in houtbewerkingstoepassingen. Om door hardhout, metaal of kunststof heen te zagen kunt u een hogesnelheidsstaalzaagblad gebruiken. Bimetalen zaagbladen zijn perfect voor zware hout- en metaalzagen en voor laminaatvloeren. En wolfraamcarbide bladen worden gebruikt voor het snijden van tegels en staal.

Conclusie

Door het juiste zaagblad voor uw decoupeerzaag te kiezen, zult u merken dat dit elektrisch gereedschap een van de meest veelzijdige zaagmachines in uw werkplaats is. Het is geschikt voor de meest uiteenlopende materialen en toepassingen. U hoeft alleen maar te bepalen wat voor soort schacht uw zaag accepteert en welke zaagstijl ideaal is voor het materiaal waar u mee gaat werken.

Recent Posts