Welke decoupeer zaagbladen te gebruiken?


Een decoupeerzaag is een van de meest veelzijdige elektrische gereedschappen die u kunt toevoegen aan uw werkplaats. Dit fenomenale zaaggereedschap is in staat om rechte en gebogen zaagsneden te maken in de meest uiteenlopende materialen zoals hout, kunststof, metaal, tegels en laminaatvloeren. Wat de decoupeerzaag zo gemakkelijk te gebruiken maakt, is dat u hem op bijna elk materiaal kunt gebruiken. U hoeft alleen maar het juiste zaagblad te kiezen.

Er zijn 3 belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden bij de keuze van het te gebruiken type decoupeerzaagblad. Deze factoren zijn: de schacht van het blad, waar het blad van gemaakt is en het aantal tanden dat het blad heeft. Door rekening te houden met al deze factoren kunt u uw decoupeerzaag in een groot aantal verschillende toepassingen gebruiken.

Lees ook: 10 beste decoupeerzagen beoordelingen

Type Schacht

Er zijn twee soorten decoupeerzaagbladen. Deze worden bepaald door de uitsparing aan de bovenkant van het zaagblad, waar u het zaagblad in het gereedschap steekt.

De twee soorten schachten zijn een universele schacht (U-schacht) en een tang-schacht (T-schacht).

T-Shanks zijn vandaag de dag de meest gebruikte vorm van de schacht van een mes. Ze zijn gemaakt om in de bladklem van decoupeerzagen te klikken, die een gereedschapsvrij bladwisselsysteem bieden. Aangezien de meeste decoupeerzagen deze functie nu aanbieden, zijn dit de soorten schachten die u normaal gesproken nodig hebt.

Vroeger was de U-schacht de meest gebruikte bladstijl voor decoupeerzagen. Ze zijn genoemd naar de “U”-uitsparing aan de bovenkant van de schacht van het blad. Met de komst van het gereedschapsloze bladvergrendelingssysteem zijn deze schachten uit de mode geraakt en veel decoupeerzagen accepteren ze niet meer.

Bladmateriaal

Het tweede ding om te overwegen is waar je mes van gemaakt is. De samenstelling van uw lemmet bepaalt het vermogen om door bepaalde materialen te snijden en ook hoe duurzaam het zal zijn. Alle bladen zijn gemaakt van een soort metaal. De meest voorkomende decoupeerzagen zijn gemaakt van koolstofstaal, snelstaal, bi-metaal en wolfraamcarbide.

Koolstofstalen zaagbladen zijn de meest flexibele en goedkoopste van de decoupeerzaagbladen. Ze worden meestal gebruikt in de meeste algemene houtzagen.

Hogesnelheidsstalen zaagbladen zijn duurzamer en hittebestendiger, waardoor ze perfect geschikt zijn voor metaal, kunststof en houtmaterialen.

Bi-metalen decoupeerzaagbladen zijn gemaakt van twee soorten staal en zijn zeer duurzaam. Ze zijn het meest geschikt voor zware zaagwerkzaamheden in hout en metaal.

Ten slotte bieden de wolfraamcarbide bladen de beste hittebestendigheid en duurzaamheid van alle decoupeerzaagbladen. Deze bladen zijn perfect voor het doorsnijden van tegels, keramiek of staal.

Tanden per inch (TPI)

Het laatste waar u op moet letten bij het kiezen van een decoupeerzaagblad is het aantal tanden per inch of TPI. Hoeveel tanden het blad heeft, heeft invloed op de kwaliteit en de snelheid van de zaagsnede. Bladen met minder tanden zullen sneller en ruwer snijden, terwijl bladen met meer tanden langzamer maar soepeler snijden.

Conclusie

Door het juiste blad te kiezen voor uw decoupeerzaag, opent u deze voor de meest uiteenlopende toepassingen. Met het juiste zaagblad kunt u schone, snelle zaagsneden maken in bijna elk materiaal, waardoor dit krachtige gereedschap een van de meest veelzijdige is in uw arsenaal.

Recent Posts