Wat is de beste zaag voor het zagen van hout?


Als u in het gangpad van een ijzerwarenwinkel loopt of op Amazone’s rondneust, vindt u verschillende soorten zagen. Soms kan het overweldigend zijn om het juiste type zaag te kiezen binnen uw budget voor elk doe-het-zelf project, vooral voor beginners. In deze post zullen we de soorten zagen behandelen die beschikbaar zijn en hun beste toepassingen.
wat is de beste zaag voor hout

Handzagen

Dagelijks gereedschap dat nuttig is voor verschillende doeleinden, zoals het knippen van groen hout, het zagen van houten boomstammen of planken en zelfs metaal, wordt verkocht als handzagen. Wij noemen het met deze naam, omdat er geen kracht nodig is om te werken, maar u moet uw fysieke kracht gebruiken om de zaagtaken uit te voeren. De handzagen die u kunt vinden in elke winkel voor woningverbetering staan hieronder vermeld.

Scheurzaag

Ontworpen voor kleine houtbewerkingen, zijn de handzagen niet aangesloten op een stroombron. Of u nu werkt aan stukken zacht of hardhout, u kunt een handzaag gebruiken voor schone en afgewerkte zaagsneden. Hij is uitgerust met vele scherpe tanden met een handvat aan een uiteinde of twee handgrepen aan beide uiteinden. Om rechte zaagsneden op het hout te maken, moet u het handvat vasthouden en met enige kracht heen en weer bewegen.

Gebruik:

 • Om rechte sneden te maken op hout, vooral wanneer u geen toegang heeft tot stroom.
 • Recht op het hout zagen waar u minder precisie nodig hebt.

Hakzaag

De hakzaag heeft talrijke fijne en kleine tanden op een stijf en recht blad, dat wordt vastgehouden door een C-vormig frame. Het heeft een pistoolgreep om vast te houden en de zaagbladen zijn wegwerpbaar zodra ze stomp worden. Het frame is ook verstelbaar voor bladen van verschillende lengtes.

Gebruik:

 • In principe worden ijzerzagen gebruikt voor het zagen van metalen.
 • U kunt ze ook gebruiken om plastic buizen te snijden tijdens loodgieterswerkzaamheden of het maken van een plastic hek.

Boogzaag

Een metalen frame met een grof breed blad maakt een moderne beugelzaag of zweedzaag. Het is een type framezaag omdat het frame een blad recht houdt door de spanning. Het blad heeft een aantal dwarsdoorsneden die het materiaal scheuren terwijl u de zaag met behulp van het handvat trekt en duwt.

Gebruik:

 • U kunt boegzagen gebruiken om takken van bomen te zagen of te snoeien.
 • Zagen van brandhout of houten stammen tot een diameter van zes inch

Achterzaag

Een ander type handzaag met een versterkte bovenrand tegenover de zaagzijde wordt verkocht als rugzaag. De bovenste verstevigde rib geeft een betere controle voor een nauwkeurigere zaagsnede. Door dezelfde bovenste rib hebben deze zagen echter een beperkte zaagdiepte.

Gebruik:

 • Zulke zagen worden meestal gebruikt in de houtbewerking voor het nauwkeurig zagen van bijvoorbeeld zwaluwstaartverbindingen.
 • Het maken van pennen tijdens het maken van kabinetten

Kapzaag

Ziet er eenvoudig uit, maar de kapzaag is een nuttig zaaggereedschap dat een dun blad heeft dat tussen een c-vormig frame wordt gespannen. Het frame is compatibel met verschillende zaagbladen die u kunt gebruiken bij het zagen van houten stukken of metalen. Loodgieters en timmerlieden dragen beide een boordzaag vanwege de mogelijkheid om een breed scala aan materialen te zagen.

Gebruik:

 • Het maken van meubels en houten speelgoed

Fretzaag

Vergelijkbaar met een beugelzaag wordt een fretzaag gebruikt voor ingewikkelde zaagwerkzaamheden, met name voor krappe bochten. Een afkortzaag wordt ook voor hetzelfde doel gebruikt, maar een afkortzaag is veel delicater vanwege een kleinere radius. Hoewel fretzagen lijken op een beugel- of kapzaag, kunt u onderscheid maken tussen de drie, omdat een fretzaag een extra diep frame heeft, meestal tussen de 10 en 20 inch.

Gebruik:

 • Intrinsiek houtwerk en metazagen

Motorzagen

U kunt een houten of zelfs metalen stuk snijden met een handzaag, maar wat als het werkmateriaal te veel is? Dat kost toch wat extra uren? Hier kunt u elektrische zagen gebruiken die elektriciteit gebruiken om te werken. Er is een motorzaag voor elke klus, maar hoe kiest u de juiste? Daarom geven we u een overzicht van de motorzagen die u moet kennen voordat u er een koopt.

Lintzagen

Ontworpen voor het maken van gebogen zaagsneden op grote materialen, bandzagen zijn uiterst veelzijdig. Het opvallende aan deze zaag is de specialiteit om alle soorten materialen te zagen, zelfs de grote met vreemde patronen of hoeken. Zulke zagen bestaan uit een lang en scherp getand zaagblad dat tussen twee of meer wielen is gemonteerd. Er zijn twee soorten lintzagen wat betreft draagbaarheid.

a. Staand

Vloerstaande stationaire bandzagen zijn hoog en hebben twee grote wielen aan beide zijden van de snijtafel. Om door elk materiaal te snijden, zijn de wielen of katrollen verantwoordelijk voor het continu verplaatsen van het blad.

Gebruik:

 • Materialen van houtsnijwerk
 • Snijden van PVC, buizen en pijpen
 • Het maken van meubels en decoratieve artikelen

b. Draagbaar

De kleine versie van een stationaire lintzaag is draagbaar, maar toch in staat om vergelijkbare taken uit te voeren. Door het relatief compacte formaat biedt de draagbare lintzaag u de mogelijkheid om hem te verplaatsen van de ene naar de andere bouwplaats. U moet echter wel wat extra moeite doen bij het maken van rechte zaagsneden en deze zagen zijn beperkt tot een zaagdiepte van 3 tot 4 inch diameter. Toch zijn draagbare lintzagen van onschatbare waarde voor metaalwerkers, loodgieters en lassers.

Gebruik:

 • Zagen van buizen en metalen platen

Kettingzaag

Een mechanische en draagbare zaag met aangebouwde tanden op een ketting die langs een zaagblad draait, is verkrijgbaar als kettingzaag. Deze uniek ontworpen zaag draait niet alleen op elektromotoren, maar er zijn verschillende modellen die ook gebruik maken van tweetaktbenzinemotoren. Het zaagblad is over het algemeen vervaardigd van gelegeerd staal met een lengte van 16 tot 36 inch (40 tot 90 cm).

Gebruik:

 • Kettingzagen worden voornamelijk gebruikt voor het kappen van bomen, bokken, het snoeien en het zagen van ledematen.
 • Brandhoutzagen
 • Het kappen van bomen om bosbranden te onderdrukken

Cirkelzaag

Een van de nuttigste en meest veelzijdige zagen, de cirkelzagen kunnen zowel op tafel als in de hand worden gemonteerd. U moet de cirkelzagen op de bouwplaats gezien hebben, want de bouw- en onderhoudsprofessionals hebben er veel baat bij. Ze hebben grote, stevige en cirkelvormige zaagbladen met verschillende diameters, die in staat zijn om werkstukken netjes in de gewenste onderdelen te zagen. U hoeft alleen maar geduld te hebben bij het gebruik van deze zaag, want onzorgvuldigheid of haast kan leiden tot ongewenste sneden en verwondingen.

Gebruik:

 • Recht scheuren of doorzagen van houtstukken, vooral bij het maken van meubels.
 • U kunt deze zaag ook gebruiken voor het zagen van plastic, metaal en metselwerk.
 • Als de zaag de mogelijkheid heeft om het zaagblad te hoeken, kunt u het gebruiken voor het afschuinen.

Decoupeerzagen

Met een verscheidenheid aan bladen kunnen decoupeerzagen door verschillende materialen gaan die met verschillende snelheden bewegen. Als u op zoek bent naar rechte lijnen, bochten of een andere specifieke vorm op een werkstuk, dan geven decoupeerzagen volledige controle en het gewenste resultaat.

Met een decoupeerzaag kunt u de snelheid van de zaagbladen wijzigen met behulp van een elektronische knop. Bovendien zijn er verschillende decoupeerzagen die u de mogelijkheid bieden om het blad binnen enkele seconden te wisselen zonder gebruik te maken van extra gereedschap. Omdat decoupeerzagen worden gebruikt om bochten en andere onregelmatige zaagsneden te maken, moet u de kabel een keer om uw arm wikkelen om te voorkomen dat hij per ongeluk wordt doorgezaagd.

Gebruik:

 • Zaag een groot aantal materialen, waaronder hout, voor het maken van tafels, vogelhuisjes, wandplanken en decoratief handwerk.
 • Naast hout kunt u, afhankelijk van het blad, ook met decoupeerzagen kunststof en metalen snijden.

Verstekzaag

Een verstekzaag is vergelijkbaar met een stationaire cirkelzaag, maar heeft een metalen arm om het blad vast te houden, die kan worden gekanteld of aangepast aan stukken hout en soms, metalen om precieze zaagsneden te krijgen. Er zijn drie soorten verstekzagen: basis, compound en sliding compound. De basis verstekzaag heeft een draaibare basis om schuine zaagsneden mogelijk te maken, terwijl de samengestelde verstekzagen ook op en neer kunnen bewegen, zodat u het blad kunt kantelen voor veelzijdige zaagwerkzaamheden. Schuifmalzaagmachines geven u meer ruimte voor lange werkstukken.

Gebruik:

 • U kunt verstekzagen gebruiken voor het maken van houten frames, kisten en meubels.
 • Voor het zagen van alle houtmaterialen waar u verbindingshoeken nodig heeft
 • Voor de afwerking van vloeren en kelders

Hakzaag

De basisfuncties van een hakzaag zijn vergelijkbaar met die van een verstekzaag, omdat deze laatste ook op en neer beweegt om het materiaal van boven naar beneden te snijden. Een hakzaag is echter groot, krachtiger en wordt daarom zowel in commerciële als industriële winkels gebruikt voor het zagen van grote materialen.

Gebruik:

Als u spanten, spanten, spanten en dwarsbalken moet doorzagen, dan zijn hakzagen de beste keuze.
Verschillende modellen hakzagen worden ook gebruikt voor het zagen van beton.

Tafelzaag

Met een mes dat lange en precieze zaagsneden kan maken en een hek dat u kunt gebruiken om het hout uit te lijnen voor rechte zaagsneden. Meestal wordt het gebruikt om bredere stukken hout in een kleinere breedte te scheuren die u kunt gebruiken voor verschillende doe-het-zelfprojecten.

Gebruik:

 • U kunt tafelzagen voor het maken van meubels en planken

Rolzaag

Een zaag die stilzit terwijl je het werkmateriaal rond het blad moet verplaatsen. Een rolzaag kan zowel hout als dun plastic snijden, maar je moet voorzichtig zijn met het gebruik ervan, want het blad is extreem dun. Als u het materiaal met extra kracht duwt, kan het blad breken of kunt u verwondingen oplopen. Met de mogelijkheid om een verscheidenheid aan bladen te accepteren en ontworpen om door tal van materialen te gaan, waaronder hout, metaal, plastic, PVC, of gipsplaat, zullen ze de gewenste resultaten bereiken.

Gebruik:

 • U kunt scrollzagen gebruiken om ingewikkelde zaagsneden op houtmaterialen te maken.
 • Ambachtelijke ingewikkelde ontwerpen op hout of kunststof
 • Haakse sneden maken

Reciprocerende zaag

Ook bekend als sabelzagen, zijn reciprozagen populair om te gebruiken voor sloopwerkzaamheden. Ze kunnen probleemloos door elk materiaal gaan, of het nu gaat om een metalen pijp, geharde spijkers of boomtakken.

Een van de meest vervelende taken is het uitscheuren van het oude beslag van deuren en ramen tijdens de renovatie van uw huis. Dit is waar sabelzagen handig zijn, omdat het de meeste zaagwerkzaamheden er gemakkelijk uitzien, wat bijna onmogelijk is voor andere zagen of elektrisch gereedschap.

Gebruik:

 • Reciprocatorzagen zijn ideaal voor renovatiewerkzaamheden
 • Het snijden van plastic of metalen buizen
 • Materialen zoals spijkers en staven rond of in ramen of deuren uitscheuren

Invalcirkelzaag

Een invalcirkelzaag is gebaseerd op een cirkelzaag, maar heeft een betere nauwkeurigheid omdat hij werkt met een spoor/railsysteem. Daarnaast is de stofafzuiging ook beter op de invalcirkelzaag, omdat deze meer afgesloten is. Zoals de naam al aangeeft, kunnen de invalcirkelzagen in het werkstuk duiken en ook uitsparingen maken.

Bij het werken met een invalcirkelzaag moet u de rail van de invalcirkelzaag voorzien zijn van een anti-splinterbescherming. Het is aan te raden om de beschermkap te vervangen terwijl u de rail verwisselt voor een splintervrije zaagsnede. De rail heeft ook een onderkussen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het vastklemmen, maar is nodig voor gladde oppervlakken. Voor langere sneden kunt u de rails samenvoegen.

Gebruik:

 • Voor het snijden van plaatmateriaal voor het maken van een studie- of werktafel aan de wand.

Er is geen enkele zaag die u kunt gebruiken voor alle soorten taken of projecten. Dus, kies de zaag zorgvuldig omdat het krachtige hulpmiddelen zijn die een fatsoenlijke investering nodig hebben en u wilt dat het nuttig is voor het gewenste doel. In deze post hebben we al een goed idee gegeven over de verschillende soorten zagen en hoe of waar u ze kunt gebruiken. Hopelijk kiest u de juiste zaag voor de betreffende taak of het betreffende project.

Recent Posts