Verschillende schuurmachines onder de loep


Een aparte schuurmachine voor elke klus. Het klinkt wellicht wat overdreven, toch is het niet ver van de realiteit. Je weet van te voren dat je niet met een bandschuurmachine of excentrieke schuurmachine, in de kleine hoekjes kan komen. Daarnaast heb je ook weinig aan een gewone handvlakschuurmachine voor een bootromp. Om het beste schuurresultaat te bereiken, is het dus niet alleen belangrijk dat je weet welke schuurpapier korrel je kiezen moet, maar ook dat je de juiste keuze maakt met de schuurmachine.
soorten schuurmachines
Hieronder zetten we de meest gebruikte, doe-het-zelfschuurmachines voor je op een rij, vergezeld van de voor- en de nadelen.

Vlakschuurmachine

beste vlakschuurmachine
Onder vlakschuurmachines vallen alle schuurmachines, met een vlakke zool. Dit betekend dat ook de delta en excentrische schuurmachine tot de vlakschuurmachines behoren. De zool van vlakschuurmachines is samengesteld uit een veerkrachtige laag kunststof of rubber en een aanhecht- of antisliplaag voor het schuurpapier. De vlakschuurmachine is uitermate geschikt voor het schuren van vlakke delen, zoals balken, kozijnen en deurposten.

De gewone vlakschuurmachine is de voordeligste, in de categorie schuurmachines, met een vaste zool. Je hebt er namelijk geen op maat gefabriceerd schuurpapier voor nodig. Elke soort schuurpapier, van de wikkel of zelf op maat geknipt, laat zich makkelijk aan de zool bevestigen.

Voordelen

 • Geschikt voor grote vlakken
 • Geen speciaal vervaardigd schuurpapier vereist
 • Gunstige aanschafprijs

Nadelen

 • Komt moeilijk in de hoeken

Deltaschuurmachine

Ryobi R18PS-0 ONE+ batterij-delta-schuurmachine
De delta schuurmachine is eveneens een vlakschuurmachine. Het typerende voor de delta schuurmachine is de driehoekvormige, aan de zijkanten iets gebogen, schuurzool. Hiermee schuur je makkelijk in hoeken en langs randjes. De zool van een delta schuurmachine is in verschillende groottes verkrijgbaar.

De aanschafprijs van delta schuurapparaten begint bij enkele tientjes en loopt op tot tegen de € 200,-. Voor die prijs heb je dan ook wel een professioneel apparaat, waarmee je zijdeglad schuurwerk aflevert.

Voordelen

 • Geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen
 • Prijsgunstig in aanschaf

Nadelen

 • Niet geschikt voor grote oppervlakken

Multischuurmachine

VONROC Multischuurmachine Palmschuurmachine
De multischuurmachine is een combinatie van een gewone vlakschuurder en een delta schuurmachine. De schuurzool heeft de vorm van een strijkijzer, waardoor je zowel makkelijk grote vlakken, als hoekjes en randjes kunt schuren. De multischuurmachine is ideaal voor kleine onderhoudsklusjes in en rond het huis. Wanneer je echter specifiek schuurwerk te doen hebt, ben je beter af met een machine die gespecialiseerd is op een bepaalde taak.

Voordelen

 • Geschikt voor grote oppervlakken
 • Geschikt voor hoekjes en randjes

Nadelen

 • Duur schuurpapier
 • Geen professioneel resultaat

Excentrische schuurmachine

beste excentrische schuurmachine
De excentrische schuurmachine is een vlakschuurmachine, met een ronde zool. Deze kan niet alleen trillen, maar ook draaien. Hij draait niet echt helemaal zuiver rond, maar enigszins elliptisch. Dit geeft een betere schuurwerking en er wordt mee voorkomen dat er tijdens het schuren, cirkelvormige schuurstrepen ontstaan. Door de dubbele beweging van de schuurvoet, haal je met een excentrische schuurmachine meer materiaal in een keer weg, dan met een gewone vlakschuurmachine.

De machine is ontwikkeld om er snel, grote ronde oppervlakken mee schuren en te polijsten. Mits er geen randjes en kantjes aanzitten, wat dat kan hij niet aan. De excentrische schuurmachine is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het opknappen van boten en auto’s. Hij is verkrijgbaar met schuurzolen, in de diameters 125 mm en 150 mm.

Excentrische schuurmachines koop je voor een bedrag dat begint bij zo’n € 100,- en loopt op tot tegen de € 300,-.

Voordelen

 • Geschikt voor grote vlakken
 • Schuurt snel en glad
 • Ook geschikt voor polijsten/poetsen

Nadelen

 • Niet geschikt voor randjes en kantjes
 • Prijzig in aanschaf

Bandschuurmachine

beste bandschuurmachines
Onder de doe-het-zelfschuurmachines is de bandschuurmachine zonder enige twijfel de krachtigste. In tegenstelling tot de vlakschuurmachine, heeft de bandschuurmachine geen schuurvoet, maar een ronddraaiende schuurband die over twee rollen loopt. Bandschuurmachines zijn in staat, om in heel korte tijd, heel veel materiaal weg te halen. Wanneer je hem te lang op een en dezelfde plaats houdt, kun je dan ook makkelijk een deuk in het werkstuk schuren. Bandschuurmachines zijn er in vele maten, van handzame hobby apparaatjes tot grote machines ter grootte van een boodschappenkarretje, voor het schuren van vloeren.

De schuurcapaciteit van een bandschuurmachine kun je aflezen uit de schuursnelheid. Deze wordt uitgedrukt in meters per minuut. Snelheden variëren van 350 tot 500 meter per minuut. Op veel bandschuurmachines is deze variabel in te stellen.

Voordelen

 • Geschikt voor grote oppervlakken
 • Schuursnelheid instelbaar

Nadelen

 • Schuurt snel teveel weg
 • Niet geschikt voor precisiewerk

Recent Posts