Invalzagen zijn al vele jaren beschikbaar en bieden veel toepassingsmogelijkheden voor zowel de werkplaats als op de bouwplaats. Gebruik ze als een standaard motorzaag of voeg ze toe in het spoor en je hebt een draagbare paneelzaag, plus de dompelcapaciteit is handig voor het zagen in keukenbakken en dergelijke in werkbladen. De aluminium rail wordt aan het te zagen hout geklemd en de zaag wordt door de zaagsnede geleid door de railsponningen te plaatsen.
De Scheppach invalzaag Package PL55 is gemaakt in China en biedt 160mm diameter mes, 55mm diepte van de snede, spouwmes, standaard formaat stofafvoer, 1200 watt en mogelijk het beste van alles, een zeer redelijke prijs. Voor deze prijs is het ruim onder de kosten van een vergelijkbare Festool of Makita. Mijn gedachte was natuurlijk: wat is dan de kwaliteit/duurzaamheid voor deze prijs?
Ik had een aantal platen van vrij harde selderij top dennenhout op maat van de uiteindelijke grootte. Normaal gesproken zou dit op mijn kleine paneelzaag een hele oefening zijn om zware platen op de verschuifbare tafel te passeren en de dingen vierkant te krijgen. De Scheppach-baanzaag maakte dit echter een eenvoudige operatie.
Met minimale opsteltijd had ik alle platen vierkant gezaagd zonder drama’s en nauwelijks gedoe. Ik heb het optionele 48-tandblad gebruikt om een kwalitatief schoon gezaagd gezicht te produceren. Het vermogen kon iets meer zijn, maar het was voldoende, hoewel de Chinese bouwkwaliteit nog moet worden bewezen.
Mijn enige kritiek was de rubberen anti-splinterstrip. Deze is met plakband aan de aluminiumbaan bevestigd en op mijn monster kon worden gewiegd. Dit betekende dat het rubber weliswaar voorkwam dat er splinters ontstonden, maar dat het niet veilig genoeg was om als meetgeleider te worden gebruikt. Ik heb direct vanaf de aluminium rail gemeten om de snede te positioneren. Tegen deze prijs kon ik de uitgaven voor dit gereedschap verantwoorden, ook al werd het maar een paar keer per maand gebruikt.