Kit verwijderen


Kit verwijderen
Kit verwijderen is niet een van de prettigste karweitjes. Het is maar zelden dat het gaat, zoals je wilt en maar al te vaak moet je, je in allerlei bochten wringen om bij alle hoekjes te kunnen komen. Kit is een veel gebruikt verbindings- en afdichtmateriaal. Je komt het ook overal tegen: van de keuken tot de badkamer, langs de ramen en op het dak. Elke kitsoort heeft een bepaalde levensduur, de een wat langer dan de ander. Als hij versleten, beschimmeld of op een andere manier zijn functie niet meer vervuld, moet je de kit vervangen. Om een goede hechting van de nieuwe kit te garanderen, is het noodzaak dat je eerst de alle resten van de oude kit verwijdert.

Wat is kit?

Om te weten hoe je kit verwijderen moet, dien je eerst te weten waaruit het bestaat. De meest voorkomende kitsoorten voor in huis zijn:

  • Acrylaatkit
  • Siliconenkit.

Daarnaast kennen we kitsoorten op basis van lijm, bitumen, butyl, neopreen, polymeer en polyurethaan. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke kit verwijder techniek. Hieronder geven we tips voor het verwijderen van acrylaat- en siliconenkit.

Acrylaatkit verwijderen

Acrylaatkit is een prettig te verwerken kitsoort die zich ook makkelijk laat verwijderen. Het wordt gebruikt voor de afdichting van naden en kieren op poreuze oppervlakken. Acrylaatkit is overschilderbaar en te herkennen aan een matte kleur.

Voordat je aan de slag gaat met een breekmesje, wil het bij oude acrylaatkit wel eens helpen, eerst de oude kit in te smeren met alcohol, een alcoholhoudend oplosmiddel of huishoudammonia. Je kunt ook een kant-en-klare kitverwijderaar van Bison of HG kopen. Als je een stukje lospeutert, kun je de oude uitgeharde kit soms in een streng lostrekken. Daarna is het een kwestie, van met het oplosmiddel de laatste kitresten weg te halen.

Werkt dit niet, snijdt dan met een breekmesje langs twee kanten de kit los. Als je een Bison MultiTool hebt, kun je daar de resterende kit makkelijk mee wegsnijden. Achtergebleven restjes kit kun je weghalen met een kitschraper, eventueel met behulp van een oplosmiddel.

Siliconenkit verwijderen

Siliconenkit is een kit die veelal gebruikt wordt als afdichtmiddel in vochtige ruimten. Wanneer we de eigenschappen van het product bekijken, kun je er ook mee lijmen. Siliconenkit staat bekend om zijn blijvende elasticiteit en kleurvastheid. Het is niet overschilderbaar. Je herkent siliconenkit aan het glanzende oppervlak.

Kit op siliconenbasis laat zich niet zo gemakkelijk verwijderen, als acrylaatkit. Door de siliconen, werken oplosmiddelen alleen op vliesdunne laagjes en restjes, niet op een volle kitrand. Bij siliconenkit begin je daarom met het zo ver mogelijk wegsnijden van de kitrand met een breekmes of multitool. Wanneer je een stukje hebt losgesneden, kun je vaak, langzaam en voorzichtig, hele stukken in een keer lostrekken.

Hardnekkige stukken kun je daarna insmeren met een speciale siliconenkitverwijderaar van Bison of HG. Lees voor gebruik wel de verpakking of je het op de betreffende ondergrond kunt smeren. Het goedje gaat niet goed samen met silicoonhoudende soorten kunststof en bepaalde metalen.

Voorbereiding nieuwe kit aanbrengen

Ongeacht welke kitsoort het betreft, bij het kit verwijderen is het belangrijk dat voordat je de nieuwe kit aanbrengt, alle restjes oude kit verwijdert zijn. Wanneer je de oude kitvoegen uitwast of behandeld met een schimmelwerend middel, laat dit dan eerst goed drogen. Ten eerste, vind kit geen goede hechting op een vochtige ondergrond en ten tweede, is vocht onder de kit, vragen om schimmel.

Wanneer de oude kitvoeg volledig ontdaan is van vuil, schimmelresten, kitkruimeltjes en vocht, kun je hem ontvetten met een ontvetter of huishoudammonia. Nadat ook dit opgedroogd is, breng je pas de nieuwe kit aan, zoals vermeldt staat op de verpakking.

Tip: Als je geen uren wilt wachten op het drogen, van de schoongemaakte voeg, kun je hem na het kit verwijderen, droog blazen met een haarföhn.

Recent Posts