Mijn hond at rattengif, wat moet ik doen? Een gids voor rattenvergiftiging bij honden


Is rattengif schadelijk voor honden?

Ratten- en muizengif, ook wel bekend als knaagdierbestrijdingsmiddelen, zijn producten die zijn geformuleerd om knaagdieren te doden. De chemicaliën die in deze producten worden gebruikt zijn vaak zeer giftig voor honden en kunnen leiden tot inwendige bloedingen, nierfalen, orgaanschade en zelfs de dood als ze door uw hond worden gegeten.

Zorgwekkend genoeg hebben veel moderne knaagdierenverdelgingsmiddelen een smakelijke smaak om dieren aan te trekken en kunnen ze eruit zien als een smakelijk tussendoortje voor uw pup.
hond met rattenvergif

Wat zou rattengif met een hond doen?

Er zijn verschillende soorten rattenvergif en ze reageren verschillend afhankelijk van het giftige ingrediënt dat ze bevatten. Het meest voorkomende type zijn antistollingsmiddelen tegen knaagdieren die voorkomen dat het bloed stolt, wat leidt tot inwendige bloedingen.

Andere variëteiten zijn cholecalciferol (vitamine D3) dat uiteindelijk leidt tot ernstig, acuut nierfalen, broomethalin dat werkt om de hersenen te laten zwellen en zink- en aluminiumfosfiden die fosfinegas vrijgeven een keer in de maag.

Er zijn ook een aantal steeds populairder wordende knaagdiergiften op de markt die de stof alfachloralose bevatten. Dit werkt door het deprimeren van het centrale zenuwstelsel.
systeem en de behandeling is zeer verschillend van vergiftiging door antistollingsmiddelen voor knaagdieren.

Wat te doen als een hond rattengif eet?

Als u vermoedt dat uw hond knaagdierenverdelgingsmiddel heeft geslikt, bel dan onmiddellijk de dierenarts of, buiten de uren, de dichtstbijzijnde hulpdienst voor huisdieren. Rattenvergiftiging bij honden is een noodgeval dat niet kan wachten tot de ochtend.

Uw dierenarts zal zoveel mogelijk informatie willen weten om het type vergif te identificeren en te beslissen over het beste verloop van de behandeling. Als u dat kunt, neem dan nota van de volgende informatie om het aan de dierenarts te vertellen:

 • Het gewicht van uw hond
 • De dag en het tijdstip van de blootstelling
 • Merknaam en fabrikant
 • Actieve bestanddelen en hun concentratie
 • Pakketgrootte
 • Hoeveel ontbreekt er ongeveer in het pakket?
 • Neem de verpakking mee als dat mogelijk is

Hoe weet je of een hond rattengif heeft gegeten?

De symptomen van rattenvergiftiging bij honden variëren afhankelijk van het soort vergif waarmee ze in contact zijn geweest.

Als uw hond een antistollingsmiddel voor ratten heeft gegeten, lopen ze het risico op inwendige bloedingen die fataal kunnen zijn als ze niet snel worden behandeld. Tekenen kunnen pas rond 3-5 dagen na inname zichtbaar worden, dus het is nog steeds van vitaal belang dat uw hond wordt behandeld voor rattenvergiftiging, zelfs als ze geen symptomen vertonen.

Tekenen van inwendige bloedingen kunnen onder andere zijn:

 • Zwakheid en lethargie
 • Bloed braken of hoesten
 • Neusbloedingen
 • Bloeden uit het tandvlees
 • Bloeden bij het doen van het toilet
 • Bloed in de ontlasting
 • Kneuzingen
 • Ademhalingsmoeilijkheden (veroorzaakt door bloedingen in de longen)

Hoe ziet rattengif eruit?

hoe ziet rattenvergif eruit
Rodenticiden variëren in kleur en kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals korrels, blokken, korrels, gels en vloeistoffen.

Veel van deze producten lijken erg op elkaar, waardoor het uiterst moeilijk is om het type rattengif te identificeren op basis van het uiterlijk alleen.

Daarom is het van vitaal belang dat u weet aan welk product uw hond precies is blootgesteld, zodat uw dierenarts de juiste behandeling kan geven.

Hoeveel rattengif zal een hond doden?

Het effect dat rattengif kan hebben op honden hangt af van het soort gif en de hoeveelheid die wordt geconsumeerd. Sommige zijn geformuleerd om geleidelijk te werken na meerdere voedingen, terwijl andere knaagdieren (en andere dieren) zullen vergiftigen na slechts één dosis. Als u denkt dat uw hond zelfs maar een kleine hoeveelheid rattengif heeft ingenomen, bel dan zo snel mogelijk een dierenarts om de tijd tussen blootstelling en behandeling te minimaliseren.

Zijn rattengif giftig voor honden?

Als een hond een rat heeft gegeten die recentelijk is vergiftigd met knaagdierenverdelgingsmiddel, bestaat de mogelijkheid dat hij last heeft van secundaire rattenvergiftiging. Als u vermoedt dat uw hond een rat heeft gegeten, kunt u het beste voorzichtig zijn en contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Recent Content