De beste rookmelder in vergelijking – voor uw veiligheid thuis – 2021 test en leidraad


Rookmelders of brandmelder redden levens in een noodgeval. In heel België is er een algemene verplichting om rookmelders in appartementen te installeren, hoewel sommige steden en gemeenten zich nog in de overgangsperiode bevinden. Ook bij nieuwbouw en renovaties moet u woonruimtes met brandmelders uitrusten. U moet een waarschuwingsdetector installeren in de slaapkamer, in de kinderkamer en in de gangen. De brandmelder bevindt zich in het beste geval in het midden van de ruimte in een horizontale positie aan het plafond.

Hoe installeer ik een waarschuwingsdetector? Hoe lang gaan de batterijen mee? Wie onderhoudt de rookmelder en welke kosten zijn daarmee gemoeid? In de volgende gids beantwoorden we de meest gestelde vragen over rookmelders en geven we praktische tips over hoe u de veiligheid binnen uw eigen vier muren kunt verhogen. De volgende rookmelder vergelijking vertelt u wat een goede rookmelder is en waar u op moet letten bij het kopen van een rookmelder. Tot slot geven wij advies over de keuze van de juiste beveiligingssystemen voor uw woning. In dit hoofdstuk kunt u nagaan of de twee consumentenportalen al een rookmelder test hebben uitgevoerd en wat de resultaten van de testers waren.

De beste rookmelders in een grote vergelijking

Testwinnaar Prijstip Aanbeveling Ook goed
Product Abus GRWM30600 Brennenstuhl RM L 3100 Busch-Jaeger Rookmelder ProLINE Ei Electronics Ei650
Abus GRWM30600 Brennenstuhl RM L 3100 Busch Jaeger Rookmelder ProLINE Ei Electronics Ei650
Prijs ca. 30 Euro ca. 17 Euro ca. 20 Euro ca. 29 Euro
Positief Onopvallend Zeer goedkoop Goede labeling Luid alarm
Negatief Verklaring relatief slecht Alarmeren relatief stil Voorzichtig mee omgaan Voorzichtig mee omgaan
Online kopen Bekijk de dagprijs Bekijk de dagprijs Bekijk de dagprijs Bekijk de dagprijs

Aanbevolen rookmelder: Abus GWRM30600

Abus GRWM30600 rookmelder

Deze mini rookmelder is klein en compact, maar toch betrouwbaar en eenvoudig te bedienen.

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Klein en onopvallend
  • Montage met magnetisch apparaat
  • Onderhoud vanaf de grond mogelijk

Nadelen

  • Declaratie slechter dan andere testwinnaars

De GRWM30600 rookmelder van Abus kreeg in de test een algemene beoordeling van “goed”.

  • Technische gegevens: Dit is een mini-rookmelder die beduidend kleiner is dan andere modellen met een diameter van slechts zeven centimeter. Het heeft een permanent geïnstalleerde lithiumbatterij met een lange levensduur die volgens de fabrikant tien jaar meegaat. Rookdetectie is gebaseerd op foto-elektrische reflectie en één detector heeft een detectiegebied van 40 vierkante meter.
  • Alarmfunctie: In de test zijn de betrouwbaarheid en het volume van het alarm beide “goed”. Qua volume scoorde het zelfs iets beter dan de andere rookmelders met dezelfde algemene beoordeling.
  • Behandeling en verklaring: Ondanks zijn kleine omvang geeft de Abus Mini-detector een goede beoordeling voor de hantering. Praktisch is dat de onderhoudsknop onderaan in het midden zit en eenvoudig met een bezemsteel kan worden ingedrukt. Bij andere rookmelders van dit formaat is de bediening meestal alleen “bevredigend”. Onderhoudsknoppen zijn meestal klein en verborgen aan de zijkant. Wat betreft de omvang en de zichtbaarheid van de belettering scoren ze iets slechter dan de andere drie testwinnaars, maar toch krijgen ze een “goed” (2,3).
  • Robuustheid: De GWRM30600 overleefde de robuustheidstest door zonder problemen op tapijt te worden gedropt en kreeg hiervoor een “zeer goed”. De fabrikant biedt twee jaar garantie.
  • Diversen: Deze rookmelder is als minidetector bijzonder licht en kan daarom ook met een kleef- of magneetapparaat worden bevestigd. Dit is praktisch, want je hoeft hiervoor niet in het plafond te boren en je hebt geen ander gereedschap nodig. Het voldoet ook aan de eisen van de DIN-norm EN 14604 en is VdS gecertificeerd. De detector moet om de negen tot vijftien maanden worden getest.

Voor een prijs van ongeveer 30 Euro per eenheid ontvangt u de Abus GWRM30600 mini-rookmelder, een allround bevredigend product dat u betrouwbaar waarschuwt voor brand in geval van nood.

Bekijk de dagprijs

Rookmelder prijstip: Brennenstuhl  RM L 3100

Brennenstuhl  RM L 3100 rookmelder

Deze rookmelder is de goedkoopste van de door ons aanbevolen testwinnaars.

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Zeer goedkoop
  • Waarschuwt betrouwbaar
  • Garantie voor de gehele gebruiksduur

Nadelen

  • Alarm stiller dan bij andere testwinnaars

Net als onze andere drie aanbevelingen is de RM L 3100 rookmelder “goed”. Het is ook bijzonder waardevol.

  • Technische gegevens: Deze rookmelder heeft een diameter van tien centimeter en is 3,10 centimeter hoog. Het is ook uitgerust met een 3 V lithium batterij die tien jaar meegaat. Een laag batterijniveau wordt aangegeven door middel van een visueel en akoestisch signaal.
  • Alarmfunctie: In de test krijgt deze rookmelder een beoordeling van “goed” voor de betrouwbaarheid en het volume van het alarm. Het volume wordt echter alleen als “bevredigend” beoordeeld. Volgens de fabrikant bereikt het volume 85 decibel. Voor kleine tot middelgrote appartementen zou deze detector voldoende moeten zijn, maar voor grote appartementen en huizen kan het te stil zijn.
  • Behandeling en declaratie: De behandeling van de haardkruk rookmelder wordt door de testers als “goed” beoordeeld. Hetzelfde geldt voor de verklaring en de juiste etikettering van het model.
  • Robuustheid: Deze rookmelder krijgt ook de beoordeling “zeer goed” voor zijn robuustheid. Daarnaast is er een fabrieksgarantie voor de gehele levensduur van tien jaar in geval van defecten.
  • Diversen: De leveringsomvang omvat het voor de montage benodigde materiaal. Het apparaat voldoet aan de DIN-norm EN 14604 en is VdS-getest. Er moet minstens één keer per jaar een functiecontrole worden uitgevoerd.

De RM 3100 brandweerstoel is een zeer aan te bevelen rookmelder en met een prijs van slechts ongeveer 17 Euro de goedkoopste van de modellen die wij aanbevelen.

Bekijk de dagprijs

Busch-Jaeger Rookmelder ProLINE Met Lithiumbatterij

Busch-Jaeger Rookmelder ProLINE rookmelder

De Busch-Jaeger rookmelder waarschuwt betrouwbaar in geval van brand.

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Betrouwbare waarschuwing
  • Vijf jaar garantie
  • Goede etikettering

Nadelen

  • Voorzichtig mee omgaan

De Busch-Jaeger Busch rookmelder ProfessionalLine kreeg in de test ook de algemene beoordeling “goed”.

  • Technische gegevens: De Busch rookmelder is met zijn twaalf centimeter diameter de grootste rookmelder onder onze testwinnaars. Het detecteert rookontwikkeling met behulp van het Tyndall foto-optische meetprincipe en heeft dankzij de lithium-ionbatterij een levensduur van tien jaar, net als de andere aanbevolen modellen.
  • Alarmfunctie: De betrouwbaarheid van het alarm en het volume zijn “goed” beoordeeld. Volgens de fabrikant bereikt het een volume van 85 decibel. In geval van vals alarm is er een dempingsknop voorzien.
  • Behandeling en declaratie: Voor de behandeling krijgt deze rookmelder alleen een “bevredigende” beoordeling, omdat de bediening en de functiecontrole niet zo eenvoudig is als bij de andere modellen. Voor de verklaring scoort het echter “goed” (1,6), een van de beste van de vier testwinnaars.
  • Robuustheid: Net als de andere testwinnaars overleeft deze rookmelder de robuustheidstest met een onberispelijk “zeer goed”. In geval van schade is er vijf jaar fabrieksgarantie.
  • Diversen: De Medler is getest volgens de DIN-norm EN 14604 en heeft het “Q”-certificaat volgens VdS 3131 / vfdb-richtlijn 14-01. Eenmaal per maand moet een functionaliteitstest worden uitgevoerd.

Met het Busch-Jaeger model, voor ongeveer 20 euro, krijgen ze ook een rookmelder die aan alle eisen voldoet en betrouwbaar werkt.

Bekijk de dagprijs

Verdere aanbeveling: Ei Electronics Ei650

Ei Electronics Ei650 rookmelder

De testwinnaar van de rookmelder test 2016 is nog steeds een goede keuze.

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Betrouwbaar en luid alarm
  • Zeer geschikt voor de slaapkamer
  • Vijf jaar garantie

Nadelen

  • Voorzichtig mee omgaan

De testwinnaar van de rookmeldertest 2016 kan de top van de nieuwere modellen nog steeds bijbenen en behaalt ook het cijfer “goed”.

  • Technische gegevens: De Ei Electronics stand-alone rookmelder heeft een diameter van 11,5 centimeter. Net als de andere modellen is hij uitgerust met een batterij met een lange levensduur en kan hij tien jaar lang in bedrijf blijven. Een bijna lege batterij wordt aangegeven door een knipperlicht en een pieptoon. De detector meet volgens het foto-optische principe.
  • Alarmfunctie: de betrouwbaarheid en het volume van het alarm zijn beide “goed”. Het zendt een toon uit met een volume van 85 decibel. Een mute-knop voor het geval van vals alarm bevindt zich in het midden onderaan, is gemakkelijk bereikbaar en kan vanaf de grond worden bediend.
  • Behandeling en declaratie: Bij behandeling bereikt het Ei-apparaat het merkteken “bevredigend”. Samen met het Busch-Jaeger model is de verklaring de beste met een “goede” beoordeling (1,6).
  • Robuustheid: Deze rookmelder is net zo robuust als de andere testwinnaars met een “zeer goede” beoordeling. Er is vijf jaar fabrieksgarantie.
  • Diversen: Een montagevoet met pluggen en schroeven is bij de levering inbegrepen. Net als de andere modellen is hij getest volgens de DIN-norm 14604 en VdS gecertificeerd. Er moet maandelijks een functietest worden uitgevoerd. Aangezien er bij normaal gebruik geen LED-lampje brandt, is de rookmelder ook goed geschikt voor de slaapkamer.

De Ei650, getest in 2016 en uitgeroepen tot testwinnaar, kan de nieuwe testwinnaars op alle niveaus bijbenen. Als je het op basis van de oude testresultaten hebt gekocht, kun je er zeker van zijn dat het nog steeds een goede keuze was. Het model is momenteel beschikbaar voor ongeveer 29 euro.

Bekijk de dagprijs

Wat is een rookmelder?

Een rookmelder of brandalarmsysteem geeft een akoestisch waarschuwingssignaal af wanneer een bepaalde hoeveelheid rook wordt gedetecteerd en er een brand ontstaat in appartementen en kamers. Dit zorgt voor een belangrijke alarmfunctie die in geval van nood levens kan redden.

rookmelder test

Naast de rookmelder zijn er nog andere aanduidingen voor de waarschuwingsdetectoren:

  • Brandmelder
  • Warmtedetector

Rookmelders zijn relatief klein, rond en meestal gemaakt van kunststof. Ze zijn aan het plafond bevestigd. Rookmelders zijn meestal uitgerust met een klein LED-lampje en een testschakelaar. U kunt dit lampje gebruiken om te controleren of de rookmelder klaar is voor gebruik of dat de batterij bijna leeg is.

We maken een onderscheid tussen stand-alone rookmelders en rookmelders met radiomodule. De stand-alone rookmelders werken alleen, terwijl de draadloze rookmelders reageren op aangesloten draadloze rookmelders in geval van brand in het huis of appartement, zodat alle draadloze melders een signaaltoon afgeven. Sommige rookmelders zijn gekoppeld aan een brandalarmsysteem, zodat het signaal wordt doorgestuurd naar de brandweer.

Hoe werken de rookmelders?

We maken een onderscheid tussen rookmelders:

  • Optische of foto-elektrische rookmelders
  • Ionisatie rookmelder
  • Combinatiedetector

Deze laatste combineren de detectoren voor warmte en rook en de detectoren voor koolmonoxide en rook. Deze gecombineerde apparaten bieden een hoog niveau van veiligheid. De optische of foto-elektrische rookmelders zijn de meest gebruikte rookmelders in vergelijking. Ze werken volgens de strooilichtmethode en zijn gebaseerd op het Tyndall-effect. Met de foto-elektrische brandmelders maken we onderscheid tussen automatische, foto-elektrische rookmelders, licht- en trilalarm-rookmelders en thermische brandmelders.

Schone lucht kan geen licht reflecteren. In dit geval geeft de rookmelder geen alarm. Als er rookdeeltjes in de optische kamer komen, die door de lichtstraal worden gereflecteerd en verstrooid, activeert de rookmelder het alarm. De voedingsbron voor de foto-elektrische rookmelders is een batterij, waarvan de looptijd varieert. Zo hebben de batterijen van sommige detectoren een levensduur van 10 jaar. Bij andere brandmelders moet u de batterij na 1 jaar vervangen.

De automatische, foto-elektrische rookmelders

Deze rookmelders behoren tot de meest voorkomende systemen. Ze werken als stand-alone modellen en als draadloze netwerkversies.

Voor- en nadelen van rookmelders:

Voordelen

  • Snelle reactie
  • Goedkoop
  • Betrouwbare functie
  • Gemakkelijk te monteren
  • Batterijbediening

Nadelen

  • Veel rookmelders zijn niet geschikt voor keuken en badkamer.
  • Stof- of rookontwikkeling veroorzaakt problemen
  • Afhankelijk van de batterij, korte levensduur

De thermische rookmelders

De thermische brandmelders worden warmtedetectoren genoemd. Deze branddetectoren reageren op temperatuurschommelingen, waarbij een verder onderscheid wordt gemaakt tussen thermisch-differentiaaldetectoren en thermisch-maximumdetectoren. De thermische maximumdetectoren activeren het alarm wanneer de maximumtemperatuur wordt overschreden. In de regel is de temperatuur 60 graden Celsius.

thermische rookmelders

De thermo-differentiaal detectoren detecteren wanneer de temperatuur snel stijgt en activeren het alarm. Deze rookmelders werken met een vergelijkingsdraad en een meetdraad om het verschil tussen de temperaturen te detecteren. Deze twee thermische brandmelders hebben het voordeel dat ze onafhankelijk van stof of stoom werken. Daarom zijn de rookmelders geschikt voor badkamers, keukens of werkplaatsen.

De vibratie- en licht-rookmelders

Niet iedereen kan de hoge signaaltoon van een rookmelder horen. Doven en slechthorenden gebruiken een speciale rookmelder die is uitgerust met een flitslicht of een stroboscopische flitser. Als alternatief activeert het alarm een speciaal trilkussen om de aandacht te vestigen op het gevaar.

Wat zijn ionisatie-rookmelders?

In België zijn ionisatie-rookmelders in particuliere huishoudens verboden. Deze apparaten zijn alleen goedgekeurd voor de industrie onder de strengste voorwaarden. De doorslaggevende oorzaak ligt in het radioactieve binnenleven van deze detectiesystemen. Twee metalen platen werken hier. Tussen deze platen straalt een radioactief element uit. Bèta- en alfastralen stralen ervan af. Zodra er rook binnendringt, wordt de stroom onderbroken. Op dat moment zal de detector alarm slaan. In heel Europa vallen deze alarmsystemen onder de Gevaarsverordening.

Ze bestaan immers uit licht radioactieve componenten. In principe vormt de ionisatie-rookmelder geen gevaar voor de mens in gesloten toestand en in bedrijfsklare toestand. Ze mogen alleen niet beschadigd worden. Dan kan de radioactieve stof in fysiek contact komen. Alleen al om deze reden is het twijfelachtig waarom veel van de ionisatie-rookmelders worden gebruikt in particuliere huishoudens, bijvoorbeeld in de VS.

Aankoop van een rookmelder: Dat moet je weten.

Rookmelders moeten gecertificeerd zijn volgens DIN 14604. Deze specificaties staan in verband met de eisen van de EU-normen:

  • Het volume van de alarmtoon moet ten minste 85 decibel bedragen – gemeten op een afstand van 3 meter.
  • De rook die ontstaat, komt van alle kanten in de rookmelder terecht.
  • Insecten mogen niet in de rookmelder kruipen.
  • De rookinlaatopeningen zijn niet groter dan 1,3 millimeter.
  • Uiterlijk 30 dagen voor het spanningsverlies van de batterij wordt een bericht van de rookmelder naar de gebruiker gestuurd.
  • Rookmelders hebben een testknop om de functie te controleren

Je monteert de rookmelders aan het plafond. Idealiter hangt er een rookmelder in elke kamer van het appartement.

Voor de meeste rookmelders hoeft u geen gat in het plafond te boren om de ronde monitoren te monteren. De meeste rookmelders worden geïnstalleerd met zelfklevende pads of met aparte montageplaten en magnetische pads.

rookmelders vergelijken

De werking van de rookmelders is geen grote uitdaging. U dient regelmatig een functietest uit te voeren. Zodra u op de functietoets drukt, geeft een signaaltoon aan dat de rookmelder werkt en de batterij voldoende spanning heeft.

De functietoets is meestal vanaf de vloer te bereiken met een bezemsteel. Verwijder voor de test het brandalarm niet van het plafond, behalve om de batterij te vervangen. Sommige rookmelders met een lege batterij moeten volledig worden vervangen. Dit heeft betrekking op rookmelders met een looptijd van 10 of 12 jaar. Sommige rookmelders werken met radio. Als u op meerdere verdiepingen woont of werkt, is radiotechniek de juiste keuze. U kunt de rookmelders via de radio met elkaar verbinden. Sommige alarmsystemen bieden de mogelijkheid om achteraf radiozendermodules te monteren.

Draadloze rookmelders detecteren rookdeeltjes en geven het alarm af aan alle andere melders die via de radio zijn aangesloten. Dus je kunt het waarschuwingssignaal horen, zelfs als je in een andere kamer bent.

De duurzaamheid van een rookmelder is gerelateerd aan de batterij en de ingebouwde sensor. Huisstof kan de sensor na verloop van tijd verontreinigen, zodat deze minder goed reageert op de kleinste rookdeeltjes.

Voor de zekerheid moet een rookmelder om de 10 jaar worden vervangen – ongeacht of hij op batterijen of lithiumbatterijen werkt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van rookmelders?

Voordat u een beslissing neemt over een of meer rookmelders, vraagt u zich af hoeveel verdiepingen en kamers u met de monitoren gaat uitrusten. Als de rookmelders over meerdere verdiepingen van het appartement worden gebruikt, is het zinvol om de draadloze rookmelders aan te schaffen. Ze bieden uitgebreide bescherming.

De optische foto-elektrische rookmelders worden gebruikt voor slaapkamers, kinderkamers, kelders of gangen. Voor badkamer en keuken moet u brandmelders kopen die bestand zijn tegen stoom en hitte. Alleen rookmelders met een CE-keurmerk en EU-certificering voldoen aan de eisen van DIN EN 14604 en 14676 om een adequate bescherming te waarborgen.

Rookmelders zijn multifunctionele apparaten en zijn geschikt voor de keuken of de badkamer. Deze detectoren reageren niet alleen op rook, maar ook op hitte. Bij sommige modellen kan de rookdetectie worden gedeactiveerd. In dit geval is alleen de warmtedetectie actief. Let bij de aankoop op de batterij. In de regel worden goedkope rookmelders uitgerust met 9-volt batterijen, die u met tussenpozen van meestal 1 jaar vervangt. De rookmelders detecteren een laag batterijniveau en geven dit aan via een akoestisch signaal.

Hoogwaardige rookmelders zijn uitgerust met lithiumbatterijen. De levensduur is meestal 10 jaar. Dit geldt ook voor de levensduur van de rookmelder. De radiografische rookmelders in het hogere prijssegment zijn aangesloten op de 230-volt huisstroom. Door de onderlinge radioverbinding verbruiken de rookmelders te veel stroom, wat de levensduur van een batterij sterk verkort. Voor deze brandmelders heeft u een voedingskabel nodig voor de aansluiting. Ten slotte zijn er rookmelders die u via een rookmelderapplicatie aanstuurt. Via de smartphone kunt u de batterijstatus van de batterij en van elke afzonderlijke rookmelder controleren. Dit zorgt voor een betrouwbare beveiliging en verbetert het overzicht in het hele huis.

Hoe herken ik een goede rookmelder?

Naast onze testresultaten helpen erkende certificaten en testzegels bij de keuze voor een rapportagesysteem. Zo hebben rookmelders met het keurmerk “Q” een permanent geïnstalleerde batterij die de komende 10 jaar meegaat. Onder de “Q” in de database van kwaliteitsrookmelders zijn de modellen opgenomen die minder valse alarmen veroorzaken en de veiligheid verhogen. Dit komt positief tot uiting in een langere levensduur.

Welke rookmelders moet je kiezen in een rokend huishouden?

In de meeste gevallen is de angst van rokers ongegrond. Als u de sigarettenrook niet direct in de melder blaast, gebeurt er meestal niets, waardoor de kans op vals alarm relatief klein is.

Hoe monteer je de rookmelder aan het plafond?

In de tussentijd is de rookmelder een zaak van de staat. In het algemeen is de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de installatie en het consequente onderhoud van de rookmelders. Het maakt niet uit of de eigenaar van de woning zelf in het huis woont of deze verhuurt aan andere mensen. De verantwoordelijkheid voor de operationele gereedheid van deze detectiesystemen ligt uitsluitend bij de eigenaar.

installeren van een rookmelder

De wet verplicht de verhuurder om de gehuurde accommodatie te laten repareren door erkende rookmelders. Wie dat niet doet, brengt niet alleen de veiligheid van de bewoners in gevaar, maar is ook vatbaar voor vervolging. De beste manier om een brandalarm te installeren is door de gebruikersnorm DIN 14676 te volgen.

In een slangvormige of l-vormige ruimte met een totale oppervlakte van meer dan 60 vierkante meter moet u twee rookmelders gebruiken. Een andere uitzondering zijn kamers die door grote meubelstukken of kamerafscheidingen in verschillende segmenten zijn verdeeld. Hier is het raadzaam om één branddetector per segment te gebruiken. Als het een slim netwerk van draadloze detectoren is, heeft u minstens één detector op elke verdieping nodig. Ook hier beslissen de federale en deelstaatregeringen op een andere manier over de beperkingen en voorschriften in verband met de installatie in appartementen en huizen.

Het testen en onderhouden van rookmelders, eenvoudigweg uitgelegd

Volgens de alomtegenwoordige voorschriften van DIN 14676 moet er één keer per jaar een inspectie worden uitgevoerd volgens de specificaties van de fabrikant. Hiervoor is het noodzakelijk om het tijdstip van testen te documenteren en te registreren wanneer u de batterijen vervangt en afstoffen. Eigenaren dienen zich te houden aan de specificaties van de fabrikant. In de bedieningshandleiding vindt u de afzonderlijke stappen, welke maatregelen voor het onderhoud moeten worden genomen.

  • Testknop: De gecertificeerde rookmelders hebben een testknop in het midden. Raak deze knop aan met een bezem of stok. U kunt ook met uw vinger op de knop drukken. Na enkele ogenblikken zou er een geluid moeten klinken. Als het signaal stopt, is er vrijwel zeker sprake van een defect.
  • Milieutest: Er mogen geen obstakels zijn binnen een straal van een halve meter van de rookmelder. Hierdoor kan de rook van het vuur ongehinderd opstijgen. Zorg ervoor dat noch meubels noch decoraties de weg naar de brandmelder blokkeren.
  • Algemene test: Kijk naar de ingangsopeningen waardoor stof en rook het interieur binnenkomen. De afdekkingen mogen niet worden beschadigd, noch mogen overmatige stof- of insectenresten de ingangsopeningen verstoppen. Het is daarom essentieel dat vuile rookmelders zorgvuldig worden afgestoft.
  • Kamergebruik: Controleer in welke kamer u een rookmelder nodig heeft. Neuralgische punten zijn onder andere de kamers waarin mensen slapen. Immers, het grootste deel van de nacht zal een brand verrast worden door een brand. U vindt specifieke voorschriften in de respectievelijke staatsbouwbepalingen met betrekking tot de inrichting van woonkamers.
  • Vervanging van de batterijen: Behalve de duurzame batterijen, waar de rookmelder wordt vervangen, zijn er monitoren die werken op gewone accu’s en batterijen. Deze moeten regelmatig worden vervangen.

Recent Posts