Beste Robotmaaiers kopen in 2021 en reviews


Dus je denkt erover om een robotmaaier te kopen, maar je weet niet zeker welk model je moet kopen.
beste robotmaaiers
Ik zat in jouw situatie toen ik voor het eerst begon te leren over robotmaaiers. Met zoveel beschikbare modellen, verwarrende specificaties en modelnamen die geen zin lijken te hebben, heb je misschien wat hulp nodig.

Goed nieuws: Dit artikel zal u helpen bij het identificeren van de beste robotmaaier modellen op de markt van vandaag, maar ook bij het uitleggen van de belangrijkste kenmerken die u moet overwegen.

Lees ook Beste grasmaaiers kopen in 2021

De aanbevelingen in dit artikel zijn het resultaat van honderden uren onderzoek en testen in de echte wereld, en tienduizenden uren gebruik in de echte wereld, van mijzelf en een aantal medewerkers van deze website. Ik ben van mening dat elke aanbeveling de beste prestaties levert voor de prijs in elke gazonmaatcategorie.

Het eerste wat u moet overwegen is de grootte van uw gazon.

De grootte van uw gazon is een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een robotmaaier, dus ik heb mijn aanbevelingen onderverdeeld in 7 verschillende gazonafmetingen. Als u eenmaal hebt uitgewerkt hoe groot uw gazon is, kunt u zich richten op de modellen die het meest geschikt zijn voor deze grootte van het gazon.

Het eerste deel van dit artikel geeft mijn aanbeveling voor de beste robotmaaier in elke gazonmaatcategorie. Vervolgens ga ik in detail in op alle belangrijke kenmerken en geef ik een vergelijking tussen de verschillende robotmaaiers. Hopelijk helpt dit u te bepalen wat de beste robotmaaier is voor uw specifieke omstandigheden.

Bekijk de best beoordeelde robotmaaier, hieronder.

Bosch Indego 350 connect beste robotmaaier – 18 V- Maaibreedte 19 cm – Bedienbaar met een app

Bosch Indego 350 connect Robotmaaier - 18 V- Maaibreedte 19 cm - Bedienbaar met een app

Bekijk de dagprijs

Bosch Indego 350 Connect. Soort: Robotgrasmaaier, Maaibreedte: 19 cm, Minimale maaihoogte: 3 cm. Stroombron: Batterij/Batterij, Accu/Batterij voltage: 18 V, Oplaadtijd: 0,75 uur. Gewicht: 7,5 kg

GARDENA Sileno life Robotmaaier 750 m2

GARDENA Sileno life Robotmaaier 750 m2

Bekijk de dagprijs

Met de GARDENA SILENO Life 750 houd je vrije tijd over! Deze robotmaaier zorgt volledig automatisch voor een perfect gemaaid gazon zonder strepen dankzij het SensorCut-systeem.

Deze compacte maaier is geschikt voor hellingen tot 30 procent en hij manoeuvreert zich moeiteloos door smalle doorgangen. Via het grote display en de duidelijke knoppen stel je eenvoudig de maaier in, waarna hij zelf een maaiplan berekent. Het is ook mogelijk om zelf een maaiplan in te stellen, zodat de robotmaaier alleen maait wanneer jij dat wilt.

De SILENO Life zorgt ervoor dat je een mooi groen en gezond gazon krijgt. De 3 scherpe mesjes maaien steeds een klein stukje van het gras wat vervolgens als een natuurlijke meststof op het gazon blijft liggen. De robotmaaier is daarnaast uitermate veilig. Het grensdraad bakent het maaigebied af, zodat de robotmaaier precies weet waar hij moet maaien. Een zeer gevoelige botssensor zorgt ervoor dat de robotmaaier niet gehinderd wordt door obstakels in de tuin. Wanneer het apparaat wordt opgetild, stoppen de messen direct om verwondingen te voorkomen.

Het installeren van deze robotmaaier is zeer eenvoudig. Plaats het laadstation op een willekeurige plek op de rand van het gazon. Leg vervolgens het begrenzingsdraad langs de rand van het gazon en bevestig het draad met de meegeleverde haringen. Zet de robotmaaier aan en volg de eenvoudige stappen op het display. De robotmaaier is vervolgens klaar voor gebruik!

Robomow Robotmaaier RX12U

Robomow Robotmaaier RX12U

Bekijk de dagprijs

Deze maaier wordt verkocht door een winkel gespecialiseerd in tuinmachines met eigen werkplaats. Een strak gazon zonder pareltjes op je voorhoofd? Dan is de RX robotmaaier iets voor jou! Deze maaier heeft een maaibreedte van 18 centimeter en de maaihoogte is drievoudig instelbaar, van 15 tot 45 mm

Zoef Robot Robotmaaier Berta MR18Z Voor gazons tot 600 m2 -Eenvoudig in gebruik-

Zoef Robot Robotmaaier Berta MR18Z Voor gazons tot 600 m2 -Eenvoudig in gebruik

Bekijk de dagprijs

Een mooi gazon hoeft niet veel tijd te kosten. Berta maait moeiteloos en geheel automatisch gazons tot 600 m2. Het te maaien oppervlakte is gemakkelijk in te stellen van 50 m2 tot 600 m2. Doordat ze maar weinig geluid maakt (60 dB) merk je nauwelijks dat ze aanwezig is. De grenskabel bepaald het gebied waar Berta haar werk doet. De maai-hoogte is in te stellen en het zwenkbare achterwiel geeft de robotmaaier zijn uitstekende flexibiliteit en wendbaarheid. Berta is beveiligd d.m.v. een pin-code. Door de mulchfunctie kan het gemaaide gras blijven liggen, deze natuurlijke meststof zorgt voor een mooi en dicht gazon.

Geniet van meer vrije tijd en een mooi gazon met Berta.

 • Programma’s
  Door het te maaien oppervlakte te kiezen bepaald de maaier haar maai tijd.
  Het oppervlakte is met stapjes van 50 in te stellen tussen de 50 m2 en 600 m2.
  De maaitijd is afhankelijk van de ingestelde oppervlakte. Bv: 100 m2: 120 minuten inclusief oplaadtijd.
  De maaier start elke 48 uur. De begintijd bepaalt het moment waarop de maaier begint met maaien. Als deze om 15:00 uur wordt gestart zal deze na 48 uur weer om 15:00 uur starten.
 • Beveiliging
  Door middel van een pin-code is de robotmaaier beveiligd.
 • Noodstop
  De maaier stopt binnen 0.5 seconden na het activeren van de rode noodstop.
 • Automatische opladen
  De robot grasmaaier zal automatisch naar het oplaad station gaan zodra de accu bijna leeg is of haar ingestelde tijd erop zit.
 • Bots sensoren
  Met de bots sensoren zal de maaier zodra deze tegen obstakels rijdt, omdraaien en haar weg vervolgen.
 • Regen sensor
  Als het regent zal de robotmaaier automatisch terug gaan naar het oplaad station.
 • Til sensoren
  Wanneer de robot wordt opgetild zal de robot stoppen en moet deze handmatig opnieuw gestart worden.

Worx Landroid M500 WR141E

Worx Landroid M500 WR141E

Bekijk de dagprijs

De nieuwe Worx Landroid M500 WR141E robot gazonmaaier is perfect voor tuinen met een gazon tot 500 m2. Met de slimme auto-planning en intelligent navigatie is hij sneller en behendiger dan andere robotmaaiers.

De Worx Landroid M500 WR141E wordt geleverd met Cut to Edge, waardoor hij zo dicht mogelijk bij de randen van uw gazon kan komen. Landroid is veilig, stil en wordt geleverd met een accu, die te gebruiken is met al het draadloze Worx 20V gereedschap. De eerste, volledig aanpasbare robotmaaier op de markt. U kunt uw Landroid ook uitbreiden met vijf unieke opties.

 • Perfect voor tuinen met een gazon tot maximaal 500 m2
 • Slimme auto-planning
 • AIA-technologie. Behendig en sneller dan andere robotmaaiers.
 • Configureerbaar naar uw behoeften. Kies uit vijf uniek opties
 • Worx PowerShare. Landroid kan zijn accu delen met al het andere, draadloze Worx 20V gereedschap.
 • Sensor zonder borstelloze motoren, dezelfde technologie die in EV’s wordt gebruikt
 • Automatisch ‘via de ether’ software updates
 • Snijhoogte 30 tot 60 mm.
 • Snijbreedte 180 mm.

Bosch INDEGO 350 beste robotmaaier

Bosch INDEGO 350 robotmaaier

Bekijk de dagprijs

Deze Bosch Indego is een robotmaaier die je simpelweg aanzet en vervolgens je gras maait zonder dat je er nog iets aan hoeft te doen. Deze robotmaaier kan gazons van wel 350 meter maaien.

 • De grasmaaier rijdt zelf terug naar zijn oplaadstation als deze leeg is
 • De Bosch Indego 350 rijdt nergens tegenaan door de ingebouwde sensors
 • In te stellen maaihoogte tussen 20 en 60 mm

WOLF-Garten LOOPO S150 Robotgrasmaaier Zwart, Rood, Geel Batterij/Accu

WOLF-Garten LOOPO S150 Robotgrasmaaier Zwart, Rood, Geel Batterij-Accu

Bekijk de dagprijs

WOLF-Garten LOOPO S150. Soort: Robotgrasmaaier, Maximale grasoppervlakte: 250 m², Maaibreedte: 18 cm. Stroombron: Batterij/Accu, Motorvermogen: 100 W, Oplaadtijd: 20 uur. Breedte: 540 mm, Diepte: 530 mm, Hoogte: 300 mm

GARDENA Sileno City 250 robotmaaier – gazons tot 250 m²

GARDENA Sileno City 250 robotmaaier - gazons tot 250 m²

Bekijk de dagprijs

De voetjes omhoog en geniet van de tuin! De GARDENA SILENO city Robotmaaier verzorgt het gazon voor je, terwijl jij tijd besteedt aan leukere dingen. Het apparaat maait gazons tot ongeveer 250 vierkante meter geheel automatisch, betrouwbaar en gelijkmatig. Dankzij het SensorCut system levert de robotmaaier streeploze maairesultaten. Hij maait op hellingen tot 25% en ook smalle doorgangen vormen geen enkel probleem. Het zwenkbare achterwiel maakt de robotmaaier heel flexibel en wendbaar; ideaal dus voor kleine en smalle tuinen. Een programmaassistent helpt je via een intuïtief menu en berekent, nadat je de gewenste informatie hebt ingevoerd, zelfstandig een maaiplan waarmee de robotmaaier werkt. Dit plan kan indien nodig worden aangepast. Het laadstation kan nagenoeg overal geplaatst worden. Zodra het werk is gedaan, keert de maaier automatisch terug naar het laadstation. Met behulp van een PIN code en een alarm bescherm je het apparaat tegen diefstal.

 • Ideaal voor oppervlakten tot ongeveer 250 vierkante meter
 • Eenvoudige installatie en betrouwbare, streeploze werking
 • Extreem veilig dankzij de bots-, til- en kantelsensoren
 • Mag tijdens regen gebruikt worden
 • Maaihoogte instelbaar van 20 – 50 mm
 • Uitzonderlijk stil

Bosch Indego 400 Connect robotmaaier 18V Li-Ion

Bosch Indego 400 Connect robotmaaier 18V Li-Ion

Bekijk de dagprijs

De robotmaaier Indego 400 Connect van Bosch – De eenvoudige manier om een prachtig gazon te krijgen

De robotmaaier Indego 400 van Bosch is eenvoudig en comfortabel te bedienen. Van huis uit, op de bus, op vakantie of waar u ook bent via onze app voor smartphones en tablets. De maaier is uitgerust met een mulchsysteem zodat het gemaaide gras gelijkmatig verdeeld wordt om zo voor een goed bemestingseffect en een gezond gazon te zorgen.

Na het in kaart brengen van je gazon adviseert de Indego, met behulp van de Auto Calendar functie, een schema dat geschikt is voor de grootte van je gazon. Met Logicut kent de Indego de vorm en de grootte van het gazon, berekent zo de meest efficiënte maairoute en onthoudt waar hij al heeft gemaaid. De maaistrategie met evenwijdige lijnen varieert de richting van de banen met elke nieuwe maaisessie om het gras niet te overbelasten.

De gebruiker is geen tijd meer kwijt met het maaien van het gazon. De Indego werkt na installatie volledig zelfstandig. De maaier gaat vanzelf terug naar het basisstation om op te laden en manoeuvreert rond obstakels. Diverse sensoren detecteren obstakels en bewegen eromheen, daarna gaat de machine verder met maaien op de berekende route. De Indego onthoudt de maaisessie waardoor je het reeds gemaaide gazon kan gebruiken, terwijl de Indego de rest maait.

 • Intuïtieve programmering en eenvoudige bediening
 • Kan hellingen tot 27% aan
 • Minimaal stroomverbruik, minder lawaai en minder luchtvervuiling
 • Laadtijd accu: 45 min
 • Looptijd accu: 30 min
 • Geleverd met een basisstation, basisstation schroeven, 180

Robomow Robotmaaier RS615U

Robomow Robotmaaier RS615U

Bekijk de dagprijs

De Robomow RS615U is een robotgrasmaaier met een maaibreedte van 56cm. Hij is geschikt voor het maaien van gazons tot een oppervlakte van maximaal 3000m2 onder ideale omstandigheden (aanbevolen 1600m2), en hellingen tot 20 graden. Hij is voorzien van een regen, optil en kantelsensor. Daarnaast heeft hij een sterker maaisysteem dan andere robotmaaiers die voor gelijke gazonoppervlakten ontworpen zijn. Deze robotmaaier maait sneller dan andere robotmaaiers die voor gelijke gazonoppervlakten ontworpen zijn. Hoewel Robomow erg krachtig is, is hij ook erg stil en kan je dus ook tijdens het maaien van jouw gazon genieten. Dankzij de messen die buiten de wielen maaien kunnen ook gazon randen gemaaid worden voor een extra speciale Robomow-afwerking. Houdt zowel jouw maaier als nieuwsgierige kleine vingers veilig en wel. De persoonlijke code voorkomt dat anderen jouw Robomow ongeoorloofd kunnen gebruiken. De Robomow is geprogrammeerd om in geval van regen terug te keren naar het basisstation en alleen te vertrekken als de weersomstandigheden het toelaten. De gevoeligheid van de sensor is instelbaar. De Robomow rijdt automatisch naar verschillende zones in jouw tuin (over het terras of een grasstrook) en keert na het maaien van die zone ook weer terug. Verlies nooit meer een mes! De messen van de Robomow zijn extra sterk, superveilig en leveren optimale en veilige prestaties. De messen hoeven slechts eenmaal per jaar vervangen te worden. Dankzij het modulaire design mis je geen enkele maaibeurt meer! De onderdelen zijn snel en intuïtief te vervangen, de gebruiker kan de meeste onderdelen snel zelf vervangen, om stilstand in het piekseizoen tot het minimum te beperken. De bladen van de Robomow stoppen onmiddellijk met draaien als de maaier wordt opgetild of in een verticale positie wordt gebracht. Als de bumper een obstakel opmerkt, stoppen de messen en verandert de Robomow van rijrichting. Om te voorkomen dat kinderen met de Robomow gaan spelen kan je de kindervergrendeling inschakelen.

Wulfpower pro

Wulfpower pro

Bekijk de dagprijs

 • Dekking: per beurt circa 500m2
 • Snijhoogte van 2,5 tot 5,5 cm
 • Werkcapaciteit + 1500m2
 • Gemiddelde werktijd: 2 à 3 uur
 • Tijdschema: regelbaar per uur/dag/week en per gebied
 • Wifi – Lithiumbatterij 4,4Ah
 • Oplaadtijd circa 2 uur

Robomow Robotmaaier RX20U

Robomow Robotmaaier RX20U

Bekijk de dagprijs

De Robomow RX20U is een robotgrasmaaier met een maaibreedte van 18cm. Hij is geschikt voor het maaien van gazons tot een oppervlakte van maximaal 300m2 onder ideale omstandigheden (aanbevolen 200m2), en hellingen tot 8,5 graden. Hij is voorzien van een optil en kantelsensor. Daarnaast heeft hij een sterker maaisysteem dan andere robotmaaiers die voor gelijke gazonoppervlakten ontworpen zijn. Deze robotmaaier maait sneller dan andere robotmaaiers die voor gelijke gazonoppervlakten ontworpen zijn. Hoewel Robomow erg krachtig is, is hij ook erg stil en kan je dus ook tijdens het maaien van jouw gazon genieten. Dankzij de messen die buiten de wielen maaien kunnen ook gazon randen gemaaid worden voor een extra speciale Robomow-afwerking. De Robomow beschikt over meerdere installatie mogelijkheden en is volledig bedienbaar via jouw smartphone of tablet. Houdt zowel jouw maaier als nieuwsgierige kleine vingers veilig en wel. De persoonlijke code voorkomt dat anderen jouw Robomow ongeoorloofd kunnen gebruiken. De Robomow rijdt automatisch naar verschillende zones in jouw tuin (over het terras of een grasstrook) en keert na het maaien van die zone ook weer terug. Verlies nooit meer een mes! De messen van de Robomow zijn extra sterk, superveilig en leveren optimale en veilige prestaties. De messen hoeven slechts eenmaal per jaar vervangen te worden. Dankzij het modulaire design mis je geen enkele maaibeurt meer! De onderdelen zijn snel en intuïtief te vervangen, de gebruiker kan de meeste onderdelen snel zelf vervangen, om stilstand in het piekseizoen tot het minimum te beperken. De bladen van de Robomow stoppen onmiddellijk met draaien als de maaier wordt opgetild of in een verticale positie wordt gebracht. Als de bumper een obstakel opmerkt, stoppen de messen en verandert de Robomow van rijrichting. Om te voorkomen dat kinderen met de Robomow gaan spelen kan je de kindervergrendeling inschakelen.

GARDENA smart SILENO city Set Robotmaaier – incl. Gateway – geschikt voor gazons tot ca. 500m²

GARDENA smart SILENO city Set Robotmaaier - incl. Gateway - geschikt voor gazons tot ca. 500m²

Bekijk de dagprijs

De voetjes omhoog en geniet van de tuin! De GARDENA smart SILENO city Set Robotmaaier verzorgt niet alleen het gazon voor je, maar geeft overal ter wereld toegang tot je tuin. De Smart Gateway vormt het hart en verzorgt de draadloze communicatie tussen alle smart apparaten in de tuin via een eenvoudige applicatie. Heb je bijvoorbeeld een GARDENA smart Besproeiingscomputer, dan verbind je die samen met de waterkraan aan de robotmaaier. Zo wordt de tuin niet alleen gemaaid, maar krijgen de planten ook water wanneer je niet thuis bent. De Gateway plaats je in huis en maakt gebruik van de bestaande router om verbinding te maken met het internet.

De GARDENA smart SILENO city Set Robotmaaier maait gazons tot ongeveer 500 vierkante meter geheel automatisch, betrouwbaar en gelijkmatig. Dankzij het SensorCut system levert de robotmaaier streeploze maairesultaten. Hij maait op hellingen tot 25% en ook smalle doorgangen vormen geen enkel probleem. Het zwenkbare achterwiel maakt de robotmaaier heel flexibel en wendbaar; ideaal dus voor kleine en smalle tuinen. Een programmaassistent helpt je via een intuïtief menu en berekent, nadat je de gewenste informatie hebt ingevoerd, zelfstandig een maaiplan waarmee de robotmaaier werkt. Dit plan kan indien nodig worden aangepast. Het laadstation kan nagenoeg overal geplaatst worden. Zodra het werk is gedaan, keert de maaier automatisch terug naar het laadstation. Met behulp van een PIN code en een alarm bescherm je het apparaat tegen diefstal.

 • Ideaal voor oppervlakten tot ongeveer 500 vierkante meter
 • Eenvoudige installatie en betrouwbare, streeploze werking
 • Veilige en stabiele verbinding tussen de GARDENA smart producten en de smart App
 • Extreem veilig dankzij de bots-, til- en kantelsensoren
 • Mag tijdens regen gebruikt worden
 • Maaihoogte instelbaar van 20 – 50 mm
 • Uitzonderlijk stil

McCulloch robotmaaier ROB S600 – voor gazons tot 600 m2 – hellingen tot 25%

McCulloch robotmaaier ROB S600 - voor gazons tot 600 m2 - hellingen tot 25%

Bekijk de dagprijs

ROB is de held in uw tuin. Dag of nacht, regen of zonneschijn, ROB maait uw gazon rustig en efficiënt, zodat u het niet hoeft te doen. ROB is geschikt voor tuinen tot wel 600 m2 met hellingen tot 25%. ROB maait niet alleen het gazon, maar helpt ook om het sterker en gezonder te maken.Door de grastoppen regelmatig te snijden verdwijnt dit terug in de bodem, waardoor het als natuurlijke voeding wordt gebruikt. Het gemaaide gras hoeft daardoor niet opgevangen te worden. Hij maait zelfs ’s nachts.ROB weet wie de baas is. Hij werkt hard, klaagt nooit en heeft geen drankje nodig, alleen de gelegenheid om af en toe te rusten om te herladen. Hij is bovendien snel en makkelijk te installeren.ROB is ook beveiligd tegen diefstal dankzij een PIN-code en een luid hoorbaar alarm bij het optillen zonder code.
De nieuwste noviteit biedt McCullough met de gratis App voor uw iPhone of Android om op een eenvoudige manier uw ROB S600 te programmeren. De McCullough App stuurt informatie en alle kennisgevingen naar uw ROB S600. Via uw iPhone of Android kunt u op eenvoudige wijze uw McCullough verplaatsen en maaien.

McCulloch robotmaaier ROB S400 – gazons tot 400m2 – hellingen tot 25%

McCulloch robotmaaier ROB S400 - gazons tot 400m2 - hellingen tot 25%

Bekijk de dagprijs

ROB is de held in uw tuin. Dag of nacht, regen of zonneschijn, ROB maait uw gazon rustig en efficiënt, zodat u het niet hoeft te doen. ROB is geschikt voor tuinen tot wel 400 m2 met hellingen tot 25%. ROB maait niet alleen het gazon, maar helpt ook om het sterker en gezonder te maken.Door de grastoppen regelmatig te snijden verdwijnt dit terug in de bodem, waardoor het als natuurlijke voeding wordt gebruikt. Het gemaaide gras hoeft daardoor niet opgevangen te worden. Hij maait zelfs ’s nachts.ROB weet wie de baas is. Hij werkt hard, klaagt nooit en heeft geen drankje nodig, alleen de gelegenheid om af en toe te rusten om te herladen. Hij is bovendien snel en makkelijk te installeren.ROB is ook beveiligd tegen diefstal dankzij een PIN-code en een luid hoorbaar alarm bij het optillen zonder code.
De nieuwste noviteit biedt McCullough met de gratis App voor uw iPhone of Android om op een eenvoudige manier uw ROB S400 te programmeren. De McCullough App stuurt informatie en alle kennisgevingen naar uw ROB S400. Via uw iPhone of Android kunt u op eenvoudige wijze uw McCullough verplaatsen en maaien.

GREENWORKS Robotmaaier Optimow-15

GREENWORKS Robotmaaier Optimow-15

Bekijk de dagprijs

De Greenworks robotmaaier Optimow® 15 heeft een capaciteit van maximaal 1500m2. De robotmaaier wordt geleverd inclusief accu en laadstation.
De Optimow® 10 robotmaaier van Greenworks wordt bestuurd via een ingebouwde GSM module en uw smartphone. De robotmaaier is zo stil dat hij zelfs ’s nachts prima zijn werk kan doen. Met een unieke waterdichtheidsklasse van IPX5 is de Greenworks Optimow® 15 optimaal beschermd tegen water en stof en erg eenvoudig schoon te maken. Je verwijdert zonder gereedschap, de behuizing en spuit met een tuinslang en een borstel de machine keurig schoon. De Optimow® robotmaaier kan dankzij zijn krachtige accu pakket max. 1500m2 gras per dag maaien.

Voor de installatie heeft u geen speciaal vakmanschap of een groene vingers nodig. De Optimow® 15 wordt geleverd met 200 meter begrenzingsdraad. Extra draad is uiteraard als accessoires beschikbaar. Met deze draad bepaald u de grenzen van uw robot maaier. De draad kunt u eenvoudig aan de grond bevestigen met de meegeleverde montage klemmen maar uiteraard kunt u de draad ook in de grond graven. Met de draad beschermt U ook bloemenperken, struiken, een vijver of een zwembad. Muren, bomen en andere opstakels herkent de Optimow® 15 met behulp van zijn botsingssensoren en Quick-Brake maaidek.

De Optimow® 15 wordt bestuurd via een Greenworks GreenGuide-app die u op uw smartphone kunt installeren. Alle functies kunnen via het mobiele GSM netwerk worden ingesteld en aangepast ook als u zich niet binnen een W-Lan netwerk bevind. Het display toont onder andere de huidige positie van de robotmaaier op een kaart door een ingebouwde GPS. Met de app kun je ook instellen op welke tijden van de dag de maaier uw gras mag gaan maaien. U kunt ook op afstand uw maaier in- of uitschakelen. Vanwege het lage geluidsniveau (< 60 dB) kunt u de robotmaaier op elk moment van de dag gebruiken zonder overlast voor uw buren. Zolang u uw smartphone bij de hand hebt, biedt de GreenGuide-app volledige controle zelfs op vakantie of op uw werk. De GreenGuide-smartphone-app voorkomt ongeoorloofd gebruik van de maaier bijvoorbeeld na diefstal. Door gebruik van GPS en een mobiele verbinding kunt u de maaier overal ter wereld volgen en ongeoorloofd gebruik voorkomen. Zonder uw akkoord kan de robotmaaier niet werken. Het starten, stoppen of het instellen van de maaihoogte kan ook geregeld worden op de Optimow® 15 robotmaaier. Hiermee kunt u hem dus instellen zonder gebruik van een app. op uw smartphone. De Optimow® 15 robotmaaier is IPX5 weersbestendig. Dit betekent dat hij bestand is tegen alle weersomstandigheden. Om het gras te beschermen zorgen regen- en vriessensoren ervoor dat de maaiers alleen maaien als het gras niet wordt beschadigd of vernietigd. Een groot voordeel van robotmaaiers is natuurlijk het geringe onderhoud dat ze nodig hebben. Zorg er wel voor dat u voor de winter begint de accu's volledig heeft opgeladen. De robotmaaier beschikt over een Digipro koolborstelloze motor (geen onderhoud nodig), heeft een snijbreedte van 22 centimeter en kan worden ingesteld op een maaihoogte van twee tot zes centimeter. De Optimow® is ook prima geschikt op heuvelachtig en oneffen terrein en kan zelfs op hellingen goed uit de voeten (max 35% of 20°).

Robomow RC308 – 28 cm maaibreedte – Tot 800 m2 gazongrootte

Robomow RC308 - 28 cm maaibreedte - Tot 800 m2 gazongrootte

Bekijk de dagprijs

De Robomow RC308 is het model met de meest gunstige prijs-kwaliteitverhouding voor middelgrote gazons. Doordat de robotmaaier geschikt is voor gazons tot 800m² valt dit type bij menigeen in de smaak. Dankzij de batterijcapaciteit kan de RC308 ruim één uur aan een stuk maaien. Met de efficiënte manier van maaien betekend dit dat uw gehele gazon in een ochtend wordt gemaaid. De RC308 kenmerkt zich net als de RC304 en de RC312 door een zeer strakke en mooie vormgeving. Dit maakt dit type Robomow tot een zeer geliefd product.

De RC308 is daarbij erg compact en dus handelbaar. De Robomow weegt slechts 12 kilo en is daardoor eenvoudig door uzelf te verplaatsen van en naar een opslagruimte. De RC308 is uitgerust met verschillende gadgets zoals regensensoren, diefstalbeveiliging, blue tooth en de app om het apparaat mobiel te kunnen besturen. Uw gazon wordt dankzij dit model van Robomow uitstekend onderhouden!

GARDENA R40Li Robotmaaier – voor gazons tot max 400 m²

GARDENA R40Li Robotmaaier - voor gazons tot max 400 m²

Bekijk de dagprijs

Gardena R40Li. Soort: Robotgrasmaaier, Maaibreedte: 17 cm, Minimale maaihoogte: 2 cm. Stroombron: Batterij/Accu, Energie-opslagtechnologie accu/batterij: Lithium-Ion (Li-Ion). Gewicht: 7,4 kg, Breedte: 460 mm, Diepte: 580 mm

GARDENA Smart Sileno life 750 robotmaaier – voor gazons tot ca. 750 m²

GARDENA Smart Sileno life 750 robotmaaier - voor gazons tot ca. 750 m²

Bekijk de dagprijs

De smart robotmaaiers voor middelgrote gazons en complexe tuinen tot 750 m2

Gazononderhoud kan zo eenvoudig zijn! Dankzij het SensorCut-systeem veroorzaakt de GARDENA SILENO-levensduur geen gazonstrepen, maar zorgt hij eerder voor een uitgebalanceerd maaipatroon en een perfect onderhouden grasmat. Het is geschikt voor middelgrote gazons van maximaal 750 vierkante meter. De compacte en manoeuvreerbare robotmaaier kan zonder problemen hellingen tot 30 procent en nauwe doorgangen maaien. De SILENO life is bij alle weersomstandigheden klaar voor gebruik en hij werkt zo stil dat het nauwelijks hoorbaar is. Als hij is, keert hij automatisch terug naar het laadstation. Tijdens de installatie begeleidt een programmeerassistent u door het menu en berekent hij zelfstandig het maaiplan. De maaitijden kunnen ook ingesteld worden via de smart App en afgestemd worden op de sproeitijden van de smart Water Control. De Smart Gateway zorgt voor het centrale netwerk, dat tot stand komt via een koppeling met uw bestaande router. Op deze manier geniet u van een draadloze verbinding tussen uw GARDENA smart system apparaten en de GARDENA smart App.

WOLF-Garten LOOPO M1000 Robotgrasmaaier Zwart, Rood, Geel Batterij/Accu

WOLF-Garten LOOPO M1000 Robotgrasmaaier Zwart, Rood, Geel Batterij-Accu

Bekijk de dagprijs

WOLF-Garten LOOPO M1000. Soort: Robotgrasmaaier, Maximale grasoppervlakte: 1000 m², Maaibreedte: 28 cm. Stroombron: Batterij/Accu, Motorvermogen: 200 W, Accu/Batterij voltage: 26 V. Breedte: 460 mm, Diepte: 630 mm, Hoogte: 210 mm

AL-KO Robotmaaier model XALROBOLINHO 1150W

AL-KO Robotmaaier model XALROBOLINHO 1150W

Bekijk de dagprijs

Deze robotmaaier is zeer eenvoudig te bedienen met behulp van de AL-KO app. De robotmaaier werkt volautomatisch en kan oppervlakten bewerken tot maar liefst 1000m2. De robot is bovendien ook zeer stil, met een geluidsproductie van slechts 60 dB(A). De ingebouwde veiligheidssensortechnologie beschermt tegen letsel en diefstal.

Gardena smart sileno city 250 set

Gardena smart sileno city 250 set

Bekijk de dagprijs

De voetjes omhoog en geniet van de tuin! De GARDENA SILENO city Robotmaaier verzorgt het gazon voor je, terwijl jij tijd besteedt aan leukere dingen. Het apparaat maait gazons tot ongeveer 250 vierkante meter geheel automatisch, betrouwbaar en gelijkmatig. Dankzij het SensorCut systeem levert de robotmaaier streeploze maairesultaten. Hij maait op hellingen tot 35% en ook smalle doorgangen vormen geen enkel probleem. Het zwenkbare achterwiel maakt de robotmaaier heel flexibel en wendbaar; ideaal dus voor kleine en smalle tuinen. Een programmaassistent helpt je via een intuïtief menu en berekent, nadat je de gewenste informatie hebt ingevoerd, zelfstandig een maaiplan waarmee de robotmaaier werkt. Dit plan kan indien nodig worden aangepast. Het laadstation kan nagenoeg overal geplaatst worden. Zodra het werk is gedaan, keert de maaier automatisch terug naar het laadstation. Met behulp van een PIN code en een alarm bescherm je het apparaat tegen diefstal.

 • Ideaal voor oppervlakten tot ongeveer 250 vierkante meter
 • Eenvoudige installatie en betrouwbare, streeploze werking
 • Extreem veilig dankzij de bots-, til- en kantelsensoren
 • Mag tijdens regen gebruikt worden
 • Maaihoogte instelbaar van 20 – 50 mm
 • Uitzonderlijk stil
 • Met nieuwe functies zoals: CorridorCut, Vorstsensor, SpotCutting, SensorControl & maaien op hellingen tot 35%

Robomow RC304 Robotgrasmaaier Batterij/Accu grasmaaier

Robomow RC304 Robotgrasmaaier Batterij-Accu grasmaaier

Bekijk de dagprijs

De Robomow Premium RC304 is de aanbevolen gazonmaaier als uw tuin tot 400m² is.

Hij omvat een dockingsysteem en basisstation voor volautomatisch maaien. Stel gewoon een wekelijks programma in en de RC304 vertrekt uit het basisstation op de voorgeprogrammeerde dagen en tijden. Aan het einde van elke taak keert de Robomow naar het basisstation terug voor het opladen tot de volgende ingeplande taak. Klinkt dit veel te ingewikkeld voor u? Wees niet bang. Robomow is ongelooflijk gebruiksvriendelijk. Het enige wat u hoeft te doen is door het menu bladeren en de grootte van uw tuin invoeren en het tijdstip dat u wilt beginnen. Laat de rest aan Robomow over.

De nieuwste noviteit biedt Robomow met de gratis App voor uw iPhone of Android om op een eenvoudige manier uw RC304 te programmeren. De Robomow App stuurt informatie en alle kennisgevingen naar uw RC304. Via uw iPhone of Android kunt u op eenvoudige wijze uw Robomow verplaatsen en maaien.

De RC304 is tevens uitgerust met een regensensor die voorkomt dat de gazonmaaier zijn basisstation verlaat als het regent. De RC304 omvat bovendien aanvullende functies zoals de mogelijkheid zichzelf naar de volgende voorgeprogrammeerde zone te rijden, zelfs als hij hierbij een pad of terras over moet steken. De maaier kan het gazon vanaf verschillende punten binnengaan en heeft een modus voor het maaien van gazonranden, waarbij de robot voorbij zijn wielen maait voor meer bereik. De RC304 heeft zelfs een gebruikers geregelde diefstalbescherming en alarmsysteem voor aanvullende veiligheid. De RC304 is de nieuwe generatie van Robomow, een volautomatische maaier die iedereen zich kan veroorloven. De prijzen zijn inderdaad de beste op de markt voor een grasmaaierrobot met basisstation!

 • tot 400m² gazongrootte,
 • Inclusief basisstation,
 • Maaibreedte 28cm ,
 • Maaihoogte 15-60mm,
 • Maaivermogen 200W,
 • Hellingen 36%,
 • Regensensor,
 • Anti-diefstalbeveiliging,
 • Aantal zones: 3,
 • 62db,
 • 26 V Lithium

WOLF-Garten LOOPO S300 Robotgrasmaaier Zwart, Rood, Geel Batterij/Accu

WOLF-Garten LOOPO S300 Robotgrasmaaier Zwart, Rood, Geel Batterij-Accu

Bekijk de dagprijs

Kärcher RLM 4 robotmaaier

Kärcher RLM 4 robotmaaier

Bekijk de dagprijs

Deze handige grasmaaier is eenvoudig in te stellen, zodat je daarna heerlijk onderuit gezakt kan zitten en toe kan kijkt hoe de grasmaaier zijn werk doet. Met de display kan je drie verschillende maaiprogramma

Wie moet er een robotmaaier kopen?

Robotmaaiers worden nog steeds beschouwd als een niche keuze voor gazonverzorging. Ze zijn al meer dan 20 jaar beschikbaar voor huishoudelijk gebruik en nog langer voor commercieel gebruik. De technologie heeft zich langzaam en gestaag ontwikkeld en de kosten zijn langzaam gedaald.

De markt voor robotmaaiers neemt snel toe en zal naar verwachting tussen 2018 en 2025 met 17-20% per jaar groeien. Als gevolg daarvan denk ik dat robotmaaiers nu een mainstream optie worden voor het onderhoud van het gazon.

Robotmaaiers zijn het meest geschikt voor mensen die in een woning wonen met een gazon in één of twee hoofdsecties. Hoe meer versnipperd uw gazon, hoe minder voordeel u krijgt van de aankoop van een robotmaaier. Robotmaaiers kunnen nu gazons van aanzienlijke complexiteit beheren en ze hebben over het algemeen een goed vermogen om hellingen te beheren.

Er zijn twee belangrijke nadelen van robotmaaiers. Ten eerste, ze vereisen de installatie van een perimeterdraad en dit kan enkele uren duren als je een grote en gecompliceerde tuin. Ten tweede zal zelfs de beste robotmaaier de randen van uw gazon niet perfect maaien.

Er zijn een aantal modellen die echt goed werk leveren en de randen van sommige tuinen kunnen beheren. Voor de meeste mensen is er echter wel wat randonderhoud te doen. Als u geen enkele bijdrage wilt leveren aan de verzorging of het onderhoud van uw gazon, wilt u misschien nog een tijdje bij een tuinman blijven.

Hoe we hebben getest

Bij het overwegen van de beste robotmaaier om te kiezen voor elke grootte van het gazon, wilde ik het model kiezen met de beste algemene prestaties bij het onderhouden van een gazon. Ik wilde er echter zeker van zijn dat elke pick een goede prijs-kwaliteitverhouding zou hebben. Er zijn veel modellen beschikbaar die zeer nauw met elkaar concurreren op het gebied van functies, maar er kan een aanzienlijk verschil zijn in de prijsstelling. Daarom had de prijsstelling meer invloed op mijn keuzes dan ik dacht.

Waar ik het gevoel heb dat een model robotmaaier beter is dan de concurrentie om een hogere prijs te rechtvaardigen, heb ik het opgenomen.

Hoe goed zijn robotmaaiers?

Er zijn nog geen perfecte robotmaaiers, dus onze aanbevelingen behoren tot de beste robotmaaiers die momenteel beschikbaar zijn in elke gazonformaatcategorie. De belangrijkste nadelen zijn het installatieproces en het beperkte vermogen om de randen van een gazon volledig te onderhouden. Het vermogen om randen te maaien wordt met elk nieuw model verbeterd, maar er zijn nog maar weinig tekenen van een oplossing voor het probleem van de omtrekdraden. Er is momenteel slechts één robotmaaier beschikbaar die geen omtrekdraad gebruikt om door een gazon te navigeren. Dit is de Ambrogio L60 Deluxe.

De Ambrogio L60 Deluxe is een goede zaak omdat hij iets nieuws probeert, maar de nadelen betekenen dat ik het niet kan aanbevelen. De belangrijkste negatieven zijn dat hij alleen werkt op gazons met zeer specifieke gazonkarakteristieken, en dat hij niet automatisch wordt opgeladen.

Je moet het handmatig opladen en dan zal het tot 2 uur werken, voordat je stopt als de batterij leeg is. Hij is alleen geschikt voor gazons tot 200m². Er zijn veel betere alternatieven van verschillende bedrijven en voor een klein gazon van minder dan 200 m2 zou de tijd om een omtrekdraad te installeren zeer kort zijn.

Dingen waar u aan moet denken als u een robotmaaier overweegt
In het volgende deel van dit artikel worden alle belangrijke kenmerken en aspecten van robotmaaiers besproken waarover u moet nadenken voordat u een aankoop doet. Het is beter om nu te denken, en een geschikt model te kiezen, dan iets te kopen dat minder geschikt is voor uw behoeften.

Installatieprocedure

De installatie van bijna alle robotmaaiers is een vrij tijdrovend proces. Dit is te wijten aan de noodzaak om een omtrekdraad te installeren rond de rand van uw gazon en eventuele obstakels binnen uw gazon, zoals bloemperken of vijvers. Er is op dit moment slechts één robotmaaier beschikbaar om te kopen, waarvoor geen perimeterdraad hoeft te worden geïnstalleerd. Dit is de Ambrogio L60 Deluxe. Het heeft echter een aantal grote nadelen en u moet er zeer zeker van zijn dat het zal werken op uw specifieke gazon setup voordat u besluit om het te kopen.

Gelukkig hoeft de installatie van een robotmaaier maar één keer gedaan te worden, en na afloop kunt u zich verheugen op moeiteloos gazononderhoud van uw robotmaaier. De belangrijkste dingen om over na te denken bij de installatie van een robotmaaier zijn de volgende;

Toegang tot een stroomvoorziening

U moet een laagspanningskabel van het laadstation naar een geschikte stroombron kunnen laten lopen. Als u een externe voedingsbron heeft, moet deze binnen het bereik van de meegeleverde voedingskabel liggen. Als alternatief is het meestal mogelijk om langere stroomkabels te kopen bij uw leverancier.

Als u geen extern stopcontact heeft, kan het praktisch zijn om een kabel uit een intern stopcontact te halen. Ik heb mensen de stroomkabel door een ventilatiekanaal zien lopen om toegang te krijgen tot een interne stroombron. Het kan ook een mogelijkheid zijn om een extern stopcontact te installeren. De beste locatie voor een extern stopcontact is in de tuin zelf, in plaats van aan de buitenmuur van uw huis. De reden hiervoor is dat de stroomkabel geen enkel pad of terras hoeft over te steken op weg naar uw gazon.

Plaats van het laadstation

De meeste fabrikanten geven advies over waar de robotmaaier moet worden geïnstalleerd. Merk op dat de meeste fabrikanten adviseren om het laadstation aan de rand van uw gazon te installeren, niet op een pad of terras. Dit was iets wat me aanvankelijk verbaasde toen ik voor het eerst een robotmaaier kocht. Ik was oorspronkelijk van plan om het laadstation naast de buitenmuur van mijn huis te installeren, waar mijn externe stopcontact zich bevindt. Nadat ik mijn fout had ingezien, installeerde ik het laadstation aan de rand van mijn gazon en liep de stroomkabel over een kort stuk pad naar het stopcontact en gebruikte ik een rubberen kabelmanagementstrip om te voorkomen dat de kabel zou struikelen.

Bij een volgende installatie heb ik ervoor gezorgd dat er een stopcontact werd geïnstalleerd aan de rand van een bloemenperkje naast mijn gazon. Dit zorgde ervoor dat de kabel van het laadstation direct naast het stopcontact lag en er geen kabel in de weg zat.

Er is heel weinig verschil tussen de afzonderlijke fabrikanten en modellen wat betreft het advies over de locatie van het oplaadstation. U moet 1-2 meter vlak gras voor het laadstation hebben om ervoor te zorgen dat de robotmaaier zonder problemen het station kan in- en uitstappen. U moet het laadstation op een vlak stuk gras plaatsen om het risico te minimaliseren dat de robotmaaier tractie verliest bij het in- of uitstappen van het laadstation.

Als uw gazon een grote helling heeft, moet u het laadstation op het onderste niveau plaatsen. Dit zorgt ervoor dat wanneer de robotmaaier terugkeert naar het laadstation in een lage accutoestand, hij het laadstation zonder problemen kan bereiken.

Omtrekdraadinstallatie

Het grootste deel van de installatietijd zal worden besteed aan het plaatsen en beveiligen van de perimeterdraad. Deze draad zal een elektromagnetisch laagspanningssignaal bevatten waarmee de robotmaaier de rand van het gazon zal detecteren. De perimeterdraad kan op de grond worden vastgepind of enkele centimeters onder uw gazon worden begraven. De installatie van de perimeterdraad is vrij standaard bij alle fabrikanten en modellen, met slechts kleine variaties. De afstand tussen de omtrekdraad en de rand van uw gazon varieert enigszins van fabrikant tot fabrikant. Het varieert ook meestal afhankelijk van wat uw gazon grenst. Meestal is de perimeterdraad iets verder van de rand van uw gazon geïnstalleerd wanneer het een hek of muur ontmoet, en veel dichter bij de rand van het gazon waar het een pad of terras ontmoet.

Geleidingsdraad installatie

Naast een omtrekdraad is voor sommige merken robotmaaiers ook een geleidingsdraad nodig. Dit is een draad die in het midden van uw tuin loopt en die uw robotmaaier helpt bij het lokaliseren van de verste kant van uw gazon en bij de toegang tot moeilijk bereikbare plaatsen. Het helpt de robotmaaier ook bij het vinden van de weg terug naar het laadstation.

Er zijn verschillende merken robotmaaiers die geen geleidingsdraad nodig hebben. Twee voorbeelden, Robomow en Worx, gebruiken de omtrekdraad om te helpen bij de navigatie terug naar het laadstation. Hierdoor neemt de installatie van de robotmaaiers van deze fabrikanten meestal iets minder tijd in beslag.

Eerste opstart en kalibratie

Ik denk dat alle grote fabrikanten u goed begeleiden bij de eerste opstart en het kalibratieproces. De meeste modellen begeleiden u via het bedieningspaneel door dit proces en geven vrij duidelijke ondersteunende documentatie in de handleiding. Ik was vooral onder de indruk van Robomow in dit opzicht, die een uitstekend YouTube-kanaal heeft met video’s die een goede begeleiding bieden bij de installatie en het eerste opstartproces.

Snijhoogte

De meeste robotmaaiers hebben goede opties om de maaihoogte van de messen te verstellen. Veel modellen zijn in staat om uw gras te maaien tot een lengte van tussen de 20 en 60 mm. Een aantal modellen biedt u lagere en hogere maaihoogtes. Als u liever wilt dat uw gazon langer groeit, wat gebruikelijk is bij warm weer grassoorten, kunt u kijken naar modellen zoals de John Deere tango E5, die een maximale maaihoogte van 102 mm heeft.

Aan de onderkant van de maaihoogteschaal heeft de Robomow RC-serie een minimale maaihoogte van 15 mm. Voor de overgrote meerderheid van de mensen zal elke robotmaaier voldoen aan uw eisen voor maaihoogte, maar als u van een bijzonder kort of lang gazon houdt, is het de moeite waard om deze functie goed te bekijken om er zeker van te zijn dat de door u gekozen machine aan uw eisen voldoet.

Maaibreedte

Als een robotmaaier over uw gazon beweegt, is de breedte van de strook gras die wordt gemaaid afhankelijk van de breedte van de maaimessen. Er is een aanzienlijke variatie in de maaibreedte en het zal van invloed zijn op hoe lang het duurt voordat uw gazon gemaaid is. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan een breder maaimechanisme in uw robotmaaier. Bredere maaimechanismen zullen de klus sneller klaren, maar ze zijn meestal minder krachtig en luidruchtiger.

Ik zie deze functie als een afweging tussen lawaai en werktijd. U kunt kiezen voor een model dat meer geluid produceert tijdens het werk, maar dat een kortere tijd nodig heeft om uw gazon te maaien en meer tijd doorbrengt in het dockingstation. Dit type model zal u minder snel in de weg zitten wanneer u van uw tuin wilt genieten. Maar terwijl het werkt, kan het de rust in uw tuin verstoren.

Het alternatief is een model met een smal maaimechanisme dat zeer weinig lawaai maakt, maar meer tijd besteedt aan het maaien van uw gazon. U zult dit type model meestal vaker in uw tuin zien bewegen, maar het zal minder opdringerig zijn.

Persoonlijk heb ik liever een stillere robotmaaier. Ik kan de robotmaaier inplannen om mijn gazon te maaien terwijl ik aan het werk ben of ’s nachts, dus de tijd die nodig is om mijn gazon te maaien is niet relevant.

Modellen zoals de Flymo 1200R en Husqvarna 105 hebben een maaibreedte aan de onderkant van het spectrum, op 17 cm, maar behoren ook tot de stilste tijdens het werk. Vergelijk dit met de Robomow RS Royal 625 Pro, die een enorme 56cm snijbreedte heeft, maar ook een van de luidste modellen is tijdens het werken.

Robot grasmaaier Batterijtype

Ik denk dat het belangrijk is om te kiezen voor een robotmaaier die gebruik maakt van een lithium-ionbatterij voor de stroomvoorziening. Er zijn nog enkele modellen beschikbaar die gebruik maken van oude loodzuuraccu’s. Loodzuuraccu’s zijn goedkoper dan lithium-ion-accu’s, maar de voordelen houden daarmee op.

Loodzuuraccu’s hebben een lagere vermogensdichtheid, wat betekent dat een loodzuuraccu met dezelfde capaciteit als een lithium-ion-accu veel groter en zwaarder is. Ze gaan ook minder lang mee en duren veel langer om op te laden dan lithium-ion-accu’s. Een typisch model dat gebruik maakt van een loodzuuraccu heeft 16-20 uur nodig om op te laden tegenover ongeveer een uur voor een lithium-ion-accu.

Een ander belangrijk punt is dat de capaciteit van een loodzuuraccu in de loop van de tijd sneller afneemt dan die van een lithium-ion-accu en dat de laadcapaciteit bij hogere temperaturen slechter afneemt dan die van een lithium-ion-accu.

Lithium-Ion accu’s hebben alle voordelen die loodzuuraccu’s niet hebben. Ze hebben een hogere energiedichtheid, een langere levensduur, sneller laden en een lichter gewicht. De kosten van lithium-ion-accu’s nemen in de loop van de tijd langzaam af en de vermogensdichtheid neemt toe, wat leidt tot meer betaalbare accu’s met een langere werktijd.

Ik denk dat het essentieel is om een model te kiezen dat gebruik maakt van lithium-ion batterijtechnologie, omdat de voordelen veel groter zijn dan de hogere kosten.

Operationele tijd

De operationele tijd van een robotmaaier hangt af van een aantal factoren. Grotere, zwaardere robotmaaiers, met stevige, individueel draaiende maaimessen, zullen meer vermogen nodig hebben. Modellen kunnen dit compenseren door een grotere accu op te nemen, maar dit zal de kosten van de machine verhogen.

U kunt de operationele tijd niet bespreken zonder het volume van het gemaaide gras per tijdseenheid te vermelden. Zoals eerder vermeld, zullen machines met grotere messen en een bredere maaidiameter uw gazon doorgaans sneller maaien dan machines met een smallere maaidiameter. De belangrijkste overweging is dat het model dat u kiest in staat zal zijn om uw gras in een goed gemaaide staat te houden en een goed evenwicht heeft tussen de maaisnelheid, de grootte van de batterij en de operationele tijd.

U moet er ook rekening mee houden dat obstakels zoals bloembedden, vijvers en tuinmeubilair, maar ook steile heuvels en lang gras het stroomverbruik van uw robotmaaier zullen verhogen. De operationele tijd van een robotmaaier kan variëren van slechts 45 minuten voor de Robomow RC304u, tot 270 minuten voor de Husqvarna 450X en 420 minuten voor de Ambrogio L250i Elite S+.

Maaivermogen

Er zijn momenteel geen robotmaaiers beschikbaar die de randen van elk gazon perfect zullen maaien. Als uw gazon volledig wordt begrensd door een pad of een terras, is het waarschijnlijk dat de meeste robotmaaiers tot aan de rand van uw gazon kunnen maaien en dat u geen onderhoud aan de randen hoeft te doen. Als er echter delen van uw gazon zijn die zich naast obstakels bevinden, zoals muren, hekken, bloembedden of druppels, is het onwaarschijnlijk dat een robotmaaier de randen niet perfect zal maaien.

Er is enige variatie in het maaivermogen van verschillende robotmaaiers, en dit kan een factor zijn in uw aankoopbeslissing. Typisch zijn de beste modellen voor kantenmaaien die van Worx en Robomow. Modellen voor deze beide bedrijven hebben een meer geavanceerd maaivermogen en kunnen vrij dicht in de buurt komen van het volledig maaien van uw randen. Maar zelfs de allerbeste robotmaaiers zullen nog steeds moeite hebben om uw gras tot aan de rand van een hek of een muur te maaien. Om deze reden, als je gaat om een robot grasmaaier te kopen moet je accepteren dat je nodig hebt om de randen van uw gazon te onderhouden tot op zekere hoogte, of tevreden te zijn om rommelige randen te hebben.

Ik denk dat het ergste scenario zou zijn om een robotmaaier te kopen zonder deze beperking te beseffen, omdat het zou kunnen leiden tot teleurstelling. Als u volledig op de hoogte bent voordat u uw aankoop doet, twijfel ik er niet aan dat u de beperkingen in de kantprestaties zult zien als een klein ongemak in plaats van een dealbreker.

Mijn eigen robotmaaier maait perfect op de rand van mijn gazon waar hij mijn terras en pad ontmoet, en laat een kleine strook ongemaaid gras met een diameter van 5 tot 10 cm naast de bloemperken staan. Ik moet ongeveer elke 3 tot 4 weken een gazonstrimmer rond de randen gebruiken om deze er netjes te laten uitzien. Het duurt slechts 10 tot 15 minuten en is een klein ongemak vergeleken met het feit dat ik al het werk zelf moet doen met een traditionele grasmaaier.

Mogelijkheid om langer gras te maaien

Robot gazonmaaiers zijn ontworpen om uw gras te allen tijde vers gemaaid te houden. Wanneer u echter voor het eerst een robotmaaier krijgt, kan het zijn dat uw gras niet vers gemaaid is en dat het vrij lang en onverzorgd is. Op dezelfde manier kan er, nadat u uw gazonmaaier na het winteronderhoud hebt meegenomen, al sprake zijn van een aanzienlijke groei van uw gazon. U moet echt een robotmaaier krijgen die langer gras kan maaien, zodat u geen conventionele grasmaaier meer hoeft te gebruiken.

Persoonlijk wilde ik niet dat mijn oude conventionele gazonmaaier mijn garage in de war zou brengen, dus ik ben er vandoor gegaan. Als gevolg daarvan zou het een probleem zijn als mijn robotmaaier geen lang gras zou kunnen maaien.

Gelukkig kunnen de meeste robotmaaiers het gras tot 10 tot 15 cm lang wel aan. Sommige van hen zullen er aanzienlijk langer over doen om door dit gras heen te komen dan ze normaal gesproken zouden doen om een goed gemaaid gazon te onderhouden.

Aangezien de robotmaaiers het maaisel mulchen, zal langer gras resulteren in een aanzienlijke klontering van het gemaaide gras bovenop het gras. Na enkele dagen werken van de robotmaaier zullen deze maaiseltjes worden afgebroken en in het gazon worden verdeeld en moeten ze uit het zicht verdwijnen. Als ze bijzonder lelijk zijn, kunnen ze ook worden opgeharkt en weggegooid.

Modellen van Robomow zoals de RC Stylish en RS Royal series hebben een turbomow-functie, zodat ze door gras van elke lengte kunnen maaien. Dit verhoogt de kracht en het toerental van de messen en vertraagt de robotmaaier, zodat hij langzaam door alle gebieden met lang gras kan rijden. Ik heb dit een uitstekende eigenschap gevonden, en heb geen problemen ondervonden met een willekeurige lengte van het gras. Als u zich vooral zorgen maakt over het vermogen van een robotmaaier om door lang gras heen te komen, moet u waarschijnlijk rekening houden met mensen met zwaardere maaisystemen.

Mulchen

Robotmaaiers verzamelen het maaisel niet van uw gazon. Dit zou technisch gezien een grote uitdaging zijn, omdat het maaisel moet worden weggegooid als de verzamelaar vol is. In plaats daarvan mulchen de robotmaaiers het maaisel, snijden ze in zeer fijne stukjes en brengen ze terug naar het gras. Het maaisel is zo fijn dat het in het gazon valt, in plaats van er op te gaan zitten in palen. Grasresten zijn voor meer dan 80% water, dus ze nemen snel af in volume naarmate ze uitdrogen. Het maaisel wordt langzaam afgebroken en de voedingsstoffen in het maaisel worden teruggegeven aan de bodem. Dit zorgt voor een bron van voedingsstoffen voor het groeiende gras, waardoor u uw gazon minder hoeft te bemesten en uw gazon gezonder en groener wordt.

Voordat ik een robotmaaier bezat, bemestte ik mijn gazon ongeveer vier keer per jaar. Dit leidde ertoe dat mijn gazon er geweldig uitzag, maar slechts 4-6 weken lang, omdat ik het maaisel na elke maaibeurt zou verwijderen en zo alle voedingsstoffen uit de grond zou halen. Nu bemest ik mijn gazon aan het begin van het groeiseizoen en maait mijn maaier elke dag een beetje, waardoor alle voedingsstoffen weer in de grond terechtkomen, zodat mijn gazon gedurende het hele groeiseizoen groen en gezond blijft.

Maaitechniek en bladtype

Robot gazonmaaiers hebben meestal een van de twee soorten maaimessen.

Modellen met een smallere maaidiameter hebben de neiging om een laag vermogen maaimotoren en -messen te gebruiken in vergelijking met modellen met een bredere maaidiameter. Modellen van Husqvarna, Flymo, Gardena en Worx, bijvoorbeeld, gebruiken een aantal zeer kleine messen die op een roterende schijf zijn gemonteerd. De messen kunnen vrij ronddraaien en hebben voldoende kracht om het gras te maaien, maar als ze iets groters tegenkomen, trekken ze zich terug. Dit resulteert in een robotmaaier die minder schade zal aanrichten aan kleine voorwerpen die op uw gazon achterblijven.

Dit type maaitechniek is ontworpen om de grassprieten schoon te maaien, zodat de afzonderlijke planten zo min mogelijk worden belast en ze zich zo snel mogelijk na het maaien kunnen herstellen. Als gevolg hiervan zal dit type mes elke 2-3 maanden vervangen moeten worden om ze scherp en effectief te houden. De messen zijn normaal gesproken zeer redelijk geprijsd en online in bulk kopen is meestal de meest kosteneffectieve optie.

Dit type snijtechniek heeft ook een voordeel op het gebied van veiligheid. Als u in contact zou komen met de messen van een van deze modellen, zou het letsel dat u zou oplopen veel minder ernstig zijn dan wanneer u in contact zou komen met een model dat solide messen gebruikt.

Ten tweede zijn er maaiers, zoals die van Robomow, die gebruik maken van een of twee grotere maaimessen, die er niet anders uitzien dan de maaimessen van conventionele grasmaaiers. Door hun grootte en steviger constructie hoeven ze meestal minder vaak te worden vervangen en zijn ze in staat om een bredere strook gras te maaien als de maaier beweegt.

Er zijn verschillende negatieve aspecten aan dit type maaimes. Ze gebruiken meer vermogen in werking en zijn doorgaans luider dan modellen die kleinere messen gebruiken. Ze kunnen ook meer schade veroorzaken aan voorwerpen die per ongeluk op het gras zijn achtergebleven.

Ik geef de voorkeur aan een zo stil mogelijke robotmaaier, dus ik geef de voorkeur aan modellen die meerdere maaimessen op een roterende schijf gebruiken. Sommige fabrikanten die modellen met krachtigere, geruisloze maaimessen produceren, zoals Robomow en Ambrogio, produceren echter echt goede robotmaaiers, en soms is de afwisseling de moeite waard.

Robot gazonmaaier geluidsniveau

Welke robotmaaier u ook kiest, hij zal aanzienlijk stiller zijn dan een conventionele grasmaaier. Er zijn tal van factoren die hieraan bijdragen.

De meeste mensen zullen hun gazon binnen 1 tot 2 uur kunnen maaien met een conventionele grasmaaier, afhankelijk van de grootte van het gazon. Het maakt eigenlijk niet uit of een conventionele gazonmaaier luidruchtig is, want het is slechts een operatie voor een korte periode. Omdat de robotmaaiers echter ontworpen zijn om uw gazon steeds in een vers gemaaide staat te houden en ze veel langzamer werken dan een conventionele grasmaaier, zullen ze een operatie zijn voor veel langere periodes. Daarom is het essentieel dat een robotmaaier zo stil mogelijk is en de rust in uw tuin zo min mogelijk verstoort.

Als robotmaaiers net zo luidruchtig waren als conventionele gazonmaaiers en ik urenlang het lawaai moest verdragen, zou ik niet eens overwegen om een robotmaaier aan te schaffen. Gelukkig werken de meeste robotmaaiers tussen 58 en 65 dB in bedrijf, waarbij zelfs de luidste modellen iets meer dan 70 dB produceren. Mijn eigen robotmaaier produceert 58 dB in bedrijf. Blijkbaar is dit hetzelfde volume als twee mensen die een gesprek voeren. Om eerlijk te zijn, als ik in de tuin ben, kan ik mijn robotmaaier nauwelijks horen als hij meer dan 10 tot 15 meter ver weg is. Zelfs als hij vlak naast me staat, is hij echt stil en verstoort hij de rust in de tuin sowieso niet.

Andere modellen die meer zware maaimechanismen gebruiken en hogere aangedreven motoren hebben, zullen een stuk meer geluid produceren dan dit. Robotmaaiers van Robomow kunnen een geluid produceren tussen 68 en 74 dB. Volgens een decibelgelijkwaardigheidsgrafiek die ik heb bekeken, is dit ongeveer hetzelfde volume als een stofzuiger. Hoewel het zeker veel opvallender is, zou ik subjectief denken dat een stofzuiger een stuk luidruchtiger is dan de meerderheid van de robotmaaiers van Robomow. Dit kan iets te maken hebben met het feit dat u een stofzuiger binnen en een robotmaaier buiten gebruikt, wat de kenmerken van het geproduceerde geluid kan veranderen. Hoe dan ook, zelfs het luidruchtigste model op de markt zal slechts ongeveer een kwart van het subjectieve geluid van een conventionele grasmaaier produceren.

Het belangrijkste afhaalpunt hier is dat als u iemand bent die een kleine tuin heeft of veel tijd in uw tuin doorbrengt, en een stille robotmaaier wil hebben, ik u sterk aanraadt om een model te kiezen dat gebruik maakt van een multi-messensysteem, en dat gewaardeerd is tussen 58-65 decibel. U zult niet teleurgesteld zijn.

Veiligheidskenmerken

De robotmaaiers zijn van de grond af aan ontwikkeld met een reeks uitgebreide veiligheidskenmerken. Het zou erg moeilijk zijn om het grote publiek te overtuigen dat een autonome robot met scherpe draaiende messen een goed idee is, tenzij ze kunnen bewijzen dat de veiligheidsvoorzieningen uitgebreid zijn. Ondanks dat ik uitputtend heb gezocht naar ongevallenstatistieken en contact heb opgenomen met een aantal fabrikanten van robotmaaiers, heb ik van een aantal bronnen vernomen dat er geen bevestigde meldingen zijn van verwondingen van een huishoudelijke robotmaaier die behandeld moeten worden op een spoedafdeling. Dit in tegenstelling tot de conventionele grasmaaiers, die in de Verenigde Staten jaarlijks 80.000 personen op de spoedgevallendienst en in het Verenigd Koninkrijk 6.000 personen op de spoedgevallendienst per jaar opleveren.

Ik weet eerlijk gezegd niet of het gaat om de kwaliteit van de gegevens die worden verzameld, of dat er eigenlijk geen ongelukken zijn gebeurd met robotmaaiers. Wat ik wel weet, is dat robotmaaiers door een aantal factoren veel veiliger zijn dan conventionele grasmaaiers.

Robotmaaiers werken autonoom. Een mens hoeft niet in de buurt van de messen van een robotmaaier te zijn als deze in bedrijf is. Hoewel dit geen strikte veiligheidsfunctie is, is dit ongetwijfeld een grote reden waarom robotmaaiers zo’n voorbeeldige veiligheidsreputatie hebben.

Alle robotmaaiers zijn uitgerust met hef-, kantel- en obstructiesensoren. Als een robotmaaier een obstakel tegenkomt, zal hij stoppen, omkeren, draaien en zich in een andere richting bewegen. Als een robotmaaier een obstakel tegenkomt waarop hij vast komt te zitten, zal de robotmaaier onmiddellijk stoppen met werken. Als er iets is waardoor de wielen van de robotmaaier van het oppervlak van het gazon worden opgetild of de machine over een bepaalde hoek wordt gekanteld, zal dit ertoe leiden dat de maaimessen onmiddellijk stoppen.

Dit betekent dat als een mens of een huisdier opzettelijk of per ongeluk in contact komt met een robotmaaier, de messen zullen stoppen met draaien voordat ze dicht genoeg bij de maaimessen kunnen komen om een risico op letsel te lopen.

Een ander geruststellend punt is dat de grasmaaiers van een robotmaaier veel kleinere messen gebruiken die een lager vermogen hebben dan de conventionele grasmaaiers. Daarom zal contact met de messen van een robotmaaier waarschijnlijk leiden tot veel minder ernstig letsel.

De meeste robotmaaiers hebben zeer weinig bodemvrijheid. Dit betekent dat een nieuwsgierig kind of huisdier moeite zou hebben om onder een werkende robotmaaier te komen om in contact te komen met de maaimessen zonder eerst de linker- of kantelsensoren te activeren. Het zal echter geen bescherming bieden aan kleine voorwerpen die op uw gazon blijven liggen. Mijn vader liet onlangs een stuk tuinslang op zijn gazon liggen en zijn robotmaaier reed er overheen, waardoor de slang enige schade opliep, waardoor het stuk slang moest worden vervangen.

Ondanks de veiligheidskenmerken van de robotmaaiers is het toch noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen rond kinderen en huisdieren. Over het algemeen probeer ik mijn robotmaaier in te plannen om te werken op momenten dat ik weet dat mijn kinderen de tuin niet zullen gebruiken, zoals wanneer ze op de crèche of school zijn, of ’s avonds nadat ze naar bed zijn gegaan. Als ze echter in de tuin zijn terwijl de robotmaaier werkt, ben ik over het algemeen blij dat hij blijft werken zolang ik ze constant in de gaten houd. als ik niet in staat ben om ze in de tuin voortdurend in de gaten te houden, kan ik de robotmaaier met een paar drukken op de knop terugsturen naar het laadstation en kan ik de machine weer opstarten zodra mijn kinderen naar binnen zijn gegaan.

Botsingssensoren

Robotmaaiers bewegen zich heel langzaam over uw gras, dus als ze tegen een vast obstakel botsen, is er geen risico op schade aan de machine of het obstakel. Robotmaaiers hebben een reeks botsingssensoren om zowel obstakels te detecteren als te vermijden.

De basismodellen of meer waardegerichte modellen vertrouwen op fysiek contact met obstakels om ze van richting te doen veranderen. Sommige robotmaaiers maken gebruik van een drijvend chassis dat fysiek beweegt wanneer de machine een obstakel tegenkomt. Dit activeert een Hall Effect-sensor die de beweging van de schelp detecteert en de robotmaaier kan triggeren om te stoppen en weg te gaan.

Andere sensoren die worden gebruikt om obstakels te detecteren zijn onder andere accelerometers en wielsnelheidssensoren. Beide zijn in staat om plotselinge veranderingen in de bewegingssnelheid te detecteren, wat de robotmaaier zal triggeren om te stoppen en in een andere richting te bewegen.

Meer geavanceerde modellen zijn voorzien van SONAR of LIDAR, om de nabijheid van de robotmaaier te detecteren bij vaste obstakels die de voortgang van de maaier kunnen belemmeren. Sommige robotmaaiers kunnen op basis van deze informatie van richting veranderen om het obstakel te vermijden.

Aangezien er een aanzienlijke cross-over is tussen zelfrijdende auto’s en robotmaaiers, zou ik hopen dat een deel van de technologie die wordt ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s, zoals visuele obstakeldetectie, zal worden geïntegreerd in de toekomstige robotmaaiers. dit zou leiden tot een betere vermijding van obstakels en een efficiëntere navigatie van uw gazon.

Hellingsvermogen

Robotmaaiers hebben een aantal aanpassingen die hen goed geschikt maken voor het beheer van steile hellingen. Ze zijn echter ook gebouwd met het oog op energie-efficiëntie, en een krachtige motor die een zeer steile helling zou kunnen beheren, zou voor de overgrote meerderheid van de eigenaren overbodig zijn. Daarom is er een groot verschil in hellingscapaciteit tussen de verschillende modellen robotmaaiers, aangezien de fabrikanten hun maaiers op verschillende gebruikers hebben gericht.

Aan de onderkant van het spectrum kunnen instapmodellen van Robomow, zoals de RX12U, slechts een hellingshoek van maximaal 8,5 graden aan, wat veel minder is dan wat andere instapmodellen aankunnen. Aan de hoge kant is de Honda Miimo 3000 met een hellingshoek van 25 graden de toppresteerder. High end modellen hebben de neiging om te bundelen op een hellingshoek prestaties van tussen de 20 en 24 graden.

Ik denk dat de prestaties onder een hellingshoek een van de belangrijkste dingen is om rekening mee te houden alvorens een robotmaaier aan te schaffen. Het zou echt teleurstellend zijn om een nieuwe machine te bestellen, alleen maar om te ontdekken dat er een deel van je gazon is dat het gewoon niet aankan.

Voor mensen met relatief vlakke gazons heb je geen problemen, maar voor de mensen die wel belangrijke hellingen in hun gazon hebben, zou ik aanraden om een ruwe schatting te maken van de hellingshoek of -helling voordat je beslist welk model je gaat kopen. De hellingshoek van uw tuin kan heel eenvoudig worden berekend door het meten van de stijging en de loop van een deel van de helling en het berekenen van de hellingshoek of hellingsgraad op basis hiervan. Ik heb een kort artikel geschreven waarin precies wordt uitgelegd hoe dit te berekenen.

Kosten van robotmaaiers

Niemand geeft graag meer geld uit dan aan huishoudelijke apparaten. Ik ben zeker een zeer prijsbewuste shopper, en ben niet anders als ik op zoek ben naar de beste robotmaaier voor mijn geld.

Robotmaaiers zijn historisch gezien vrij duur, maar de prijzen zijn de afgelopen 20 jaar gestaag gedaald. Dit is te wijten aan de rijping van de gebruikte technologie en de toename van het volume van de verkochte eenheden. Aangezien de markt voor robotmaaiers de komende 5 jaar naar verwachting met 17 tot 20% per jaar zal groeien, denk ik dat het een veilige gok is om aan te nemen dat de prijzen nog enige tijd zullen blijven dalen.

Instapmodel robotmaaiers kunnen worden gekocht voor tussen de €450 en €700, en modellen voor grotere tuinen zoals de Husqvarna 450X kunnen tot €3,000 kosten. Wanneer u dit vergelijkt met een conventionele grasmaaier, kan het soms zelfs goedkoper zijn om te kiezen voor een robotmaaier. Als u ook rekening houdt met de extra vrije tijd die u wint doordat u uw gazon niet hoeft te onderhouden, maakt dit de robotmaaiers nog aantrekkelijker. Robotmaaiers hebben ook minder mechanische onderdelen in vergelijking met conventionele gazonmaaiers. Dit resulteert in lagere service- en onderhoudskosten en het is belangrijk om dit mee te nemen in uw berekeningen.

Ik zou zeker stellen dat de beste robotmaaier voor de meeste mensen er een zal zijn die aan hun behoeften voldoet en tegelijkertijd waar voor zijn geld biedt.

In mijn situatie was de conventionele grasmaaier die ik gebruikte, voordat ik de overstap maakte naar een robotmaaier, een Hayter R53S. Deze verkoopt momenteel voor €600, en toch was de eerste robotmaaier die ik bezat de Flymo 1200r, die nu voor minder dan €600 in de detailhandel verkrijgbaar is.

Sommige mensen hebben al afgezien van het onderhoud van hun eigen gazon en hebben een tuinman in dienst om dit voor hen te doen. Als ik een tuinman in dienst zou nemen bij mij in de buurt om mijn gras te maaien, zou dit ongeveer 25 pond kosten. Het groeiseizoen loopt van april tot september, dus als ik mijn gras wekelijks door een tuinman zou laten maaien gedurende het hele groeiseizoen zou dit me €575 per jaar kosten om mijn gazon te onderhouden. Voor mensen in deze situatie kan de terugverdientijd van een robotmaaier minder dan een jaar bedragen. Je zou de beste robotmaaier op de markt kunnen kopen en de terugverdientijd zou nog maar een paar jaar zijn. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet, want er zijn nog andere belangrijke voordelen van het hebben van een tuinman, en het kan moeilijk zijn om deze op te geven.

Multizonecapaciteit

Als uw gazon in meer dan één sectie is verdeeld, moet u ervoor zorgen dat de robotmaaier die u kiest dit kan beheren. De meeste modellen zullen in staat zijn om een gazon te beheren dat is opgedeeld in twee secties, maar de mogelijkheden daarbuiten zullen variëren van model tot model.

Er zijn meerdere oplossingen om ervoor te zorgen dat een robotmaaier in staat zal zijn om onafhankelijk te bewegen tussen secties van het gazon om ze allebei te maaien. Zelfs in scenario’s waar dit fysiek niet mogelijk is, kunt u nog steeds beide gazonsegmenten instellen en de robotmaaier naar wens handmatig van het ene naar het andere gazongedeelte verplaatsen.

De beste oplossing voor een robotmaaier kan zijn om er twee te kopen! Als u twee of meer gazonsegmenten heeft, is het volledig onafhankelijk behandelen ervan. Robotmaaiers die kleine gazons kunnen beheren zijn zeer redelijk geprijsd en zullen vaak de helft of minder waard zijn in vergelijking met modellen die het dubbele van het gazonoppervlak kunnen beheren.

Het kan een betere oplossing zijn, en zuiniger, om een robotmaaier te krijgen voor elk deel van het gazon. Mijn vader heeft deze strategie zeer goed toegepast en hij heeft één robotmaaier voor zijn voortuin en één robotmaaier voor zijn achtertuin. Ze werken allebei volledig autonoom en dit bespaart hem de noodzaak om de robotmaaier van het voorgazonnetje naar het achtergazon te tillen.

Instellingen op maat

Ongeacht welke robotmaaier u kiest, u kunt het maaischema aanpassen. U kunt kiezen welke dagen en hoe lang de robotmaaier elke dag werkt. U kunt ook de maaihoogte van de messen aanpassen.

Sommige modellen hebben andere functies, zoals regensensoren, de maaimodus voor randen of modi voor meer vermogen. Deze kunnen allemaal naar wens worden aan- of uitgeschakeld. Bij de basismodellen kunnen de instellingen op het fysieke toetsenbord van de machine worden aangepast. Bij meer geavanceerde modellen met geïntegreerde connectiviteit, zoals WI-Fi of Bluetooth, kunt u de instellingen via een smartphone of tablet app aanpassen.

Slimme functies

De beste robotmaaier hoeft niet noodzakelijkerwijs over een slimme functionaliteit te beschikken. Slimme functies van robotmaaiers zijn grotendeels overbodig voor de kernfunctionaliteit van de machine. Ze stellen u in staat om op afstand verbinding te maken met de robotmaaier via bluetooth, WI-Fi of GSM en informatie te ontvangen of de instellingen van uw machine aan te passen.

Voor robotmaaiers die geschikt zijn voor kleine tuinen, zult u een aanzienlijke premie moeten betalen om slimme functies te krijgen, en ik wil graag weten of het de moeite waard is om dit te betalen. Als je eenmaal in het middensegment en het hogere segment zit, worden slimme functies meer standaard. Het is zeker heel handig om het maaischema van uw robotmaaier aan te passen vanuit het comfort van uw huis, maar meestal is het echt niet nodig.

Een functie die ik het leukst vond was de mogelijkheid om de robotmaaier handmatig aan te sturen via een smartphone-app. Ik denk dat Robomow dit bijzonder goed doet en het is erg leuk om in je tuin rond te rijden op zoek naar stukjes gras die een beetje extra aandacht nodig hebben.

Robot gazonmaaier veiligheid

Robot gazonmaaiers zijn vrij hoge ticket items en ze brengen het grootste deel van de tijd door in uw tuin. Als gevolg daarvan zou u zich voorstellen dat ze een doelwit voor dieven zouden worden. Gelukkig zijn de diefstalstatistieken van robotmaaiers zeer laag. Ik denk dat dit komt omdat de fabrikanten van robotmaaiers zich hebben gericht op het ontwikkelen van veiligheidsmaatregelen die criminelen ontmoedigen om zich op hen te richten.

De robotmaaiers zijn standaard voorzien van een pincode en een alarm. De PIN-code wordt ingesteld in dit bedieningspaneel en de frequentie waarmee de machine de PIN-code opvraagt, kan worden aangepast aan uw individuele behoeften. Een optie is om de machine zo in te stellen dat de PIN-code elke keer dat de machine wordt gestopt, moet worden ingevoerd. Dit zou betekenen dat wanneer de machine wordt opgetild of het bedieningspaneel wordt geopend, u eerst de PIN-code moet invoeren om iets te kunnen doen. Dit houdt in dat u een van de instellingen moet aanpassen, maar ook dat u de machine opnieuw moet opstarten om weer aan het werk te gaan. Dit betekent dat als een robotmaaier wordt gestolen, de crimineel deze niet kan gebruiken zonder de PIN-code te kennen. U kunt de machine ook zo instellen dat de PIN-code pas na een bepaald aantal dagen wordt gevraagd als u in een veiligere buurt woont.

U kunt ook een optie of een alarm instellen, dat over het algemeen kan worden ingesteld om af te gaan als de PIN-code wordt gevraagd, maar niet binnen een bepaalde tijd wordt ingevoerd. De andere optie is om het alarm te laten afgaan wanneer de robotmaaier buiten het werkgebied gaat.

Sommige modellen robotmaaiers zijn op unieke wijze gekoppeld aan de meegeleverde laadbasis. Dus zelfs als een dief uw robotmaaier zou kunnen stelen en de PIN-code zou resetten, zou het niet werken met een andere laadbasis.

Aan de duurdere kant van de markt hebben robotmaaiers vaak extra connectiviteit, waardoor de machine u een melding kan sturen als de machine zich buiten het werkgebied heeft verplaatst, wat u kan waarschuwen voor een diefstal.

Voor de modellen met GPS-integratie kunt u de locatie van uw robotmaaier in realtime volgen. Als u dus een melding krijgt dat uw robotmaaier zich buiten het werkgebied heeft verplaatst, kunt u direct weten of hij is gestolen of dat er net een fout is gemaakt. Er zijn een aantal meldingen geweest waarbij een eigenaar aangifte heeft gedaan van een diefstal van een robotmaaier en de politie via de GPS-informatie heeft kunnen doorverwijzen om de crimineel aan te houden.

Hoewel dieven zich misschien niet bewust zijn van de individuele veiligheidskenmerken van robotmaaiers, duurt het niet lang voordat mond-tot-mondreclame zich verspreidt en mensen weten dat robotmaaiers geen goed doelwit zijn voor diefstal. Dit verklaart waarschijnlijk de vrij lage diefstalcijfers voor robotmaaiers.

Over het algemeen zijn robotmaaiers gedekt door uw huisverzekering. Als u toch een robotmaaier koopt, adviseer ik u contact op te nemen met uw huisverzekeraar om dit te laten weten, zodat u er zeker van kunt zijn dat het gedekt is in het geval van een diefstal.

Robot grasmaaier milieucertificaten

Robotgazonmaaiers zijn een milieuvriendelijker optie dan conventionele benzinemachines. Sommige van deze maaiers kunnen verbazingwekkend energiezuinig zijn. De eerste robotmaaier die ik in mijn bezit had, gebruikte slechts 30 Watt vermogen tijdens het gebruik. Hoewel hij mijn gras vrij vaak zou maaien, zou hij slechts vier kilowattuur elektriciteit per maand verbruiken en minder dan 10 pond per jaar kosten om te draaien.

Uiteraard zou het milieuvriendelijker zijn als ik mijn gazon in een wilde bloemenweide veranderde, maar wat betreft een optie om een nette en goed onderhouden gazon te hebben, denk ik dat robotmaaiers een van de meest milieuvriendelijke manieren zijn om dit te doen.

Er is een behoorlijk verschil in het stroomverbruik tussen verschillende robotmaaiers. Die met krachtigere maaimessen en grotere motoren zullen aanzienlijk meer elektriciteit verbruiken dan andere modellen. Als u probeert om uw impact op het milieu aanzienlijk te minimaliseren, is dit een gebied om zorgvuldig te overwegen.

Robotmaaier verbeteringen die ik wil zien

Hoewel ik denk dat de robotmaaiers nu op een punt zijn gekomen waarop ze een haalbare optie zijn voor de meerderheid van de mainstream consumenten, zijn er nog steeds een aantal nadelen en compromissen die ik graag verbeterd zou zien in de komende jaren.

De grootste verbetering die ik in de toekomst wil zien in de modellen van de robotmaaiers is een oplossing voor het perimeterdraadprobleem. Hoewel de installatie van een robotmaaier slechts enkele uren in beslag neemt, zal de installatie van de perimeterdraad een enorme barrière vormen voor veel mensen en de groeisnelheid van de markt voor robotmaaiers beperken.

De vooruitgang op het gebied van autonome navigatie gaat met een razend tempo vooruit dankzij de vooruitgang op het gebied van robotica, AI en informatica. Zelfrijdende auto’s en robotautomatisering bieden het bedrijfsleven en de samenleving als geheel zo’n enorme kans, dat er op dit gebied door een breed scala aan bedrijven, overheden en organisaties grote investeringen worden gedaan. De ontwikkeling van robotmaaiers en de integratie van algemene robotica, AI en informatica zal de komende jaren leiden tot robotmaaiers zonder omtrekdraad.

Het is interessant dat de technologie voor het navigeren zonder perimeterdraad nu al bestaat. Het enige probleem is dat er een aantal verschillende technologieën nodig zijn om het goed te laten werken, die duur zijn en veel rekenkracht vergen. Als gevolg hiervan zijn de kosten voor de integratie in een robotmaaier op dit moment niet rendabel en zou het risico op storingen of het uitvallen van het apparaat door de toegenomen complexiteit toenemen. Deze problemen zullen in de loop van de tijd worden opgelost naarmate de technologie rijper wordt, betrouwbaarder wordt en in prijs daalt.

De andere grote verbetering die ik in de toekomst wil zien in robotmaaiers is de mogelijkheid om randen goed te maaien. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt en er zijn nu een aantal modellen die de randen van de meeste gazons perfect kunnen maaien. Voor de meerderheid van de mensen is er echter geen huidige robotmaaier die geen enkel randonderhoud nodig heeft. Dit is een andere factor die sommige mensen ervan weerhoudt om over te stappen van een conventionele grasmaaier naar een robotmaaier.

Ik weet dat alle grote fabrikanten van robotmaaiers hard werken aan manieren om dit probleem op te lossen, dus ik heb er vertrouwen in dat het vermogen om randen te maaien zal blijven verbeteren met elk nieuw model op de markt.

Robot grasmaaier FAQ’s

V: Wat is een robotmaaier?

A: De eenvoudigste manier om een robotmaaier te beschrijven is dat het een autonome robot is die speciaal is ontworpen om uw gazon te maaien. Het enige wat nodig is, is een beetje programmeren en de robotmaaier zal automatisch en periodiek de rest van het harde werk voor u doen.

V: Hoe vaak moet ik een robotmaaier gebruiken?

A: Hoe vaak u uw robotmaaier gebruikt, hangt af van vele factoren. De eerste is het type gras dat u heeft en de hoogte die u prefereert. Houd er rekening mee dat sommige grassoorten sneller groeien dan andere en dat alle grassoorten in de warmere maanden van het jaar zeker iets sneller zullen groeien. U kunt een schema in uw maaier programmeren en deze zal automatisch op de juiste manier gaan werken, maar veel maaiers hebben ook een override functie, zodat u het aan de praat kunt krijgen als uw gras eerder gemaaid moet worden. Sommige fabrikanten raden aan om uw maaier elke dag zijn werk te laten doen, omdat dit uw gras op een consistente hoogte houdt, waardoor het gemakkelijker te onderhouden is en er elke dag van de week ongerept uitziet.

V: Kan ik een robotmaaier gebruiken terwijl het gras regent?

A: Sommige modellen robotmaaiers werken perfect in alle weersomstandigheden en dat geldt ook voor regen. Dit is een must have eigenschap als u in een gebied woont dat bekend staat om zijn frequente buien. Gelukkig moet uw maaier, zelfs als hij niet geschikt is voor het maaien bij nat weer, nog steeds voorzien zijn van een sensor die hem terugstuurt naar zijn basis wanneer hij regen detecteert. Het gemak hiervan is dat u in beide gevallen niet per se thuis hoeft te zitten om uw maaier in de gaten te houden.

V: Moet ik accessoires voor mijn robotmaaier kopen?

A: Sommige merken en modellen robotmaaiers worden geleverd met alles wat u nodig hebt om uw maaier in te stellen en te installeren en hem onmiddellijk aan de slag te krijgen. Voor andere modellen moeten enkele accessoires worden aangeschaft, zoals de omtrekdraad en de nietjes. Controleer de specificaties om te zien of er accessoires nodig zijn voordat u beslist welke maaier u wilt kopen.

V: Kan ik de robotmaaier op afstand bedienen?

A: Slimme technologie is tegenwoordig overal aanwezig. We kunnen zoveel van onze moderne gemakken bedienen en bedienen met onze smartphones, zoals de verwarming in onze huizen of het openen van de garagedeuren voordat we thuiskomen. Sommige merken en modellen robotmaaiers maken ook gebruik van deze technologie, zodat u uw maaier op afstand kunt bedienen met behulp van uw smartphone. Dit zou een bijzonder nuttige functie zijn als u op het werk, op vakantie of gewoon niet thuis bent terwijl uw maaier in bedrijf is.

V: Hoe lang gaan de batterijen van de robotmaaier mee?

A: Zodra de accu’s van de robotmaaier volledig zijn opgeladen, moeten ze uw gazon gedurende 60 tot 90 minuten kunnen maaien. Sommige modellen kunnen zelfs een langere maaitijd hebben. Dit is natuurlijk afhankelijk van de maaier die u hebt, het soort gras dat u hebt en hoe vlak uw terrein is. De levensduur van de accu’s is gemiddeld ongeveer 2 jaar. De factoren die de levensduur van de accu’s bepalen zijn de grootte en het type terrein dat u heeft, de gebruiksfrequentie en het type maaier dat u bezit.

V: Herkent een robot obstakels en objecten op het gazon?

A: De meeste nieuwere robotmaaiers hebben sensoren die obstakels en objecten op het gazon herkennen of detecteren en zullen in de meeste gevallen gewoon om hen heen gaan. Sommige kleinere objecten, zoals kleine takken of vruchten van bomen, worden echter niet gedetecteerd en de maaier zal er gewoon overheen maaien. Hoewel dit geen probleem is voor de maaier, is het een goed idee om hardere objecten, zoals takken of dennenappels die vaak op uw gazon vallen, op te harken en te verwijderen voordat de maaier in beweging is. Nogmaals, het is niet zo’n groot probleem voor de maaier, maar het kan ertoe leiden dat u de messen met een iets hogere frequentie moet verwisselen.

V: Als ik geen hek heb, hoe kan een robotmaaier dan “weten” waar de randen van mijn tuin zijn?

A: De omtrekbesturingsfuncties van een robotmaaier zorgen ervoor dat uw maaier alleen in uw tuin werkt. Afhankelijk van het merk en model van uw maaier, zal het ofwel komen met GPS-technologie die zal worden geprogrammeerd in uw maaier, zodat het “weet” wanneer te stoppen bij de grens van uw eigendom of, uw maaier zal komen met een perimeterdraad die een signaal zal sturen naar uw maaier om niet verder te gaan. Als u besluit om uw robotmaaier te delen met een buurman of familielid, houd er dan rekening mee dat u de coördinaten moet wijzigen als u een maaier met GPS hebt, maar het is een stuk ingewikkelder en lastiger als uw maaier een perimeterdraad gebruikt om de beweging ervan te controleren.

Robot grasmaaier Conclusie

Hoe je ook kijkt naar het onderhoud van een tuin, het is zinvol om te overwegen een robotmaaier aan te schaffen. Door ons werkzame leven gaan velen van ons ’s morgens vroeg weg en komen laat op de dag weer thuis. Het hebben van een robotmaaier geeft u een superieur uitziend gazon, het zal, het belangrijkste, het vrijmaken van uw weekenden voor de activeert die het leven de moeite waard te leven, zoals het doorbrengen van kostbare tijd met familie, het spelen van sport of zelfs het nemen van een korte, weekend vakantie.

We hopen dat deze gids u zal helpen bij het kiezen van de beste robot grasmaaier voor uw tuin en laat u met de serieuze zaak van het genieten van uw vrije tijd.

Inhoudsopgave

Recent Posts