Beste manier om verfkwasten schoon te maken


Verfkwasten zijn vrij eenvoudig te gebruiken, maar ze kunnen een enorm gedoe lijken om schoon te maken, vooral als je aan een strak schema werkt of als je ze moet uitwassen zodat je iets anders kunt gaan schilderen. Veel mensen kiezen ervoor om rollers of verfpistolen te gebruiken om te voorkomen dat ze zo vaak schoongemaakt moeten worden, maar het is eigenlijk niet al te moeilijk om je verfkwasten schoon te maken – je moet gewoon weten hoe je het moet doen.

Beste Gereedschappen heeft deze korte handleiding samengesteld over de beste manier om verfkwasten schoon te maken, samen met enkele tips over hoe u tijd kunt besparen.

Nat of droog?

Hoewel de meeste mensen hun penselen laten drogen voordat ze proberen ze schoon te maken, hetzij met opzet, hetzij gewoon omdat ze vergeten zijn ze schoon te maken. Dit kan het eigenlijk veel moeilijker maken om de verfkwasten perfect schoon te krijgen en kan er zelfs toe leiden dat ze onomkeerbaar beschadigd of verpest worden. Het kopen van nieuwe penselen is niet al te moeilijk, maar het blijft vervelend om je penselen voortdurend te laten vernietigen door aangekoekte verf.

U moet proberen uw penselen te wassen terwijl ze nog nat zijn als dat mogelijk is, voordat de verf de kans krijgt om zich vast te zetten – bij langere schilderwerken is het misschien makkelijker om uw verfkwast te wassen nadat u elke muur, elk meubelstuk of elk oppervlak hebt afgewerkt, omdat de verf dan geen dunne laag over de haren vormt. Zorg ervoor dat u de kwast droogt voordat u hem in de verf dompelt. Anders kan het water het mengsel iets verdunnen, waardoor het na verloop van tijd steeds dunner en meer verkleurd wordt.

Laat het niet te lang weken.

Een veelgemaakte fout die nieuwe schilders maken is dat ze het penseel in het verfblik laten zitten terwijl ze andere dingen doen, in plaats van het op een apart oppervlak te zetten. Hoe langer je het in de verf laat zitten, hoe meer verf er aan blijft plakken, waardoor je een grote klodder verf overhoudt die je moet proberen af te schudden voordat je het penseel goed kunt gebruiken. Als je daar te lang blijft, kan het zelfs gaan uitdrogen, en als het stolt, dan zul je het zelf moeten afbreken of weggooien.

U kunt ook tegen hetzelfde probleem aanlopen bij het schoonmaken van een verfkwast. Als je een kwast te lang in het water laat staan, wordt hij zachter en kunnen de haren eraf vallen (of zelfs oplossen), waardoor het uiteindelijk bijna onmogelijk wordt om iets goed te schilderen. In het slechtste geval kunnen de haren zelfs loskomen tijdens het schilderen, waardoor ze vast komen te zitten in de verflaag en de manier waarop het eruit ziet verpesten. Ook kan er water in het handvat sijpelen, waardoor penselen de volgende keer dat je ze gebruikt uit elkaar kunnen vallen.

De penselen opbergen

Sommige mensen slaan hun borstels het liefst op, anderen hebben liever dat ze naar beneden wijzen en veel mensen zullen ze gewoon op hun zij laten liggen. Dit kan echter allemaal verschillende effecten hebben op de kwaliteit en duurzaamheid van de kwast, ongeacht of deze nat of droog is.

Als je je penseel te drogen laat liggen, moet je het nooit op de haren laten rusten – dit zal ze uitspreiden en vervormen, waardoor de kop van de penseel breder wordt en het veel minder bruikbaar is voor grote schilderwerken, of welke vorm van schilderen dan ook. Als je echter een soort penseelhouder hebt die ze in de lucht houdt terwijl ze naar beneden wijzen, kun je het gebruiken om de penseel gelijkmatig te laten drogen – je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat ze niet vallen.

Als de verfkwast rechtop wordt bewaard terwijl hij nat is, zal het water in het handvat naar beneden gaan en lichte schade aanrichten, en kunnen de haren zelfs ‘achterover vallen’ door het extra gewicht van het water. Ze op hun zij leggen is de beste oplossing, maar je hebt iets nodig dat het water kan absorberen – zelfs iets dat zo eenvoudig is als ze op een doek of een spons te laten rusten, zou genoeg moeten zijn.

Het opslaan van ze terwijl ze droog zijn volgt over het algemeen dezelfde regels, maar om verschillende redenen – je zult ze echter wel kunnen opslaan nu het water weg is, wat betekent dat verfborstelpotten een nuttig alternatief kunnen zijn om ze gewoon in een doos te bewaren.

Snelle reiniging van een penseel

De eigenlijke techniek achter het reinigen van een borstel is vrij eenvoudig en duurt niet lang. Om te beginnen veegt u de met verf bedekte kwast aan de binnenrand van het blikje af – dit helpt om het grootste deel van de verf terug in het blikje te duwen met de rest van de verf en verwijdert het grootste deel van de ‘losse’ verf van uw penseel. Als er nog steeds een paar duidelijk natte plekken zijn die je er niet af kunt schrapen, wrijf het dan in met wat reservekranten om de overtollige verf te verwijderen.

Als dat eenmaal gedaan is, kun je de kwast normaal wassen – sommige mensen verwijzen naar stromend water, anderen vertrouwen op emmers zeepwater, maar het maakt niet veel uit, zolang je de verf maar uit de haren kunt halen. Als je niet vanaf het begin stromend water hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je het sowieso spoelt, voor het geval dat.

Voor duurdere of belangrijkere penselen kunt u overwegen om de kop in zwaar, absorberend papier of doek te wikkelen, zodat hij tijdens het drogen zijn vorm behoudt. Dit is volledig optioneel, maar het kan een geweldige manier zijn om ervoor te zorgen dat moeilijk te vervangen borstels niet vervormd raken bij herhaaldelijk gebruik. Voor goedkopere penselen kan het makkelijker zijn om ze gewoon op een absorberend oppervlak te laten liggen, omdat de schade vrij minimaal zal zijn en pas na lange perioden van veelvuldig schilderen duidelijk wordt.

Recent Posts