Beste invalzaag systeem?


Invalzagen zijn een van de meest veelzijdige elektrische gereedschappen die vandaag de dag beschikbaar zijn en daarom zijn ze zo populair bij professionele en doe-het-zelf houtbewerkers. Er zijn verschillende geweldige opties op de markt, maar een van de beste algemene invalzagen is de Festool TS 75 EQ Plunge Cut invalzaag. Dit krachtige, indrukwekkende model is perfect voor iedereen die op zoek is naar precieze zaagsneden, snelheid en duurzaamheid, waardoor het een van de beste opties is voor zowel thuis als professioneel gebruik.

Lees ook: beste invalzagen volgens onze experts

Terwijl de meeste modellen op de markt een 6 ½” maaimes hebben, beschikt de Festool TS 75 over een groot 8 ¼” maaimes. Dit betekent een snellere en efficiëntere snede. En met het FastFix maaimeswisselsysteem kost het verwisselen van oude maaimessen slechts enkele seconden. De TS 75 is uitgerust met een indrukwekkende 13 ampère motor en kan een onbelast toerental tussen 1350 en 3550 omwentelingen per minuut aan. En met zijn zachte startfunctie garandeert hij dat elke snede soepel en nauwkeurig wordt uitgevoerd.

Een veerbelast spouwmes houdt de snijzool van uw werkstuk open om te voorkomen dat er aan het mes wordt vastgeknoopt en dat er gevaarlijke terugslagen ontstaan. En dankzij de instelbare snede is het starten van een snede in het midden van een groot werkstuk nauwkeurig en eenvoudig. Met een maximale zaagdiepte van 2 ¼” kunt u met dit gereedschap gemakkelijk door de meeste materialen snijden, terwijl u ook meerdere stukken op elkaar kunt stapelen voor nauwkeurige zaagsneden van meerdere werkstukken tegelijk.

En door het comfortabele, ergonomische ontwerp en de duurzame constructie weegt dit gereedschap iets meer dan 13 pond, maar is het comfortabel genoeg om urenlang te gebruiken. De Festool TS 75 is ontworpen om jaren van intensief gebruik te weerstaan. En aangezien hij in staat is om de tafel, het paneel, het verstek en de cirkelzaag op veel projecten te vervangen, is het een van de beste toevoegingen die iemand aan zijn gereedschapsarsenaal kan maken.

Welke invalzaag is beter – de TS 55 of de TS 75?

Een ander populair model van Festool is de TS 55. Op het eerste gezicht zullen de meeste mensen de verschillen tussen deze twee spoorzagen niet direct herkennen. Maar ondanks hun overeenkomsten zijn er verschillende verschillen waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van het beste model voor uw behoeften. De Festool TS 55 is voorzien van een vrij unieke dompelactie waarmee u tot 3 verschillende materialen in één zaagsnede kunt doorzagen.

En dankzij de 55″ aluminium geleiderail kunt u zelfs over lange oppervlakken precieze, rechte zaagsneden maken. Bovendien kan de snelheid van het blad worden geregeld met een bereik van 2.000 tot 5.200 omwentelingen per minuut, zodat u kunt kiezen tussen precisie en snelheid. De Festool TS 75 EQ is vergelijkbaar met de TS 55, maar heeft wel een aantal voordelen. Hij kan nog steeds door verschillende materialen tegelijk snijden, maar hij kan ook kantenverlijmingen in hardhout uitvoeren, wat een groot voordeel is voor houtbewerkers.

Hij kan ook ongeveer ¾” dieper snijden dan zijn meer betaalbare broer of zus, waardoor u door dikkere werkstukken en meer platen tegelijk kunt snijden. De nadelen van de TS 75 zijn dat hij iets zwaarder en duurder is dan de TS 55. Dus voor de ambachtsman die op zoek is naar een aantal nuttige functies en de nieuwste technologie, is de TS 75 de beste inzet. Maar voor iedereen die op zoek is naar een meer betaalbaar model met de basisfuncties, is de TS 55 een solide optie.

invalzaag vs. Tafelzaag?

Hoewel een invalzaag zeker een tafelzaag kan vervangen in een verscheidenheid aan projecten, zijn het enorm verschillende gereedschappen die elk hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Het belangrijkste voordeel van een tafelcirkelzaag is wanneer u tonnen herhalende zaagsneden gaat maken door kleine stukjes zoals deurkozijnen. Het opzetten van elke lange plank op het spoor kan zeker gebeuren, maar het zal veel sneller gaan om een tafelzaag te gebruiken. Met de tafelzaag kunt u de omheining aanpassen en elk stuk met grote efficiëntie op exact dezelfde maat zagen.

Waar de invalzaag schittert is in zijn draagbaarheid. Het is licht en u kunt het meenemen naar elke klus. U heeft ook de luxe om het gereedschap naar uw materiaal te brengen in plaats van uw werkstukken naar een stationaire tafelzaag te moeten sjouwen. Dit maakt een invalzaag perfect voor het doorzagen van grote stukken en plaatmateriaal. Het stelt u ook in staat om snel rechte lijnen te trekken langs lange stukken hout en om ongewone zaagsnedes te maken die zeer moeilijk te realiseren zijn met een tafelcirkelzaag.

Maakt de DEWALT invalzaag schonere zaagsneden dan de Makita invalzaag?

Een van de grote voordelen van het gebruik van een invalzaag is dat dit gereedschap bekend staat om het produceren van gladde, schone zaagsneden in houtmaterialen. Dit betekent dat uw werkstukken direct bruikbaar zijn, waardoor u de tijd bespaart die nodig is om de randen te schuren of glad te strijken. Terwijl we hebben verteld hoezeer we onder de indruk waren van de invalzagen van Festool, worden er nog twee andere ongelooflijk populaire modellen aangeboden door Makita en DEWALT.

Beide merken hebben een reputatie opgebouwd met hoogwaardig en krachtig elektrisch gereedschap, maar laten we eens kijken welke van deze modellen een schonere zaagsnede maken. De Makita invalzaag maakt een indrukwekkend schone, precieze zaagsnede. Hun aanpak is om uw zaagsneden in twee passen te maken. De eerste zaagsnede is een 2 mm diepe zaagsnede die wordt ingesteld met een speciale diepteaanslagknop. De tweede zaagsnede gaat net onder de volledige breedte van het werkstuk, waardoor scheuren en splinteren tot een minimum worden beperkt.

Het resultaat is een consistente zuivere snede met zeer weinig scheurvorming, maar het nadeel is dat u uw werktijd verhoogt omdat u twee sneden op elk werkstuk maakt. DEWALT daarentegen maakt geen gebruik van de scorebenadering. Elk werkstuk wordt in één keer tot net onder de volle diepte doorgezaagd. Dit betekent dat elke klus sneller wordt uitgevoerd dan bij de Makita.

Verrassend genoeg waren de resultaten, zelfs zonder het scoren van je werkstuk, indrukwekkend schoon en hadden ze net zo weinig scheuren en splinters als de Makita invalzaag. Kortom, beide modellen leverden indrukwekkend afgewerkte, schone en precieze resultaten op. Het enige verschil is dat de Makita eerst uw werkstuk moest scoren, terwijl de DEWALT deze resultaten in één keer kon produceren.

Lees ook:

Recent Posts