Een beschadigd gazon repareren


Beschadigde gazons en hoe ze te repareren

De meeste mensen zullen niet aan gazonreparatie denken totdat ze te maken hebben met beschadigd gras. Het is niet iets wat veel mensen zelfs bekend is als ze geïnteresseerd zijn in de zorg voor hun tuin, en verschillende klimaten en omgevingen zullen verschillende graskleuren en -lengtes hebben die gazonschade moeilijker te herkennen maken. Echter, als je eenmaal in de verschillende gazon problemen die kunnen opdagen op bijna elk moment, zult u willen om ze te repareren zo snel mogelijk, vooral als ze worden veroorzaakt door iets dat kan verspreiden.

Er is echter geen enkele oplossing voor een beschadigd gazon: het hangt af van wat het probleem veroorzaakt, hoe erg het is en de grootte van het beschadigde gebied. In feite, als het bijzonder slecht wordt, moet u misschien een aanzienlijk deel van uw gazon vervangen door kale, verse grond en opnieuw beginnen.

Versleten paden

Een van de meest voorkomende soorten gazonschade die u kunt tegenkomen is versleten gras. Meestal zal het stappen op gras in het beste geval minimale schade aanrichten, maar het kan snel oplopen als er veel mensen door hetzelfde gebied gaan. Het is dezelfde reden waarom er natuurlijke paden ontstaan in bossen en open velden: hoe vaker er op een grasveld wordt getrapt, hoe meer het wordt afgebroken, en dit kan ertoe leiden dat het afslijt en afsterft. Als u geen vast pad wilt creëren om door te komen, dan moet u ervoor zorgen dat u deze gebieden vaker verzorgt dan de rest van uw gazon.

beschadigd gazon repareren

Dit is meestal niet al te moeilijk, aangezien de gemiddelde tuin of het gemiddelde gazon niet veel extra moeite kost om dit soort problemen te verhelpen. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het gazon goed wordt besproeid en de tijd krijgt om terug te groeien. In veel gevallen zal het gras zelfs niet op de gebruikelijke manier worden beschadigd, en zal het alleen maar vast komen te zitten of worden omgeduwd – het zal uiteindelijk weer opduiken als u het de tijd geeft.

Als u wilt voorkomen dat dit voortdurend gebeurt, bouw dan een pad in uw tuin, of gebruik reservespiegels om stapstenen te maken. Alles wat uw voeten van het gras houdt zal helpen, en het zal ook voorkomen dat uw schoenen nat of modderig worden bij slecht weer. Als er modder in het gras zit, kunt u meestal gewoon wachten tot het uitdroogt om het probleem op te lossen, of het vuil een beetje verschuiven om het weer op natuurlijke wijze te laten groeien.

Verdund gras

Een ander veelvoorkomend symptoom van beschadigd gras is een plotseling verdund gebied. Dit kan variëren afhankelijk van het weer, het klimaat en het normale gras: het kan een lichte dip zijn in een anders gelijkmatig hoog gazon of een kaal gedeelte van de aarde dat volledig kaal is en omringd wordt door gras dat er perfect gezond uitziet. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren, maar de eerste stap is het identificeren van het probleem.

Insectenplagen, invasieve plantensoorten en gazonziektes kunnen ertoe leiden dat bepaalde delen van uw tuin gaan vervagen, en het gras zal zich daar niet kunnen verspreiden totdat het is opgevangen. Dit kan nog erger worden op schaduwrijke plekken, waar het zonlicht het gras niet goed kan voeden en onkruid kan gedijen. De juiste pesticiden en meststoffen kunnen de ongewenste indringers doden en helpen uw gras terug te duwen naar zijn natuurlijke plaats, net als het beluchten van uw grond.

Beluchting is vrij eenvoudig, maar wordt vaak over het hoofd gezien door nieuwe tuiniers. U kunt verschillende hulpmiddelen gebruiken om kleine gaatjes in uw gazon te maken, waardoor water, lucht en andere voedingsstoffen dichter bij de wortels van het gras komen en deze goed worden gevoed. Er zijn geautomatiseerde hulpmiddelen om dit veel gemakkelijker te maken, waaronder sommige grasmaaiers die het als een ingebouwde optie hebben.

Harde bodem

Ook harde grond kan een probleem zijn. Het is vergelijkbaar met verdund gras, maar het is niet iets wat je gemakkelijk kunt repareren door luchtgaten te maken – je zult soms de grond zelf moeten vervangen. In tegenstelling tot gazonziekte, die uiteindelijk op natuurlijke wijze of door uw toedoen zal uitsterven, kan samengeperste grond jarenlang blijven hangen en is deze niet altijd gemakkelijk te identificeren totdat er gras groeit. Veel mensen kunnen het verschil niet eens zien totdat ze hun gazon gaan verbouwen.

harde bodem

Er kunnen enkele duidelijke oorzaken voor deze samengeperste grond zijn, variërend van het lopen op gras (zoals hierboven vermeld) tot overmatig gebruik of frequente regenval. Als je de oorzaak kent, kun je uitzoeken hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen, dus vergeet niet te kijken naar de reden waarom elke lap wordt platgedrukt en verhard. Als het duidelijk wordt veroorzaakt door een zwaar voertuig of frequent voetverkeer, probeer dan te variëren met de manier waarop u er overheen beweegt, zodat u niet voortdurend op dezelfde delen van uw gazon naar beneden duwt.

Hoewel de beluchting dit ook kan verhelpen, is het vaak makkelijker om de grond gewoon los te maken of te verplaatsen. Het opgraven met een standaard schop zal de grond uit elkaar halen (waardoor het gras zachter en makkelijker kan groeien) of u kunt het ergens anders neerzetten, zodat u uw verdichte grond kunt verplaatsen naar een ander deel van uw tuin waar het minder waarschijnlijk is dat het problemen veroorzaakt. Zorg ervoor dat u de ontbrekende grond vervangt door iets zachter en probeer de compacte grond niet te vervangen door compactere grond.

Extreme schaduw

Het repareren van een beschadigd gazon kan gecompliceerd worden als er sprake is van schaduw, omdat het niet altijd een probleem is. Gras zal niet altijd overleven als het constant in de schaduw van de zon staat, maar soms wel, en het kan moeilijk zijn om dit van tevoren te voorspellen. Soms maken het soort gras en het algemene klimaat een verschil, maar het kan soms nog steeds aanvoelen als toeval.

Er is niet één manier om hier mee om te gaan, want het hangt af van de situatie. Als het een haag of boom is die de schaduw werpt, kun je hem altijd nog verwijderen, maar dit zou voor de meeste mensen een last-ditch optie moeten zijn. In plaats daarvan moet u misschien op zoek gaan naar een ander soort gras dat goed kan groeien in de schaduw. U hoeft niet het hele gazon te vervangen door deze nieuwe zaden – alleen de probleemgebieden. Zolang je ze op dezelfde lengte maait, zien ze er niet zo verschillend uit en kunnen ze in elkaar overlopen.

Dierengaten en insectenhopen

Er zijn meerdere dieren en insecten die graag hun eigen nesten, tunnels en schuilplaatsen op gazons bouwen, en die graag alles opgraven wat in hun weg staat om het te doen. De twee meest voorkomende zijn mollengaten en mierenhoopjes, die een pijn kunnen zijn om van af te komen, vooral als je de wezens die ze bouwen niet wilt schaden.

dierengaten en insectenhopen

Mollengaten (en andere dierengaten) kunnen worden gesloten door er overheen te harken of meer vuil op te gieten, de binnenkant in te laten storten en een deel van hun ventilatie af te snijden. Ze zullen niet doodstikken, aangezien elke tunnel meerdere ventilatiegaten zal hebben, die waarschijnlijk verder reiken dan uw eigendom. Echter, hoe meer je sluit, hoe minder de mol in dat gebied zal willen blijven. Als je afweermiddelen toepast, kun je ze ook afweren en ze tegenhouden om zich in het gebied te vestigen. Als dit nog steeds niet werkt, kan vergiftigd aas snel worden verwijderd, hoewel je zult moeten accepteren dat ze uiteindelijk kunnen sterven in plaats van gewoon weg te rennen.

Anthills zijn een ander veelvoorkomend probleem, ook al kunnen mieren zelf uw tuin helpen om goed te groeien. Veel mensen kiezen ervoor om ze te doden door kokend water in het gat te gieten, maar dit is meestal niet nodig. Als u ze vernietigt door ze gewoon glad te strijken en de binnenkant in te laten storten, zal het de mieren een tijdje tegenhouden: ze zullen uiteindelijk een nieuwe vormen, maar het zal een tijdje duren. De heuvels veroorzaken niet veel schade, tenzij je je zorgen maakt over het feit dat je gazon hobbelig is, zodat je ze meestal kunt negeren.

Boomwortels

Bomen hebben dikke wortels, en als er één in (of nabij) uw tuin groeit, kunnen ze uiteindelijk het oppervlak van uw gazon naar boven duwen. Ze kunnen zelfs door de grond breken, afhankelijk van hoe groot ze zijn en hoe dicht de wortels bij de buitenlucht staan. Hoe groter een boom groeit, hoe groter zijn wortels worden, en dit kan leiden tot onverwachte problemen met grotere tuinen.

Als u het stoten niet erg vindt, kunt u proberen het gazon te dwingen om over de wortels heen te groeien – dit kan worden gebruikt om een toplaag te maken, die een extra laag vuil boven op de wortels zelf opbouwt. Het kan een tijdje duren om dit op te zetten, omdat je in principe een schuine bobbel moet maken van niets anders dan vuil en kunstmest, maar het kan een nuttige manier zijn om boomwortels te verdoezelen nadat ze volgroeid zijn.

boomwortels

Als dit het probleem nog steeds niet oplost, zul je moeten beslissen of het gazon of de boom belangrijker is. Het verwijderen van de wortels van een boom kan direct leiden tot zijn dood, dus er zijn niet veel opties als u dat gebied echt wilt platleggen. Het is mogelijk om de wortel te verwijderen zonder hem te doden, maar je hebt het advies van een goede boomchirurg nodig om het zeker te weten.

Is het het waard om een beschadigd gazon te repareren?

Als u uw gazon mooi vindt en wilt dat het gezond en aantrekkelijk blijft, dan zijn er weinig redenen om de problemen te negeren. Veel van deze problemen zijn vrij eenvoudig op te lossen als u ze snel kunt identificeren, dus zorg ervoor dat u probeert uit te zoeken wat het probleem is voordat u conclusies trekt. Een gezond gazon is een gelukkig gazon, en het zal veel gemakkelijker zijn om te veranderen in iets verbazingwekkends als het niet lijdt aan constante groei of gezondheidsproblemen.

Recent Content